
Různé druhy koření a bylin pomáhají dodat jídlům dobrou chuť a zároveň mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Navíc jejich použití nám dovolí výrazně snížit dávku soli. V následujícím článku se budeme věnovat především těm druhům, které jsou prospěšné pro trávicí systém a mohou pomoci při léčbě zažívacích potíží.
Anýz
Zabraňuje nadýmání a trávicím potížím. Používá se především do pečiva, kompotů, červeného zelí, okurek, dýní a hub. Jeho chuť je velmi výrazná a proto je vhodná opatrnost při dávkování.
Bazalka
Posiluje žaludek a zlepšuje trávení. Je vhodná do salátů, masitých a bramborových jídel.
Česnek
Upravuje trávení a působí proti rozmnožení kvasinek, plísní a choroboplodných mikroorganismů v trávicím systému. Lze použít do polévek, salátů, těstovin, zálivek na maso či do pomazánek.
Estragon
Je prospěšný u zažívacích potížích všeho druhu. Může se používat do omáček, polévek a pomazánek.
Fenykl
Pomáhá při žaludečních a střevních potíží. Působí proti nadýmání. Semínka fenyklu se mohou přidávat do pečiva a polévek.
Kerblík
Pomáhá čistit játra. Lze jím kořenit polévky, smetanové omáčky, ryby a zeleninové saláty.
Kmín
Působí blahodárně na žaludek a zažívání. Přidává se k těžce stravitelným jídlům, jako je vepřová pečeně a zelí. Dále se přidává do chleba, tvarohových pomazánek a při vaření brambor.
Kopr
Posiluje orgány trávicí soustavy. Přidává se do omáček, tvarohových pomazánek a okurkových salátů.
Mateřídouška
Může podpořit funkce žlučníku. Lze ji přidat do polévek, omáček a zeleniny.
Pampeliška
Podporuje funkce jater. Mladé čerstvé lístky lze využít pro přípravu špenátu či salátů. Sušené lístky lze přidávat do polévek a kořeněných omáček.
Pelyněk
Je účinný při nechutenství a poruchách trávení. Je vhodný pro okořenění tučných pokrmů, luštěninových jídel, bramboračky, bílého zelí, hub či kapusty.
Sedmikráska
Upravuje činnost jater. Je vhodná k tučným jídlům.
Šalvěj
Utišuje žaludeční bolesti a podporuje trávení. Hodí se k úpravě masitých jídel, ryb, drůbeže, zvěřiny.
Při používání koření můžete zapojit svou vlastní fantazii a vykouzlit stará známá jídla s novou chutí.
Autor:mk
Komentáře (9)
- odpovědět
Čer 14, 2004- odpovědět
Čer 19, 2005- odpovědět
Feb 08, 2009- odpovědět
Feb 09, 2009- odpovědět
Kvě 23, 2010- odpovědět
Kvě 25, 2010- odpovědět
Pro 16, 2011- odpovědět
Feb 18, 2016- odpovědět
Led 20, 2020Přidat komentář