
Vláknina pro doplňky výživy se získává z jitrocele vejčitého (psyllium), Cyamopsis tetragonoloba (galaktomanan), ovsa a dalších obilovin, mořských řas (alginát), čekanky (inulin) a jablečných slupek.
- Vlákninu vždy důkladně zapijte minimálně 2 dcl vody.
- Nejvýhodnějším „médiem“ pro vlákninu jsou kysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtová mléka), protože vláknina spolu s mléčnými kulturami vytváří příznivé prostředí v dolní části zažívacího systému.
- Dávku doporučenou výrobcem v žádném případě nepřekračujte. Denní dávka vlákniny vyšší než 60 g vede k poruchám vstřebávání minerálních látek a vitaminů.
- Nespoléhejte se jen na vlákninu v doplňku, vždy se snažte jíst pokud možno zeleninu, ovoce a celozrnné pečivo.
- Střídejte jednotlivé druhy vlákniny od různých výrobců.
Obsah čisté vlákniny v doplňku je různý - může se pohybovat mezi 30 až 100 %. Tento údaj by měl být na etiketě vyznačen.
Některé produkty jsou ještě obohaceny o nutričně výhodné složky (lecitin, vápník, vitamin C), jiné obsahují látky, které jsou zrovna populární (například karnitin), ale v množstvích nutričně bezvýznamných.
Zdroj: Václava Kunová - Zdravá výživa, nakladatelství Grada
Komentáře (1)
- odpovědět
Led 08, 2012Přidat komentář