
Všechny sušené byliny obsahují hodně vápníku. Zatímco mají např. jablka 7 mg/100 g, má tymián 2070 mg a majoránka 2500 mg!
Hodně vápníku obsahuje i mák (jen bio) 1460 mg a čaj Lapacho 4500 mg. Příznaky extrémního nedostatku vápníku je v noci "mravenčení" v rukou či pažích nebo jejich necitlivost. Dalším příznakem jsou měkké a lámavé nehty. Pak bychom se měli snažit omezit přísun hořčíku a zvýšit příjem potravin, obsahujících víc vápníku, protože hořčík může dále snížit nízký obsah vápníku v krvi.
Mnohem častější nedostatek hořčíku se projevuje hlavně jako křeč v lýtkách, srdeční křeč, poruchy srdečního rytmu, slabé nervy, strach apod.
Všechny obilniny a jim podobné potravinové plodiny obsahují víc hořčíku než vápníku, přičemž nejvyšší obsah hořčíku má proso a celozrnná rýže. Všechny druhy zeleniny a saláty obsahují víc vápníku než hořčíku, takže se zelenina a obilniny dobře doplňují.
Zdroj: Christine Heideklang - Nebezpečné plísně kolem nás, nakladatelství Pragma
Komentáře (5)
- odpovědět
Bře 23, 2007- odpovědět
Bře 23, 2007- odpovědět
Bře 25, 2007- odpovědět
Bře 25, 2007- odpovědět
Zář 27, 2008Přidat komentář