Houby je třeba správně upravit

Kdo chodí na houby, měl by nejen bezpečně vědět, co sbírá, ale také to, jak úlovek správně zpracovat. Například václavky nejsou jedovaté, ale pokud neprojdou dostatečnou tepelnou úpravou, mohou vyvolat obtíže, řekla ČTK Tamara Starnovská z oddělení klinické výživy pražské Thomayerovy nemocnice.

Houby obsahují minerální látky, malé množství bílkovin a
sacharidů, hodně vlákniny a hlavně vodu. V zažívacím traktu se
proto dlouho nezdrží, takže nejsou podle Starnovské nezdravé, i
když obsahují těžké kovy a chemické látky. Škodliviny se totiž
do lidského těla nestačí vstřebat.


Testy rovněž ukázaly, že houby, které rostou v rizikových
oblastech, například v blízkosti továren, nejsou pro konzumaci
méně vhodné než houby rostoucí v neznečištěné přírodě.


Houby neobsahují tuky, a proto mají nízkou energetickou
hodnotu. Smažení však z nich energetické jídlo udělá.


Pokrmy z hub jsou ovšem obecně hůře stravitelné. Lidé by je
měli jíst v poledne, ne večer. Konzumace hub není vhodná pro
děti. Děti do tří let by je neměly jíst vůbec. Také staří lidé
mívají při trávení hub problémy.


Trávení je snazší, pokud jsou houby uvařené nebo udušené.
Houbová omáčka a kulajda je pro děti a seniory rozhodně
bezpečnější než smaženice, která může vyvolat průjem, nadýmání
nebo bolesti břicha.


Obzvlášť špatně zažívací trakt zpracovává houby sušené. Vývar
ze sušených hub lze však bez problémů použít i do jídel určených
pro strávníky, kteří drží dietu při žlučníkových či střevních
potížích nebo při onemocnění slinivky a kteří by jinak na houby
nemohli ani pomyslet.


To, že jídlo z hub se nemá ohřívat, je podle Starnovské
mýtus. Jestliže byl pokrm po uvaření rychle zchlazen, po
opětovném zahřátí nehrozí konzumentům žádné nebezpečí.


Mýtem je také tvrzení, že pokud je člověku těžko po houbách,
spraví to tvrdý alkohol. Ve spojení s těžkým jídlem může alkohol
podráždit slinivku. Kdyby se do jídla náhodou dostala jedovatá
houba, alkohol také zhorší příznaky i průběh onemocnění. Může na
chvíli potlačit projevy otravy a zároveň zhoršit poškození jater.


Milovníci hub by si měli podle Starnovské dávat pozor i při
jejich sušení. Protože houby obsahují hodně vody, je třeba je
usušit relativně rychle. Pokud se na nich objeví byť jen trochu
plísně, musí je bez pardonu vyhodit.


Jitka Klejnová - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele salam
    salam (anonym)

    "sušit relativně rychle" ale pri pokojove teplote a v pruvanu!!! nikdy ne v roztopene troube!! poskodi se tak nenavratne bilkoviny...

    Led 13, 2005
  • Obrázek uživatele Vendelín
    Vendelín (anonym)

    Právě jsem zežrala hromadu sušených hub a furt se jima ještě cpu i po přečtení článku. Moje střeva budou tančit. Asi nemám strach ze břichabolu a smrti. já nevim...

    Feb 20, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama