Jak se z pšenice stal původce nemocí

Pšenice díky lepku způsobuje čím dál tím více lidem zdravotní problémy. Lepek podle vědeckých studií způsobuje obezitu mnohem více než dieta bohatá na tuky. Je dáván též do souvislosti s psychickými poruchami, dokonce i s autismem.

Pšenice dnes totiž není to, co kdysi. Jde o zemědělský hybrid, který je několik desetiletí měněn, aby odolával plísním, rostl rychleji a byl více poddajný pro průmyslové pečení chleba. V důsledku toho obsahuje pšenice dnes 50% lepku. Před 50-60 lety pšenice obsahovala pouze pět procent lepku.

Zemědělství pěstuje hybridní pšenice, aby vyhovělo mechanickým požadavkům pekařského průmyslu na poddajné bílkovin. To vedlo k 10násobnému zvýšení lepku v  pšenici.

Průmysl na zpracovávání potravin se zaměřil pouze na efektivitu výroby a vnímání poptávky spotřebitelů bez ohledu na negativní zdravotní důsledky.

V průběhu času se vyvíjely mírně odlišné vysokorychlostní metody pečení. Umělé bělení mouky, přidávání “zlepšujících“ a často toxických látek a prudké míchání těsta, umožňuje pečení, ochlazení a zabalení bochníků chleba během několika málo hodin. Levné, nezdravé potraviny pro masivní zisky pár firem.

Zdroj: Why don't you try this

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Janíček
    Janíček (anonym)

    j 50 % je ovšem matoucí, protože toto číslo může znamenat pouze mokrý lepek, přičemž sušina lepku tvoří zhruba třetinu, tedy 16 - 17 %. I to je je vysoké číslo, realita je nižší.

    Kvě 15, 2015

Přidat komentář

Reklama

Reklama