Reklama

Navždy štíhlou linii

Cesta k trvalé štíhlosti vede přes změnu ve stravovacích návycích, a to nám často vůbec nepřipadá lehké, neboť jídlo znamená víc než jen nejkratší cestu od talíře k ústům.

Hubnutí začíná v hlavě - a v srdci
Mnohaleté stravovací návyky máme vštípené již v nejranějším dětství a jsou součástí naší individuální historie. S jídlem máme spojené nespočetné vzpomínky - babiččin oříškový dort, servírovaný na talířku s kytičkami, oslavy narozenin s oblíbenou hrou, kopcem koblih a vídeňskými párečky, talíř kouřící polévky s krupicovými knedlíčky, když jsme se promrzlí vrátili ze sáňkování domů.
Jakékoli změny v našich zvyklostech jsou stejně tvrdé a odstrašující jako "Ihned skočíš do ledové vody a navždy v ní zůstaneš!" Jako by člověk vyloupil kulinářský domov a musel se vzdát veškerého požitku. Je zcela pochopitelné, že s těmito obavámi potom na "hubené" jídlo pohlíží jen jako na zřeknutí se něčeho dobrého - a nastupuje obrana.

Návrat do dětství
Kdo chce být štíhlý a štíhlý zůstat, se musí v tom, co se týče jídla, pustit do "druhého dětství" a se zvídavostí dětem vlastní ochutnávat lehká jídla, experimentovat s neobvyklými kuchyňskými přísadami, vyzkoušet nové kuchařské metody, s chutí a fantazií objevovat nové oblíbené pokrmy. Krátce řečeno, zcela vědomě začít psát novou kapitolu vlastní historie stravování. Nadpis: "Jsem štíhlý/štíhlá - a báječně mi chutná!" Tradiční pokrmy se přitom nemusí vytratit z našeho jídelníčku, nýbrž se budou stejně jako předtím - aniž by ohrozily naši vysněnou postavu - podávat při zvláštních příležitostech, jen lehčeji připravované než dřív, protože "štíhlá" kuchyně se nám časem stane samozřejmostí.

Dieta - roznětka, nebo slepá ulička?
Žádná dieta sice neudrží štíhlost napořád, ale stane se podnětem. Většinou rychlý dietetícký úspěch udělá dobře především psychice. "Prima, konečně se zase vejdu do těch úzkých kalhot", tento potěšující aha-zážitek může vést k uvědomělejšímu stravování, zejména tehdy, když dieta byla vyvážená a bohatá na živiny. Řada z nás však dobře ví z vlastní trpké zkušenosti, že ten, kdo se raduje nad ztracenými kily, zanedlouho jí zase stejně jako před počátkem diety, úzké kalhoty může brzy opět vrátit do skříně a poohlédnout se v obchodě po jiném, značně širším exempláři. V odborném jazyce se tomu říká yo-yo efekt, což sice zní docela roztomile, ale nakonec neznamená nic jiného, než že opakované jednostranné držení diety vede k stále většímu přibývání na váze a může vyvolat i těžké poruchy příjmu potravy. Tyto poruchy se mohou projevit v naprosto rozdílných podobách, a to od nadváhy ohrožující zdraví až po psychogenní hubenost, nemoc, která již ohrožuje život. Trpí na ni nejen mladá děvčata, nýbrž ve stále větší míře i dospělé ženy nad čtyřicet let.

Navždy štíhlou linii
Nepovažujte změnu ve stravování za nutné zřeknutí se jídel, které máte rádi, ale za šanci, s níž můžete objevovat nové pokrmy, které si oblíbíte.

Reklama

Solidně a trvale - jíst s požitkem to správné
Změníte-li své stravovací návyky na zdravou kuchyni, neztratíte pět kilogramů v jednom týdnu jako při senzačních dietách. Solidně prováděné "přestavby" vyžadují čas. Kila budou mizet pomaleji, ale zato se již nevrátí, a vy si budete životní pocit lehkosti vychutnávat trvale a ve zdraví.
Vaření patří k nejtvořivějším činnostem. Teprve když se do toho pustíte, začnete s kuchyní pro štíhlou linii slavit pozoruhodné úspěchy, a to nejen při pohledu na váhu.

Střídmě s kaloriemi, velkoryse s živinami
Co mám jíst? Vysoká koncentrace živin - tak zní kouzelné slůvko pro správný výběr potravin. Neznamená to nic jiného než postupovat jako při výprodeji. Dbejte na to, abyste co nejvíce vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních látek spolu s fytoestrogeny dostali za co nejmíň kalorií. Abyste splnili toto pravidlo číslo jedna zdravého stravování, nemusíte jít nakupovat vyzbrojeni tabulkou s živinami. Stačí, abyste věděli, že největší koncentraci živin mají rostlinné potraviny, čerstvá zelenina, ovoce, obiloviny a celozrnné produkty, luštěniny, brambory a produkty ze sóji. Z těchto výtečných dodavatelů živin si můžete naložit na talíř tolik, kolik chcete. Velká přednost rostlinných potravin: Obsahují značné množství balastních látek, látky, které v žaludku silně nabobtnají, vyvolávají pocit sytosti, nenásilně urychlují trávení a ochraňují před rakovinou střev.

Mrkev a pomeranče roztápějí pod kotlem
Spalování tuků se dostává řádně do pohybu až poté, když dostatek bioaktivních rostlinných látek a vitaminů, z nichž především vitamin C vyprovokuje organismus k maximálnímu výkonu. Pro optimální zásobení touto "zápalnou jiskrou" důležitou k metabolismu tuků existuje jeden jednoduchý vzorec: "Pětkrát denně" - což znamená během dne sníst 357 g zeleniny a 250 g ovoce rozdělené do pěti porcí. A polovinu z toho v syrovém stavu!
Vitaminy a bioaktivní rostlinné látky jsou však velmi citlivé. Nakupujte proto jen čerstvé zboží, nejlépe takové, které odpovídá ročnímu období. V zimě je lepší dát přednost mraženému zboží než povadlým produktům ze skleníků, dováženým bůhví odkud. Šok mrazem konzervuje vitaminy.

Celozrnný chléb a čočková polévka zastavují usazování tuků
Nekontrolované útoky silného hladu jsou jako kameny, o něž zakopáváte na cestě k štíhlé linii. Vyvolává je výrazný výkyv v hladině cukru v krvi, který pokračuje zvýšeným vyloučením inzulínu.
Zásobní hormon inzulín řídí ukládání tuku v tukových buňkách. Čím víc inzulínu proudí krví, o to víc tuku se uzavírá do takzvaných "zásobáren" ve formě zásobního tuku, a to zvlášť v podkožním vazivu a kolem orgánů v dutině břišní. Navíc se přičinlivý inzulín stará i o přeměnu cukru na tuk. Jestliže konzumujete převážně rostlinné potraviny s vysokou hustotou živin, tento mechanismus "tloustnutí" se drží pod kontrolou. Pomohou přitom především celozrnné produkty a luštěniny, které obsahují velice komplexní uhlohydráty.

Olivový olej, ořechy a platýz - výživný tuk pro labužníky
Naprosto bez správného tuku nelze udržet štíhlou linii. Používat málo, zato té nejlepší kvality, taková je zásada. Nenasycené mastné kyseliny z hodnotných rostlinných olejů, z ořechů, semen a mořských ryb jsou velice potřebné, aby se mohla zaktivovat síla vitaminu A, D, E a K rozpouštět tuky. Také mezi mastnými kyselinami existují dobré a lepší - omega 3 mastné kyseliny. Předcházejí alergiím, zabraňují zánětům a brzdí zhoubné bujení buněk. Na nákupním lístku s ohledem na štíhlou linii a lepší zdraví byste proto neměli zapomínat na olej z řepky, sóji a pšeničných klíčků, na lososa, sledě, tuňáka, platýze a makrelu.

Kdo šetří tuk, dostane největší porci
Aby "štíhlé" jídlo fungovalo dlouhodobě, porce musí vypadat vydatně - i přes nízký obsah kalorií. Co zní jako kvadratura kruhu, má zcela jednoduché řešení - méně tuku! Malý rozpočet pro štíhlou linii: Máte chuť na rybí filé s houbami a chcete do toho investovat 220 kcal. Budete-li péct rybu a houby podle klasického receptu na másle a na závěr povaříte ve smetaně, zažijete velké překvapení. Nedostanete rybu ani houby, neboť jen s pouhou omáčkou jste vyčerpali svou denní dávku kalorií, a navíc jste si "přidělili" znamenitých 27 g tuku. Rozhodnete-li se však oproti tomu pro středozemní kuchyni, rybu a houby krátce opečete v trošce olivového oleje a všechno podusíte v rajčatové omáčce s bylinkami, dostanete za svých 220 kcal porci s 150 g ryby a 150 g hub, a to pouze k obsahu tuku 7 g. Jestliže k tomu sníte ještě 150 g těstovin, potom jste si za 370 kcal, které štíhlou linii nenaruší, pochutnali na vydatném hlavním iídle.

Lehké bílkoviny proti stárnutí
Vyhýbejte se "tučným" nástrahám také u bílkovin, jež jsou stavebním kamenem pro svaly a nervy. S rybami, fazolemi, čočkou, produkty ze sóji, s brambory a nízkotučnými mléčnými produkty jste na správné cestě. Tyto bílkovinné potraviny obsahují především účinné substance k přirozenému omlazování:

  • Arginin z ryb a luštěnin stimuluje vylučování růstového hormonu.
  • Fytoestrogeny ze sójových produktů jsou zcela divé po tom, aby převzaly místo tělesných ženských pohlavních hormonů (estrogenů).
  • Vápník z mléčných produktů pečuje o pevné kosti a předchází osteoporóze, abyste i s přibývajícími lety mohli chodit vzpřímeně.
  • Jod z mořských ryb je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, jež odbourávají tuky. Zdroj: Elisabeth Fischerová- Irene Kuhrerová - Jak přirozenou cestou vyrovnat hladinu hormonů, nakladatelství Noxi

     

Reklama

Komentáře

milada (St, 6. 2. 2008 - 18:02)
dobrý den chtela bych se zeptat jaka je ddenni doporucenna davka kalorii pro muze ve veku 44 let, s BMI 28???
Reklama