Jak se zbavit závislosti na pečivu

Přečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.

1.tip: Pokud jste rozhodnuti jíst více syrové rostlinné stravy, ale pořád vás doma láká pohled na pečivo, které váš zbytek rodiny miluje, požádejte je, aby před vámi toto pečivo uskladňovali na místě, kde jej nebudete mít běžně na očích. Nebude vás tak často lákat a vy si jej třeba všimnete až večer, kdy budete připravovat své rodině večeři.

2.tip: Pokud denně sami nakupujete, zkuste pečivo kupovat např. s třídenním intervalem, tzn. ne každý den, ale co tři dny. Ve dnech, kdy doma pečivo nebude, zkuste vytvořit večeře bez této položky.

3. tip: Začněte si péct pečivo doma. Z naší zkušenosti je skvělé zadělat na kváskový chléb. Kvásek se v prvním, druhém a třetím dni přikrmuje a až čtvrtý den se zpracuje v chléb, který pak kyne přes noc a další den ráno se upeče. Tento chléb je výborný ze žitné mouky a je bez droždí. Navíc pokud si dáte 2 krajíce, cítíte se dostatečně syti a nehrozí přejedení klasickým „nafouknutým“ chlebem z obchodu, který je kolikrát svým složením více než záhadný! Ke všemu, když tři dny čekáte na vytvoření kvásku, můžete tyto dny využít k vypuštění jakéhokoli pečivá a těšit se na krajíček toho vašeho vlastního.
nm snadné trávení jezte buď s medem, ten obsahuje enzym amylázu, který pomůže chléb v těle lépe natrávit, nebo jezte chléb jen k zelenině.
Nekombinujte jej s živočišnými produkty. Při trávení pečivá v kombinaci s máslem či sýrem dochází ke střetnutí bílkovin, tuků a sacharidů, a tím k acidóze - překyselení.

4. tip: Další možností, jak se zbavit závislosti na pečivu, může být jeho nahrazení syrovými sušenými tzv. raw chleby, raw plackami, raw sušenkami, vše připravované do 42 °C. Například když budeme chystat jídlo tvořené klasickým pečivem svým členům rodiny, s nějakou opravdu výjimečnou raw pomazánkou, mějme po ruce vždy kus sušeného raw chlebu nebo raw placky a pomazánku si na něj pěkně namažme. Já jsem zvyklá „uždibovat“ už při chystání jídla, takže i tento způsob mi v mém snažení odolat klasickému pečivu pomohl.

Vše nakonec může směřovat k tomu, že si uvědomíme, jak funguje naše trávení ve dnech s rostlinnou stravou bez pečivá a ve dnech, kdy pečivo jíme. Pokud se nám zalíbí pocity s trávením spojené v období bez chleba či rohlíků, my sami při vnímání našich těl začneme automaticky pečivo více a více vyřazovat, až si nakonec uvědomíme, že jej vůbec nechceme. K tomu však, jako ke všemu v našich životech, musíme dospět každý sám za sebe. Jak jednoduše připravit raw chleba či placky, raw sušenky i raw „sýr“ se můžete dozvědět v jedné z mých e-knih na www.vitarianstyle.com.

Zdroj: Eva Peršinová - Raw food jako zážitek, nakladatelství Grada

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Saraj
    Saraj

    Díky za článek, jsem závislá na pečivu, každý den si kupuju do práce juddy bagetky, jsou tak dobré, že to bude fakt boj.

    Čer 08, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama