
Nový výzkum ukazuje, že pasta ze sezamových semínek je schopna snížit rizikové markery kardiovaskulárních chorob v krvi o 39 % během pouhých šesti týdnů.
Jedna z nejslibnějších studií publikováná v časopise Archív íránské medicíny, která se zaměřila na tradiční potravinářský přípravek na sezamové bázi známý jako Ardeh (aka tahini) pro jeho schopnost snížit kardiovaskulární rizikové faktory u diabetiků typu 2. Tato skupina má zvýšené riziko srdeční úmrtnosti v důsledku nezdravých poměrů a množství krevních lipidů spojených s chronicky zvýšenou hladinou cukru v krvi, glykací a inzulinovou rezistencí.
Název studie “Ardeh ( Sesamum indicum ) by mohl zlepšit hladinu triglyceridů v séru a aterogenní lipidové parametry u diabetiků 2. typu: A randomizovaná klinická studie“
Studie sestávala z 41 pacientů s diabetem 2. typu , kteří byli randomizováni do jedné ze dvou skupin : skupina A ( Ardeh 28 g / d , počet = 21 ) a skupiny B ( kontrola, počet = 20 ) . Pacienti ve skupině A dostali 28 g (dvě polévkové lžíce ) Ardehu ke snídani, zatímco pacienti skupiny B pokračovali s jejich pravidelnou snídani, a to po dobu šesti měsíců (energetický obsah obou skupin byla držena ve stejném rozsahu ) .
Obě skupiny byly hodnoceny na počátku léčby a o šest týdnů později na krevní tlak, sérové hladiny celkového cholesterolu (TC) , triglyceridy (TG) , LDL - C , HDL - C , atzv. aterogenní index plazmy ( AIP , log TG / HDL - C ) , poměr TC / HDL - C a LDL / HDL - C poměr .
Pozoruhodné je, že po období zkušebních šesti týdnů, byly hlášeny významné pozitivní změny :
“Po šesti týdnech došlo k významnému snížení sérové hladiny TG ( 15,3 mg / dl ) a AIP ( 39 % ) ve skupině A. Navíc mírný pokles sérového TC , LDL - C , a dalších aterogenních parametrů lipidů a mírné zvýšení HDL - C . Antropometrická měření a krevní tlak byly beze změny v průběhu sledovaného období u obou skupin.“ [ důraz dodal ]
Na základě těchto slibných pozorování vědci došli k závěru : “Ardeh může mít příznivé účinky při snižování rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění diabetiků typu 2 “. Mějte na paměti, že našli pokles o 39 % u tzv. aterogenního indexu plazmy ( AIP ), což není malý efekt na relativně malé dietní změny. Je třeba poznamenat , že značka tahini použitá v této studii (společnosti Oghab Halva) nemá žádné další přísady nebo olej. Byla to prostě sezamová semena, prosté a jednoduché . Kdyby takové zkušební výsledky měl lék, byl by prezentován po celém světě jako další život zachraňující (multi-miliardový dolarový prodej) trhák. Pro podrobnější vysvětlení výsledků , přečtěte si celou studii na odkaz zde - http://www.ams.ac.ir/AIM/NEWPUB/13/16/11/008.pdf
Zdroj: Greenmedinfo
Komentáře (5)
- odpovědět
Led 07, 2014- odpovědět
Led 08, 2014- odpovědět
Led 08, 2014- odpovědět
Bře 25, 2014- odpovědět
Bře 27, 2014Přidat komentář