Intolerance na laktózu - nesnášenlivost mléčného cukru může způsobovat průjmy u dětí i dospělých

Intolerance laktózy, často zaměňovaná s alergií na mléko (mléčnou bílovinu) je metabolickou poruchou, která je jednou z nejčastějších potravinových intolerancí.

Příčiny
Laktóza je mléčný cukr, který je obsažen v mléce všech savců. Příčinou tohoto onemocnění je malý nebo žádný obsah enzymu laktázy ve střevě. Úkolem laktázy je štěpit laktózu na další jednodušší cukry, které tělo dále využívá. Pokud laktóza není takto zpracována, zůstává ve střevě přebytečná a dochází k jejímu kvašení a průjmům.
Příznaky a diagnostika
Nesnášenlivost laktózy a první projevy nemoci
Dítě s tímto onemocněním, začíná mít potíže již od počátku kojení,.(rozdíl oproti alergii na bílkovinu) Mléko buď rovnou zvrací nebo trpí časnými průjmy. Samozřejmostí bývá rovněž atopický ekzém . Dítě neprospívá a trpí nechutenstvím. Tato diagnóza je velmi obtížně diagnostikovatelná.
Diagnostika intolerance na laktózu
 Vypijte dvě dvou decilitrové sklenice mléka na lačný žaludek a pozorujte symptomy v zažívacím traktu, které se objeví v následujících 4 hodinách. Zopakujte test druhý den s několika gramy sýra (který neobsahuje mnoho laktózy). Jestliže se nepříjemné trávicí symptomy vyskytnou po mléce a nikoliv po sýru, trpíte pravděpodobně intolerancí laktózy. Jestliže se symptomy objeví jak po mléce, tak po sýru, můžete být alergičtí na mléčné výrobky.
Přírodní a doplňková léčba
Laktáza 3500 - Cucací tablety pro lepší trávení mléčných výrobků. Vhodné pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru.
Kdy se laktáza používá?
Laktáza je užitečná v souvislosti s následujícími onemocněními: Průjem (u lidí s intolerancí laktózy) Špatné trávení a pálení žáhy (u lidí s intolerancí laktózy) Syndrom dráždivého tračníku (u lidí s intolerancí laktózy) Intolerance laktózy

Kdo pravděpodobně trpí nedostatkem enzymu laktázy?
Jen třetina lidí si uchovává schopnost štěpit mléčný cukr laktázu až do dospělosti. Většina Asiatů, Afričanů a domorodých Američanů má intoleranci laktózy. Polovina Hispánců a 20% bělochů neprodukuje v dospělosti laktázu.

Jaké je dávkování laktázy?
Kapsle laktázy se mohou užívat kdykoliv před jídlem, které obsahuje mléčné výrobky. Stupeň laktózové intolerance je u lidí různý, takže množství laktázy, které je potřeba k eliminaci potíží se liší od člověka k člověku.

Je laktáza bezpečná a existují interakce s jinými léky?
Laktáza je bezpečná a nemá žádné vedlejší účinky. V současné době nejsou známy žádné interakce s jinými potravinovými doplňky či léky. Některé studie poukazují na to, že lidé s intolerancí laktózy absorbují méně vápníku.



Laktázu 3500 od firmy Solgar můžete žádat v lékárnách pod pdk kódem 033984008106

Komentáře (13)

  • Obrázek uživatele alibaba
    alibaba (anonym)

    Kravské mléko je určeno od přírody pouze telatům. Pasterizované kravské mléko škodí organismu, telata při používání pasterizovaného mléka po půl roce hynou. Pasterizované mléko a výrobky z něj jsou pouze obrovský byznys. na který doplácí lidé svým zdravím.

    Bře 06, 2008
  • Obrázek uživatele baba
    baba (anonym)

    A už je to tu zase, tak sem uveď alepoň jeden seriosní zdroj, který by potvrdil tvé tvrzení o škodlivosti mléka.

    Bře 06, 2008
  • Obrázek uživatele EVA
    EVA (anonym)

    www.idnes.cz Zdraví Další články Alternativní medicína Mléko: spojenec, nebo nepřítel?

    Bře 06, 2008
  • Obrázek uživatele EVA
    EVA (anonym)

    Místo kravského mléka doma používáme mléka rostlinná, která si doma vařím. Vyzkoušeno mám sójové, ovesné, rýžové a fazolové:-). Sójové (vařené 2x) nechávám zkysnout a používám ho při vaření místo zakysané smetany,není třeba zahušťovat. V uvařeném jídle je k nerozeznání od klasické smetany a řekla bych, že mnohem lepší a navíc bez cholesterolu. Fazolové mléka (to není vtip) jsem jednou nechala také zakysat a po několika dnech a vychlazení v lednici ztratilo fazolovou vůni a chutnalo jako podmáslí - fakt nekecám. Ale podařilo se mi to jenom jednou. Jen, co se oteplí, budu znovu experimentovat. Tato mléka vařím v přístroji na výrobu rostlinného mléka, ale dá se i jednodušeji v obyčejném hrnci. Jen se toho nebát!!!

    Bře 06, 2008
  • Obrázek uživatele Martina
    Martina (anonym)

    Mám dobrou zprávu pro všechny trpící nesnášenlivostí kravského mléka. Od 17. března 2008 má firma Biosféra v nabídce dlouho očekávanou novinku: přístroj na výrobu rostlinného mléka VEGANZA. Zakoupit jej můžete na www.biosfera.cz.

    Bře 13, 2008
  • Obrázek uživatele Vláďa
    Vláďa (anonym)

    Napiš mi prosím jak se to dělá v hrnci?Myslím tím např.mléko z ovsa a rýže.Moc mi to pomůže dík.

    Čer 29, 2008
  • Obrázek uživatele andrea
    andrea (anonym)

    i to ryzove je chutne? my zatim klukum kupujeme, maji ho rydi, ale je to opravdu drahe, tak premyslime nad koupi pristroje, ale nejdriv bych chtela vedet, jestli je i to ryzove opravdu dobre...

    Srp 15, 2008
  • Obrázek uživatele andrea
    andrea (anonym)

    i to ryzove je chutne? my zatim klukum kupujeme, maji ho rydi, ale je to opravdu drahe, tak premyslime nad koupi pristroje, ale nejdriv bych chtela vedet, jestli je i to ryzove opravdu dobre...

    Srp 15, 2008
  • Obrázek uživatele Mag
    Mag (anonym)

    Reakce na babu, projdi si nejprve znovu základní školu a pak tu vytváře iluze, jak se mají dojnice skvěle. Vychutnávej si dál mlíčko i s hnisem a krví od utrápené kravky ty...

    Led 08, 2014
  • Obrázek uživatele bezlaktózáč
    bezlaktózáč (anonym)

    Dobrý večer, máte-li zájem dozvědět se více o intoleranci na laktózu, právě vznikl nový web, kde najdete všechny potřebné informace! Mrkněte zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/

    Led 17, 2014
  • Obrázek uživatele bezlaktózáč
    bezlaktózáč (anonym)

    Dobrý večer, máte-li zájem dozvědět se více o intoleranci na laktózu, právě vznikl nový web, kde najdete všechny potřebné informace! Mrkněte zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/

    Led 17, 2014
  • Obrázek uživatele Elfi
    Elfi (anonym)

    Dobrý den. Je mi 21 let a dnes jsem si byla u své doktorky pro výsledky z odběrů (krve a moči). Dozvěděla jsem se, že mi tam vyskočilo mléko - intolerance laktózy. Ale projevy mám jen občas a asi ne tak hrozné, nějaké to nadýmaní, plynatost, bolesti břicha a řídkou stolici, zřídka i pocity nevolnosti. Ale například teď konkrétně v pondělí, úterý i ve středu jsem měla každý den jeden Skyr, i nějaký plátkový sýr a ve středu k snídani ovesnou kaši, která obsahuje sušené mléko, a žádné problémy jsem nezaznamenala.. Doktorka mi dnes řekla, že mám teď tak na měsíc vysadit všechny mléčné výrobky a vše s laktózou a potom postupně přidávat kysaný výrobky.. ale myslím si, že kdybych to udělala, a pak si někdy dala něco kde laktóza je, třeba mléko nebo normální jogurt, že by se to mohlo projevit nějak hůře ta reakce.. Rodiče mi říkají abych to jen omezila, hlavně mléko, jogurty a ty kaše, ale jinak abych to tak neřešila, že by si to tělo třeba odvyklo nějak a pak by to bylo horší. Co byste mi poradili vy? Děkuji předem.

    Led 19, 2018
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Já bych poslouchala doktorku. Jinak je možnost si koupit v lékárně enzym laktázu od Solgaru, která zlepšuje trávení mléčných výrobků tím, že pomáhá štěpit mléčný cukr laktózu.

    Led 20, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama