Jaké vlastnosti mají chutě?

Existuje šest základních chutí: sladká, slaná, kyselá, pálivá, hořká a trpká. Tradiční indická medicína ajurvéda přisuzuje každé této chuti důležité vlastnosti. Nadužívání určité chuti je znamením tělesné nerovnováhy a může být provázeno vznikem určitého onemocnění.

SLADKÁ CHUŤ

Zdroj: obiloviny, ovoce, zelenina, mléko, sezamová semena, mandle, datle, fíky, lékořice, kostival a fenykl

Nikoliv však extrémní sladkosti vyráběné z jednoduchých cukrů - ty by do zdravé výživy neměly patřit!!

Vlastnosti: uzemňuje, vyživuje všechny tělesné tkáně, omlazuje, obsahuje živly země a vody, její energie je ochlazující, mokrá a těžká. Je nejvhodnější chutí pro mysl a poruchy nervů. Na fyzické úrovni zabezpečuje výstavbu a obnovu buněk. Na duševní úrovni dává spokojenost, mír a harmonii. Je nepostradatelná pro život. Nejdůležitější je pro děti a pro lidi typu pitta (oheň).

Nadužívání způsobuje: obezitu, cukrovku, narušené a oslabené trávení, zvracení, únavu, výskyt parazitů, onemocnění horních cest dýchacích.

SLANÁ CHUŤ

Zdroj: mořská či kamenná sůl, mořské řasy

Vlastnosti: Očišťuje tělo, cévy a změkčuje tělesné orgány. V malých dávkách podporuje chuť k jídlu a má projímavé účinky. Obsahuje živly vody a ohně, její energie je zahřívající a těžká. Je též vyživující a přispívá k růstu těla. V malém množství má schopnost zdůraznit jiné chuti obsaženy v jídle. Správně osolené jídlo by nemělo nikdy chutnat slaně. Působí expanzivně na mysl, která se pod jejím vlivem stává smělou až agresivní a otevřenou kontaktu s okolním světem a zážitkům. Sůl též zvyšuje sexuální touhy. Mnozí jogíni její konzumaci snižují.
Sůl je důležitá zejména pro lidi typu váta (vzduch), které uzemňuje a ohřívá.

Nadužívání způsobuje: zvracení, , zadržování vody v těle, kožní vyrážky, plešatost, předčasnou tvorbu vrásek a urychlené stárnutí, krvácivost, vysoký krevní tlak, impotenci?

KYSELÁ CHUŤ

Zdroj: kyselé ovoce, kysané mléko, kysaná zelenina, miso, šípky


Vlastnosti: Občerstvuje, očišťuje, zlepšuje chuť k jídlu, snižuje nadýmání a podporuje trávení. Obsahuje živly země a ohně, její energie je zahřívající a těžká. Je podobně jako slaná chuť chutí vnějších smyslových zážitků. Na citové úrovni vyvolává pocity porovnání, žárlivosti, závisti a frustrace. Tato chuť je vhodná pro lidi typu váta (vzduch).

Nadužívání způsobuje: závratě, předčasné stárnutí, pálení a svědění.

PÁLIVÁ CHUŤ

Zdroj: pálivé koření - bazalka, pepř, skořice, hřebíčky česnek, cibule šalvěj, papriky, zázvor, ředkvičky

Vlastnosti: Dodává tělu oheň, podporuje chuť k jídlu a čistotu dutiny ústní. Obsahuje živly ohně a vzduchu, její energie je zahřívající, lehká a vysušující. Má za následek vysušování tělesných tekutin (tuk, mateřské mléko, sperma) a hubnutí. Podporuje pocení a vykašlávání. Je užitečná při problémech s parazity. Zintenzivňuje ostatní chuti. Znásobuje intenzitu zážitků, stimuluje a jako taková je návyková (u člověka typu ohně - pitta může být návyk velmi ničivý).
Podporuje koncentraci a uvolňuje inspiraci. Medicinálně se může použít na zlepšení trávení a odstranění toxicity, zejména z krve. Nejlépe se hodí pro lidi typu kapha (voda).

Nadužívání způsobuje: sucho v ústech, žízeň, pálení žáhy, bolest, horečku, vysychání sexuálních tekutin a hubenost.

HOŘKÁ CHUŤ

Zdroj: hořké léčivé byliny- kořen pampelišky lékařské, routa vonná, myší chvost obecný. Echinacea a aloe vera, salát a zelená listová zelenina

Vlastnosti: Očišťující, vysušující, léčivá, introvertní. Obsahuje živly vzduchu a éteru, její enrgie je ochlazující, lehká a suchá. Potlačuje sexuální touhu. Odstraňuje toxicitu především z trávicího traktu. Léčí kožní onemocnění, snižuje horečku. Je nepřítelecm virů, mikrobů a jakýchkoliv parazitů. Na citové úrovni vyvolává pocity nespokojenosti a trpkosti. Je vhodná pro tělesný typ kapha (voda) a pitta (oheň).

Nadužívání způsobuje: bolesti hlavy, neohybnost, vyhublost, střevní koliku a snížení sexuální touhy.

TRPKÁ CHUŤ

Zdroj: luštěniny, syrová jablka, byliny - jitrocel, medvědice lékařská a malinové listy

Vlastnosti: Očišťuje, vysouší a léčí. Obsahuje živly vzduchu a země, její energie je ochlazující, lehká a suchá. Je introvertní a stahující. Zastavuje krvácení, průjmy, podporuje scelování a léčení ran. Na citové úrovni způsobuje stáhnutí do nitra, nejistotu ve styku s okolím, pocity strachu a úzkosti. Je vhodná pro typy kapha (voda) a pitta (oheň).

Nadužívání způsobuje: bolesti hlavy, vyhublost, žízeň, zácpu a sníženou sexuální touhu.


Pro léčení je vhodné shrnout že sladká, hořká a trpká chuť vnášejí do organismu chladivou energii a budou se proto hodit pro léčení poruch způsobených nadměrným ohněm (např. horečka, vysoký tlak). Slaná, pálivá a kyselá chuť mají ohřívající energii a budou se proto hodit na léčení poruch vzduchu a vody (např. nadýmání, otoky.)

Zdroj: Zora Doval - Ajurvéda

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Vladimír Volma
    Vladimír Volma (anonym)

    VAROVÁNÍ! Jsou zde uvedeny chybné charakteristicky základních chutí. Bude to další tragédie, až se někdo vážněji nemocný začne zde uvedenými informacemi řídit. Např. až se někdo zimomřivý a studený začne ohřívat, dynamizovat a zvyšovat si komunikační pohotovost přisolováním. Skončí jako hodně studená mrtvola. Přeji mnoho zdaru!

    Srp 28, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Co to tu meleš za blbosti?

    Srp 28, 2007
  • Obrázek uživatele Vladimír Volma
    Vladimír Volma (anonym)

    Sladká a pálivá (štiplavá, pikantní) zahřívají - vnášejí do organismu yang. Naproti tomu slaná, kyselá a hořká ochlazují - vnášejí do organismu yin. Namísto popleteného článku, psaného podle ještě popletenějších makrobiotických příruček, radím studovat exaktní dietetiku a dietologii podle tradiční čínské medicíny.

    Kvě 26, 2008
  • Obrázek uživatele karel
    karel (anonym)

    Jsem "prosťáček z vesnice" takže mne trochu mate zde uvedené dělení "chutí" jen pro upřesnění bych uvedl že z fyziologického hlediska se chutě dělí trochu jinak. Toto dělení vychází z povahy chemoreceptorů v jazyku a původně se uváděly čtyři chutě (a jejich receptory) - hořká, sladká, slaná a kyselá (pálivá a trpká nejsou chutě, pálivost je způsobena drážděním volných nervových zakončení, trpkost celkovým působením na tkáně). Přesto se nově uvádí chuť UMAMI (receptory kys. glutamové a jejich solí), nejnovější studie hovoří také o receptorech pro "tučnou" chuť a receptorech pro vápníkové kationy.

    Zář 22, 2009
  • Obrázek uživatele Vladimír Volma
    Vladimír Volma (anonym)

    Jsem "prosťáček z vesnice"...Chuť je informace o tom, zda máme konkrétní potravinu jíst, či nikoliv. Zmíněné informaci je však třeba správně porozumět. Toto porozumění je předáváno z generace na generaci od počátku lidského rodu. S proměnami životních podmínek se však průběžně měnilo i toto porozumění chutím. Je celkem jedno, jak chuti vznikají a co umožňuje jejich vnímání, avšak není jedno, co potraviny určitých chutí způsobují v organismu. Že je pálivá chuť vnímána jinak než ostatní chuti, o tom se přesvědčil každý, kdo snědl feferonku a následný den při stolici vnímal pálení konečníku. Tam se chuťové receptory zajisté nenacházejí, co by tam hledaly. Vědecká zjištění o chutích jsou tedy možná pozoruhodná, ale pro praktický život bezcenná. Pokud například budeme vědět, že hořká chuť vede energii směrem dolů, pročež urychluje pohyb střev a vyvolává průjem, příp. uvolňje zácpu, bude to pro nás cenná a praktická informace. Podobně si jistě rádi zapamatujeme, že kyselá chuť vede energii zvnějšku dovnitř, pročež zpomaluje pohyb střev, a tím zastavuje a léčí průjmy. Při zácpě hořké, při průjmu kyselé, to je ukázka správného porozumění chutím potravin, jež se kdysi předávalo mezi generacemi. (Hořká a kyselá chuť mají chladnou potenci jin. Směr dolů a směr zvnějšku dovnitř jsou podle taoistické filosofie rovněž charakterizovány jako projevy jin.)

    Bře 13, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama