
Svaly spalují tuk a glukózu na energii, ale mozek je vybíravější, přijímá jen glukózu. Tyto nejmenší stavební kameny uhlovodanů totiž velice rychle dodávají buňkám energii. Přesně na to jsou mozek a nervy odkázány. Musejí často bleskově reagovat na různé stresové faktory, v současné době to může být například rychlé zabránění autonehodě.
Tukové molekuly se spalují v mitochondriích, energetických spalovnách buněk, dlouho a intenzivně. Naproti tomu glukóza vzplane, jako kdybychom přiložili sirku na plynový vařič. Proto se glukóza také zvlášť rychle odbourává v žaludku a ve střevech a - jako krevní cukr - se dostává do krve. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny.
Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém - ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr, obsažený například v čokoládě, se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, a kratičkou dobu se cítíme lépe, dokud zase hladina cukru neklesne na ještě hlubší hodnotu než dříve. Pak se příznaky ještě zhorší.
Jsou také lidé, kteří se kvůli hypoglykémii stávají alkoholiky. Když hladina krevního cukru velmi silně klesne, na hodnotu mezi 35-50 mg na 100 ml krve, nervové buňky doslova volají po krevním cukru. Když pak sáhneme po láhvi s alkoholem - s okamžitě rozpustnou glukózou - přijde úleva, což se ovšem může stát osudné a návykové.
Proto odborníci doporučují co nejvíce omezit požívání cukru a všech sladkostí, bezpodmínečně přejít z bílého chleba na celozrnný nebo na tmavý chléb. Tu a tam je dovoleno sníst pár kousků bagety - třeba ke krabímu koktejlu nebo ke studené míse. Je to jednoduché - komplexní uhlovodany se pomalu ve střevech odbourávají, krev je cukrem zásobována průběžně (viz kniha GI dieta, nakladatelství Computer Press).
Snídaně by měla být bohatá na bílkoviny - studené pečené maso, libová šunka, párečky z tofu, ovčí nebo kozí sýr, netučný tvaroh, k tomu plátky vajec, rajčata, olivy, plátky okurky. Po takové snídani zaznamenáme s podivem, že dopolední únava je pryč. Celý den se cítíme lépe, protože nervy i mozek jsou dostatečně zásobeny energií.
Rychle vstřebatelné uhlovodany (jednoduché cukry) jen o zdánlivě zlepšují náš zdravotní stav. Ve skutečnosti způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a způsobují nám potíže. Den bychom měli začínat snídaní bohatou na bílkoviny.
Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press
Komentáře (198)
- odpovědět
Kvě 17, 2007- odpovědět
Kvě 18, 2007- odpovědět
Črv 09, 2007- odpovědět
Črv 10, 2007- odpovědět
Srp 23, 2007- odpovědět
Bře 30, 2008- odpovědět
Dub 08, 2008- odpovědět
Črv 24, 2008- odpovědět
Črv 24, 2008- odpovědět
Říj 12, 2008- odpovědět
Říj 14, 2008- odpovědět
Říj 14, 2008- odpovědět
Říj 15, 2008- odpovědět
Říj 15, 2008- odpovědět
Říj 16, 2008- odpovědět
Říj 17, 2008- odpovědět
Říj 19, 2008- odpovědět
Led 20, 2009- odpovědět
Srp 26, 2009- odpovědět
Srp 26, 2009- odpovědět
Črv 03, 2010- odpovědět
Črv 03, 2010- odpovědět
Feb 23, 2011- odpovědět
Dub 19, 2011- odpovědět
Dub 19, 2011- odpovědět
Říj 26, 2011- odpovědět
Lis 09, 2011- odpovědět
Pro 28, 2011- odpovědět
Led 07, 2012- odpovědět
Led 09, 2012- odpovědět
Led 25, 2012- odpovědět
Čer 05, 2012- odpovědět
Čer 05, 2012- odpovědět
Čer 13, 2012- odpovědět
Čer 13, 2012- odpovědět
Zář 23, 2012- odpovědět
Zář 23, 2012- odpovědět
Zář 24, 2012- odpovědět
Říj 09, 2012- odpovědět
Říj 17, 2012- odpovědět
Říj 17, 2012- odpovědět
Říj 21, 2012- odpovědět
Pro 02, 2012- odpovědět
Led 11, 2013- odpovědět
Led 12, 2013- odpovědět
Led 12, 2013- odpovědět
Led 13, 2013- odpovědět
Led 13, 2013- odpovědět
Led 14, 2013- odpovědět
Led 14, 2013Stránky
Přidat komentář