Grilovat lze i zdravě

Grilování patří k oblíbeným způsobům úpravy potravin při pobytu v přírodě, podle průzkumu si takto rádi připravují maso zejména muži. Jako správní labužníci si nenechají ujít charakteristickou vyuzenou chuť grilovaného masa, i když tento způsob úpravy nepatří podle hygieniků k nejzdravějším: za vysokých teplot totiž v mase vznikají rakovinotvorné látky. Pokud však "kuchtík" dodrží několik jednoduchých zásad, jejich vznik výrazně omezí.

Na webových stránkách Státního zdravotního ústavu Vladimír
Ostrý upozorňuje, že čím tučnější maso je, tím více těchto látek
při grilování vzniká. Radí proto používat libové maso, odřezat
tučné okraje a z drůbežího masa odstranit kůži.



"Maso vybíráme mladé, nepřetučnělé. Den předem lehce
naklepané kousky naložíme do marinády," doporučuje odborník.
Při grilování nesmějí podle něj plameny šlehat až na maso.
Jedovaté látky vznikají také rozkladem tuku, který z masa
odkapává na rozžhavené uhlí. Spaliny jsou pak teplým vzduchem
vyneseny na maso a následně je znečistí.


Zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí lze podle Ostrého
tím, že se maso peče v alobalových miskách na jedno použití, nebo
se celé zabalí do alobalu. Než se dá maso na gril, je také možné
ho předem tepelně opracovat v mikrovlnné troubě.


Opatrnost je podle odborníka na místě už při přípravě masa
pro grilování. Po manipulaci se syrovým masem je nutno si
důkladně umýt ruce a na úpravu upečeného masa použít jiné talíře,
prkénko a příbory. Na nakládání se vyplatí udělat novou marinádu.
Naložené maso musí být v lednici při teplotě nejvýše čtyři stupně
Celsia.
Sníží se tak riziko bakteriálních infekcí.


Při grilování musí být uprostřed masa přinejmenším 72 stupňů
Celsia po dobu deseti minut, aby strávníci byli chráněni před
bakteriální nákazou a parazity.
"Ke kontrole dostatečného
ošetření masa slouží vpichovací teploměr," připomíná Ostrý.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (12)

  • Obrázek uživatele Eva
    Eva (anonym)

    On to asi žádný velký odborník nebude, když nezná zdravotní rizika kolem použití hliníku při zpracování potravin. Kromě toho doporučuje maso předem opracovat v mikrovlnné troubě. To snad také nepotřebuje komentář. Gastroenterolog, odborník, by patrně věděl o problému ještě méně, protože jinak by nemohla být vedena tak nesmyslná kampaň prevence proti rakovině TS. Ta by měla upozorňovat na konkrétní potraviny, které tento druh rakoviny způsobují. Místo toho nás utvrzuje v přesvědčení, že jíst lze bez omezení všechno. Když pak dojde k problému, tak nás z toho na onkologii vysekají.

    Črv 18, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Ještě bych pochopil, že takový článek může napsat někdo z managementu masokombinátu, ale že tak učinil pracovník Státního zdravotního ústavu, bych řekl, že je docela na pováženou. Konzumace jakéhokoliv grilovaného masa je jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik rakoviny tlustého střeva a rekta, tak nás potěš pánbůh a testovací sada na rakovinu tlustého střeva, kde SZÚ ty odborníky bere. Na stránkách projektu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 se píše, že na toto onemocnění u nás DENNĚ UMÍRÁ 16 LIDÍ, tak lze jen konstatovat, že se není co divit, když vycházejí články tohoto druhu.

    Črv 15, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Článek má i jiné odborné trhliny. Píše se tam např. ve spojitosti s muži: Jako správní labužníci si nenechají ujít charakteristickou vyuzenou chuť grilovaného masa.... Bohužel právě ta neopakovatelná chuť vzniká z těch polopřipálených sajrajtů, jinak by nešlo o žádné uzení, nýbrž dušení - v alobalu, pečení - v mističce z čehokoliv. Druhý případ by se dal spíše nazvat vysoušením, zvláště pokud použijeme maso bez tuku, byť bylo marinované, jak se doporučuje. Konečně jak vypadá grilované maso, aby se na něj sbíhaly sliny, vidíme v reklamě Vitany na nějaký postgrilovací onko-synťák, která nyní běží v televizi. Jen tak mimochodem, tato reklama naplňuje ve své podstatě skutkovou podstatu Trestného činu obecného ohrožení, protože podíváme-li se na ty metry čtvereční nebohých naporcovaných zvířat, které nějací nešťastníci vyhrají, tak to stojí opravdu za zamyšlení, kde to vlastně žijeme. K výhře by měla být povinně dodávána škatule s testovacími sadami pro "prevenci" rakoviny TS. Na každé flákotě by pak měla být cedulka s varováním Ministerstva zdravotnictví. Celý problém totiž zdaleka jen nespočívá ve škvířícím se omastku, jehož splodiny jsou sice rakovinotvorné, ale tu převažující složku rakovinotvornosti zajišťuje hlavně samotné maso svojí strukturou a tím i výsledným působením v organismu, což je navíc pojištěno ještě jeho tepelnou úpravou, která ty negativa několikanásobně podtrhne. Rakovinotvornější jsou z hlediska energetické působnosti na některé orgány naopak masa bez tuku. Takovým typickým masem je třeba to hovězí, které stálo vždy na prvních místech příčiny rakoviny TS v tradičních dobytkářských státech. Takže je docela otázka, zda to tučné maso - speciálně při tomto druhu přípravy - není nakonec "zdravější".

    Črv 20, 2005
  • Obrázek uživatele Mirka
    Mirka (anonym)

    Já bych to tak černě neviděla. Osobně se snažím jíst zdravě, maso jím nanejýš jednou do měsíce, hodně zeleniny, luštěnin, obilovin... Ovšem o dovolené s přáteli, jaksi grilování a vínečko patří k našemu chateřskému folklóru. Podotýkám, že tak jednou do týdne. A jsem ráda, když se z nějakého článku dozvím, jak alespoň snížit riziko. Myslím, že všem rizikům se ve stravě nedá vyhnout. Občas je také třeba si trochu užít a když je při tom dobrá nálada a griluje se správně, tak to 4x do roka asi tu rakovinu nezpůsobí. Nebo se mýlím?

    Črv 17, 2005
  • Obrázek uživatele Kató Žlutá Opice
    Kató Žlutá Opice (anonym)

    Přátelé, problém je v tom, že neumíte pracovat s textem (pokud jste to samozřejmě četli). Nikdo vám nepředkládá grilované maso jako něco zdravého, nikdo neříká, že lze jíst bez omezení všechno. Mj. autor uvádí "....i když tento způsob úpravy nepatří podle hygieniků k nejzdravějším: za vysokých teplot totiž v mase vznikají rakovinotvorné látky. Pokud však "kuchtík" dodrží několik jednoduchých zásad, jejich vznik výrazně omezí....Na webových stránkách Státního zdravotního ústavu Vladimír Ostrý upozorňuje, že čím tučnější maso je, tím více těchto látek při grilování vzniká...." V textu se dále říká, že když už grilovat, tak způsobem, který je "zdravější" než ten klasický. Toť vše. Četli jste snad jiný článek než já ???? Za další, ten hliník se, vážená paní, nejí, je to např.miska, která se položí na lávové kameny (třeba) pod rošt, takže není ani s masem v kontaktu (maso leží na roštu). Navíc na ní kape mastný, takže i kdyby z toho něco lítalo, tak nemůže. Docela cool nápad. Ale, mám pro vás řešení - můžete si pořídit i misku z nerezu - pokud ji nesníte, budete OK. Moje otázka zní: "Vede boj za "zdravou výživu" k sociální retardaci?" Díky.

    Črv 18, 2005
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Jo přesně Kató, naprostý souhlas s tebou. Článek nenabádá nikoho kdo negriluje aby tak začal činit, nýbrž těm co grilují radí, jak grilovat bezpečněji. Když je někdo tím velkým zastáncem zdravé výživy a vůbec nikdy negriluje, tak nemusí tento článek číst. Já jsem zastáncem zdravé výživy, ale zastávám heslo - všeho s mírou, takže griluji jen párkrát v létě a ne denně jak několik rodin co znám. Na druhou stranu bychom tu mohli polemizovat hodiny o zdravotní škodlivosti sóji a dalších "zdravých" pokrmů. Znám i případy lidí, kteří se nikdy s chutí nenajedli a onemocněli rakovinou, možná právě z toho neustálého stresu že mají na něco šílenou chuť, ale je to nezdravé. Nejen strava, ale i stres hraje významnou roli při vzniku rakoviny. Takže - všeho s mírou, i té kritiky autora, který se snaží v dobrém poradit.

    Črv 18, 2005
  • Obrázek uživatele jarka
    jarka (anonym)

    Mne by velmi zajímalo, jak tento odborník SZU může navíc ještě doporučovat misky na jedno použití a alobal, které jsou vyrobené z aluminia ( hliník ). Vždyť i tento materiál je nezdravý, neboť je vědecky dokázáno, že je jednou z příčin podílející se na vzniku Alzheimerovy choroby. Byla bych velice ráda, kdyby se k tomuto mohl vyjádřit opravdu lékař gastroenterolog apod., neboť nejvyšší příčka v carcinomu tlustého střeva a recta patří stále nám...

    Črv 18, 2005
  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Vaše připomínka, že čtenáři článku "neumí pracovat s textem" mne pobavila, neboť Vy sám překrucujete psaný text. Alobalová miska najednou pod rošt apod.nesmysly o lávovém kameni...kde jste to v článku vyčetl? Tam se jasně píše zabalit do alobalu, nebo v misce připravovat...a o to mi šlo...Kdyby tam bylo psáno o nerezu, vůbec bych nic nekritizovala...Ale zhřejmě možná se "potrefená husa" ozvala a patrně se snažila udělat z lidí hlupáky, a to tak, že podotkla, že se hliník přeci nejí...kdo to psal, že se jí? Asi špatně pracujete s textem Vy sám...promiňte mi mou kritiku, ale je zasloužená.

    Črv 18, 2005
  • Obrázek uživatele Martina H.
    Martina H. (anonym)

    Ministr Dostál než zemřel, stačil o své rakovině natočit dokument, který právě včera 24.7. dávali na ČT1. V něm říká, že se diví, že takový M. Zeman, který celý život chlastá a jí bůčky nemá ani zvýšený cholesterol. Že mu to sice nepřeje, ale že je to divné, protože on sám už 7 let jedl zdravou stravu atd. a přece onemocněl rakovinou. A proto - není jen jeden faktor - např. občasné opékání, ale na nás útočí tolik svinstev, že lámat si nad nimi hlavu, tak nežijeme a jen se strachujeme co sníst, co udělat atd. Taky např. už nejím margaríny a light jogurty a sýry po té, co jsem četla o jejich složení a synovi nekupuji jogurty a termixy, protože jsou mj. plné barviv a plísní. Ael nedát si občas grilovanou dobrotu?! Něco jiného je se smaženým a grilovaným krmit téměř neustále...i tací lidé jsou a v tom případě bych na ně apelovala, ale takoví si říct už vůbec nedají. Žijme volně, vnímavě, nehoňme se, žijme v duchovním poklidu a možná přečkáme jako Matka Tereza i mezi zrádným morem civilizačních chorob tohoto století.

    Črv 25, 2005
  • Obrázek uživatele Laďka
    Laďka (anonym)

    Ministr Dostál než zemřel,...Myslím, že možná právě v tom to je. Když je tělo zvyklé celý život se nějak stravovat a nějak žít, tak mu může jakýkoliv výkyv naopak udělat špatně, i když si člověk myslí, že svému organismu prospívá. Já osobně mám na grilování pozitivní náhled. Už x let grilujeme každé léto, nedáváme maso na přímý oheň a pořídili jsme si plynový gril (http://www.grilykrby.cz/products/gril-spirit-e-320-premium/), na kterém se domnívám grilujeme zdravěji než na čemkoliv jiném.

    Srp 05, 2013
  • Obrázek uživatele janickam34
    janickam34

    z grilování se u nás před lety udělal pomalu trestný čin, přitom to může být jedna z nejzdravějších úprav jídla. My grilujeme hodně často, máme tenhle gril na dřevěné uhlí: http://www.grilykrby.cz/products/gril-weber-one-touch-silver-47/ a plameny nám teda maso neošlehávají - je důležité nechat udělat opravdu žhavé uhlíky a ne grilovat nad plamenem.

    Bře 10, 2014
  • Obrázek uživatele scorpion
    scorpion (anonym)

    Nejlepší jsou brambory nebo jablka přímo z popela. Špekáček opečený nad ohněm, maso na rožni, ryby na klacku nebo něco na pánvi a nepotřebuji gril. Nejzdravější je vařené maso, uvařte si ho v kotli, přidejte zeleninu a máte i polévku. Tkže gril je na nic. Jinak se dá místo grilu použít cokoli i vyřazená síťová anténa nebo rošt z trouby apod. Proč živit zbytečně obchod.

    Bře 10, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama