
Jablka, hrušky a další ovoce obsahují flavonoidy, žluté pigmenty, které mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic. Také mohou snížit riziko onemocnění srdce a rakoviny.
Holandští vědci zkoumali 14000 lidí žijících ve městech. Zkoumané osoby rozdělili do tří skupin podle stravovacích zvyklostí. Vědci zjistili, že účastníci výzkumu, kteří jedli dostatek čerstvého ovoce s obsahem flavonoidů, měli menší výskyt chronického kašle a dýchacích potíží.
Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidí, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic.
Dvě jablka obsahují přibližně 15 mg katechinu.
Zdroj: Surfmed
Přidat komentář