Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

Pokud byste byli novorozenci a mohli byste po zbytek života jíst tak, abyste se rakovině vyhnuli, byli byste vegetariáni nebo polovegetariáni, přičemž byste si dopřáli trochu mořských produktů.

Obvykle byste se vyhýbali červenému masu a živočišným a mléčným potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků, jako je sýr a plnotučné mléko. Jedli byste spoustu ovoce a zeleniny, spolu s otrubami, zejména otrubami pšeničnými, a sušenými fazolemi. Pili byste hlavně zelený čaj a občas, když byste měli chuť, i kávu. Mléko byste pili nízkotučné. Jedli byste jogurt, zejména jogurt s acidofilní kulturou.


Pokud byste pili alkohol, bylo by to jen velmi omezené množství. Mohli byste jíst úhoře, potravinu s nejvyšším obsahem vitamínu D, o kterém se předpokládá, že bojuje s rakovinou prsu. Před libovějšími rybami byste dávali přednost rybám olejnatým, například makrelám, protože ty překypují oleji typu omega-3, o kterých se vědci domnívají, že pomáhají blokovat rakovinu. Vzdali byste se silně solených a uzených výrobků. Pokud byste ochutnali nějaké maso, byla by to krůtí prsa bez kůže. Uzených solených mas, jako je například slanina nebo salám, byste se nikdy ani nedotkli. Jedli byste celozrnný chléb a nemazali byste si jej máslem ani margarínem. Pokud byste používali olej, nebyly by to tradiční rostlinné oleje, jako je olej kukuřičný a saflorový. Vybrali byste si olej olivový, řepkový nebo exotičtější olej lněný, který je miláčkem výzkumníků rakoviny.


Byli byste blázni do salátů a vždy byste snědli zeleninu na talíři. Nikdy byste neměli dost brokolice, mrkve, rajčat, pomerančů a cibule. Milovali byste chuť česneku - syrového nebo vařeného. Táhlo by vás to k barevnému ovoci, jako jsou například jahody, maliny, meloun, pomeranče; vášnivě byste jedli červené hrozny. Jedli byste všechny druhy ořechů, protože obsahují ochranný vitamín E a jiné látky s protirakovinnými účinky, jmenovitě para ořechy kvůli selenu, vlašské ořechy kvůli kyselině ellagové a mandle kvůli kyselině olejové - ovšem zas tak fanaticky byste se jimi necpali, abyste nenabrali zbytečná kila. Štíhlejší lidé, kteří jedí méně kalorií, rakovině padnou za oběť s menší pravděpodobností.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (156)

  • Obrázek uživatele Aleš Horák
    Aleš Horák (anonym)

    Zatím jsem se setkal pouze se dvěma způsoby, která dokážou léčit rakovinu. Důsledně dodržovaná makrobiotika a dobře složená syrová strava vetšinou doplňovaná syrovými zeleninovými šťávami. Rakovina je nemoc celého těla a požívání jednotlivých potravin, které NĚCO obsahují nic neřeší. Je třeba systémový přístup a vyřadit z jídelníčku všechny potraviny ,které nemoc způsobily /i celozrný chléb i úhoře/. Na stavbu zdravého lidského těla úplně stačí obiloviny, luštěniny, olejnatá semena /máčené, klíčené / a zelenina. Ovoce nemohu doporučit pro léčbu, pouze zdravým a v rozumné míře/do 10% denní kalorické dávky. Velice důležité jsou také:- -pohyb na čerstvém vzduchu -nejraděj práce -dokonalé kousání nebo proslinění potravy -původ použitých potravin /pouze z organického zemědělství -čisté svědomí/i to ekologické/ A pak je velká naděje i u velmi zanedbaných případů. Děkuji

    Čer 14, 2001
  • Obrázek uživatele Marek Fukala
    Marek Fukala (anonym)

    Dobry den, Zajimalo by mne, kdo je autorem tohoto clanku (i jinych). Je to docela podivny pocit cist rady o tom, jak zdrave zit a co konzumovat, pokud nevite kdo vam takto ve skutecnosti radi. Diky.

    Bře 26, 2002
  • Obrázek uživatele Jirina Spurna
    Jirina Spurna (anonym)

    Vzhledem k tomu, kde zijeme, co dychame, co pijeme a cim se byt sebedietnije zivime, si neumim predstavit dietu, ktera by mohla spolehlive chranit pred rakovinou. Zdravim lidem bych navrhovala zbavit se strachu z nemoci a normalne zit. Je to to nejlepsi, co se se zivotem da delat. Snazit se ho prozit bezestrachu a naplno. Zdravi Jirina - onkologicka pacientka

    Črv 28, 2002
  • Obrázek uživatele JIPE
    JIPE (anonym)

    Na prahu třetího tisíciletí je téměř neuvěřitelné, jaké základní neznalosti v oblasti dietetiky autor článku prezentuje. Některé z uvedených potravin se na vzniku rakoviny při pravidelné konzumaci přímo podílejí, další jsou pro mírné klimatické pásmo rizikové a těmi ostatními toho již moc nezachráníme. Jak je všeobecně známo, rakovina vzniká ze tří příčin nevyváženosti jídelníčku z hlediska energií JIN a JANG. Při prevenci rakoviny je tedy nutné sestavování "protirakovinových" diet řešit právě s ohledem na tuto skutečnost. Jak správně uvedl Aleš Horák, tuto problematiku postihuje bez kompromisů právě makrobiotika. V tomto kontextu bych byl proto velice opatrný při doporučování syrové stravy a zeleninových šťáv, které naopak u rakovin typu JIN způsobují jejich neléčitelnost, popřípadě je přímo způsobují. Důkazem toho jsou v poslední době úmrtí na rakovinu typu JIN u řady vegetariánů. jp

    Lis 19, 2002
  • Obrázek uživatele Ayla
    Ayla (anonym)

    hmmm, moje teta se podobně stravovala - byla blázen do zdravé výživy - a pak umřela na leukémii :(

    Feb 20, 2004
  • Obrázek uživatele Sofia
    Sofia (anonym)

    Zdravím všechny s přáním co nejlepšího dne, či večera. Mám kamarádku, je jí 26 let a má rakovinu. Metastázuje, má drobnými nádory zasažená játra a slinivku. Moc pro ni pláču, stejně tak jako její přáteké a rodina. Je maminkou 6ti leté Nikolky, je svobodnou matkou. Má bolesti. Už je asi pozdě, poradíte něco, aby zbylo aspoň trochu naděje....prosím.... Děkuji, Sofi.

    Pro 04, 2004
  • Obrázek uživatele Lenka
    Lenka (anonym)

    Prosím o pomoc. Kdo poradí, jak správně dodržovat tzv. 40ti denní dietu proti rakovině?Děkuji.

    Lis 03, 2004
  • Obrázek uživatele korálek
    korálek (anonym)

    Souhlasím,že zdravá výživa omezuje riziko rakoviny.Ale pouze omezuje.Daleko rizikovější je psychika. Ta dokáže napáchat daleko větší škody.Z emočního pohledu se člověk doslova "užere zevnitř" Nemá se rád,uzavírá všechny smutky do sebe atd.

    Lis 14, 2004
  • Obrázek uživatele Miloš
    Miloš (anonym)

    Pokuste se vyhledat někoho jako je pan Dušan Tomek. Bůh vám pomáhej. Miloš S.

    Dub 22, 2005
  • Obrázek uživatele NOEMI
    NOEMI (anonym)

    je to téma dost citlivé a nedá se všeobecně radit,každý by měl spolupracovat s odborníky.Určitě strava se podílí na výsledku léčby a změna životního stylu je nutná.A důvěra Bohu,modlitba má velikou moc než si lidé dokážou představit,kvůli nemocným a hříšným se Bůh sklonil k lidstvu,On je největší lékař těla i duše.

    Bře 24, 2006
  • Obrázek uživatele Ludek
    Ludek (anonym)

    Tento slovensky lekar ma uzasne vysledky vedecky podlozene, neodmita nikoho. Hodne by me zajimalo, jak to dopadne, takze se mi prosim ozvi, ludek.ho"seznam.cz http://web.stonline.sk/mudr.kamiljurkovic/

    Dub 09, 2006
  • Obrázek uživatele Ludek
    Ludek (anonym)

    Modlitba je posledni utecha zoufalcu. Po vystave "A od te doby neverim v Boha..." v zidovskem muzeu v Praze je mi jasne, ze sest milionu lidi se v koncentracnich taborech modlilo sebe usilovneji a uprimneji a vysledek? Statisticky nula. Takze te divce nedoporucujte umirat v modlitbach, ale pojdme se pokusit najit zpusob, jak ji pomoci, z cehoz bude mit Buh vetsi radost, nez z toho, ze za nim kvuli vsemu budeme behat s motlitbami... Takze ja bych treba skusil Pana doktora Jurkovice ze slovenska, jak jsem psal vyse.

    Dub 09, 2006
  • Obrázek uživatele jirka
    jirka (anonym)

    dobrý den a mate na tohoto lékaře kontakt?

    Dub 22, 2006
  • Obrázek uživatele nikdo
    nikdo (anonym)

    Nemocní zhoubnými nádory v jakémkoli stádiu prostudujte si knihu aut. Mishio Kuschi - Makrobiotika - přírodní energetická medicína budoucnosti. Při důsledném a zároveň doživotním dodržování mb. stravy a způsobů její přípravy máte reálnou možnost se uzdravit a vést plnohodnotný život. Musíte však tvrdošíjně odolávat svému okolí, které vás bude považovat přinejmenším za vyšinuté.

    Kvě 10, 2006
  • Obrázek uživatele dzanny
    dzanny (anonym)

    o bohu nepochibovat je to stvoritel a najvetsie dobro

    Črv 05, 2006
  • Obrázek uživatele xy
    xy (anonym)

    Mudr.Partyková - léčba řízenou hladovkou,nebo urinoterapie.Kniha se jmenuje -Hladovení pro zdraví.

    Srp 08, 2006
  • Obrázek uživatele marťa
    marťa (anonym)

    Hm, ale nadbytek vlákniny způsobuje podle mnoha zdrojů rakovinu žaludku. Takže všeho s mírou (i s tou zeleninou) :-))

    Pro 02, 2006
  • Obrázek uživatele marťa
    marťa (anonym)

    Hm, ale nadbytek vlákniny způsobuje podle mnoha zdrojů rakovinu žaludku. Takže všeho s mírou (i s tou zeleninou) :-))

    Pro 02, 2006
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    souhlasim stoprocentne.

    Pro 07, 2006
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    souhlasim stoprocentne.

    Pro 07, 2006
  • Obrázek uživatele Standa K.
    Standa K. (anonym)

    O "prospěšnosti" makrobiotiky myslím nejlépe vypovídá, to že její zakladatel a také jeho největší žák zemřeli v průměrném věku na rakovinu tlustého střeva ... co dál dodat ... i tady někde na doktorce.cz je článek o tom, jak lépe prospívají např. býložravci stravující se přirozeně než ten stejný druh živící se v zajetí obilím. Obilí - tento UMĚLÝ člověkem vypěstovaný produkt (příroda sama od sebe by jej nám ani těm býložravcům dodnes nenabídla k snědku)NEMŮŽE být lepší než PŘIROZENÁ syrová strava, tj. ovoce, zelenina, ořechy (ani syrové-klíčené obilí nebrat), kterou kdysi člověk jedl a kterou krom člověka jí dodnes celá ostatní fauna ... Strava znehodnocená vařením (tj. zabitím enzymů-nosičů života) neprospívá, viz. pokus s Potingerovými kočkami a jiné

    Pro 11, 2006
  • Obrázek uživatele jan buka
    jan buka (anonym)

    zajímavý článek... souhlasím se Standou K., že syrová strava je tou nejpřirozenější a nejzdravější stravou nejen pro člověka... :) obiloviny nebrat (obshují člověkem nestravitelný lepek a jiné "dobroty") Více o vitasravě (živé stravě) najdete na www.vitarian.cz Všem zářící zdraví Honza Buka

    Pro 14, 2006
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Moje babička žije podle tohoto článku velice nezdravě a přesto se džila 80 let a stále žije a tchýně se stravovala tímto způsobem a zemřela na rakovinu tlustého střeva v58 letech -co je potom správně ?????

    Led 08, 2007
  • Obrázek uživatele heh
    heh (anonym)

    1. Z 99% nejvetsi vliv = genetika 2. telo si samo rekne,co potrebuje- s mirou muzete jist vsechno. 3. varena strava je mnohem zdravejsi nez strava syrova.Napriklad> klidne si to vyzkousejte,jeden muze jist syrove brambory druhy varene,kdo myslite ze bude zit dele?

    Led 23, 2007
  • Obrázek uživatele daša
    daša (anonym)

    u vseho plati vsechno delejte s mirou a urcite by sme se meli zamyslet nad stravou ktera obsahuje tuky a znizit mnozstvi

    Led 29, 2007
  • Obrázek uživatele Marta
    Marta (anonym)

    Chce to nejíst maso, jogurty, mléko,vajíčka.Jedla jsem sojové výrobky, celozrné pečivo, pila zeleninovou šťavu, zeleninu, ovoce,pila zeleninovou šťávu a bilinné čaje.Nádor se zmenšil.Již je to 7 let a cítím se dobře.Dnes mám reiki a pomáhám lidem se stejnou nemocí.Šance na uzdravení je vždy.Ale musí se chtít!!!

    Feb 02, 2007
  • Obrázek uživatele Ilona
    Ilona (anonym)

    Ve všem hledej rovnováhu.Nic nepřehánět a nevybočovat od křivky rovnováhy. Týká se to celého života včetně stravy.Pokud vím, tak jeden čas nedoporučovali kojení atd.Nechme vědce zkoumat a sami si račme zachovati selský rozum aspoň jako ty naše 90 leté babičky.

    Feb 19, 2007
  • Obrázek uživatele zuzana
    zuzana (anonym)

    Moje maminka ráda pomašťuje a hrozně ráda sladké a moučné jídla. Mne nadává, že bych ji umořila hladem, když vařím dietně. Má 94 let, cholesterol 4,7 a cukry kolem 5.Je to v něčem jiném.

    Feb 28, 2007
  • Obrázek uživatele mia.argona
    mia.argona (anonym)

    Můj otec zemřel v 62letech na rakovinu plic. Celý život nekouřil,abstinoval, zdravě jedl. Jeho matka se letošní rok dožíví 95let, je vitální, kouří a juejí jídelníček nepatří k nejzdravějším.Je to o duševní pohodě, to mi věřte.

    Bře 12, 2007
  • Obrázek uživatele Věrka.
    Věrka. (anonym)

    Nejsem žádný zdravotník, ale v rodině jsem viděla hodně... Pokud se rakovina objevila a člověk v mysli podlehl...byl konec. Ten,co se nevzdal...nasadil (pro mne,masožrouta) drsnou stravu uvedenou v článku...přežil...je to 15 let, byl téměř bez šance a žije...bez rakoviny. Ale je pravda, že pokud je člověk zatím ještě zdravý, měl by především naslouchat potřebám svého těla...co si tělo žádá, to potřebuje...i kdyby to mělo být uzené maso...Děda kouřil, pil alkohol, jedl z 80% jen bůček...žil do 88 let a podotýkám, že nezemřel na rakovinu. Tak zkusme poslouchat sami sebe...bez vlivů, pokud to jde.

    Bře 14, 2007
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Je zajímavé sledovat reakce na článek. Naše babičky se stravovali mnohem zdravěji než my. Jejich bůček byl z "čistého " masa. Všechny dnes produkované potraviny obsahují spoustu aditiv ( maso, mléčné výrobky , zelenina - všechno na co se podíváte i celozrné pečivo mnohdy obsahuje plísně), které se v tělě ukládají. Proto je důležité přemýšlet nad tím co jíme a vybírat si kvalitní potraviny!!! Není nad domácí stravu v kvalitě našich babiček. Maso se jedlo tak 3x do týdně, ne jako dneska , luštěniny a sezónní zelenina byly mnohem častěji. Každý jsme jiný a pro svůj "typ" potřebujeme vhodnou skladbu potravin, proto je někdo spokojený masožravec a jiný stejně spokojený vegetarián.

    Bře 29, 2007
  • Obrázek uživatele ester
    ester (anonym)

    Tedy o stravu se zajímám už dost dlouho a čtu všechno, co se mi dostane do ruky, co najdu na internetu etc. Myslím si, že hodně je člověku dáno do vínku genetikou, ostatně to už bylo i vědecky potvrzeno - to jsou ti 90-letí "člověci", kteří se celý život cpali mastnými jídly - ale co se týče tohoto tvrzení, myslím, že měli ve většině případů také vyšší výdej energie, takže pak už nám zůstanou jen malé výjimky - a ty jak známo potvrzují pravidlo. Věřím na "chuť" - ta je nám jistě dána proto, abychom věděli, co naše tělo žádá (to, že v posledních letech byla vyrobena spousta nezdravých laskomin, je druhá věc, těm by se člověk měl raději vyhnout)a nejen proto, abychom věděli, co jíme. Poznala jsem to před 3 lety sama na sobě. Měla jsem jisté zdravotní problémy a asi půl roku jsem se nehorázně začala cpát müsli. Nemohla jsem bez něj vydržet. Až potom jsem se dočetla, že v případě mých zdravotních problémů se doporučuje jíst müsli. Nikdy před tím a ani po vyřešení zdravotního problému jsem už tak velkou chuť na něj neměla. Teď už ho nejím vůbec.

    Dub 02, 2007
  • Obrázek uživatele Dušan
    Dušan (anonym)

    Není to žádná věda, ale pouhá statistika. Absolutně souhlasím. Argumentovat vyjímkami není na místě. Pokud je strava nejvlivnější faktor pro výskyt rakoviny, proč si zakrývat oči?

    Dub 03, 2007
  • Obrázek uživatele Kris
    Kris (anonym)

    Taky bych se přiklonila k duševní pohodě. Otec celý život žije zdravě, nekouří, občas si dá víno, je vegetarián (už 30 let, teď mu bude 60), stejně dlouho cvičí jógu (denně, je, nebo spíše byl, cvičitelem jógy), zeleninu a ovoce jí každý den. Před pár lety přišel o práci a začal mít i deprese, občas něco našel, ale tak na rok, dva... takže přibylo mnoho stresů. Letos mu zjistili rakovinu střev, má právě za sebou operaci. Při dalším vyšetření zjistili nález na játrech :o( Toho konce se moc bojím...

    Dub 19, 2007
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Proč se to tady jmenuje "Artróza", když píšete o něčem jiným ? Založte si téma o stravě.

    Dub 20, 2007
  • Obrázek uživatele Anna
    Anna (anonym)

    Dobrý den Kris, máte-li zájem, napište mi na adresu: hyzovaa"seznam.cz Anna

    Dub 24, 2007
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Dočetla jsem se tady, že proti rakovině působí Gesavit.Jsem nemocná rakovinou a užívám Ovosan.Dokáže mi někdo poradit,který doplněk výživy je účinnější?Děkuji

    Čer 05, 2007
  • Obrázek uživatele Katka
    Katka (anonym)

    Přípravků na podporu léčby rakoviny je hodně (nejen Ovosan a velmi pochybný Gesavit). Nejlepší je se poradit s nějakým výživovým specialistou nebo v nějakém onkologickém centru. Nedej na reklamu.

    Čer 14, 2007
  • Obrázek uživatele vaclav
    vaclav (anonym)

    docetl jsem se ze na prostatu jsou nejhorsi rajska jablicka tak nevim tady pisou neco jineho

    Čer 28, 2007
  • Obrázek uživatele Katka
    Katka (anonym)

    Rajská jablíčka obsahují látku lykopen, a to je přírodní antioxidant, který prokazatelně působí jako prevence rakoviny prostaty.

    Črv 03, 2007
  • Obrázek uživatele Olina
    Olina (anonym)

    Rakovina v ranném stádiu se dá úplně vyléčit,musí se pít 40 dní jen zeleninová štáva a to přes látku scezená i vícekrát,nic jiného!!!,zajít za reiki mistrem on poradí více.Pomocí bio lampy.

    Črv 28, 2007
  • Obrázek uživatele jirka
    jirka (anonym)

    To je totéž jako by někdo radil že 40dní budu přebírat mravence na zahrádce.Proti rakovině nic není, buď ji mám anebo umřu na něco jiného.

    Črv 29, 2007
  • Obrázek uživatele Olina
    Olina (anonym)

    To byla rada pro někoho,kdo má rakovinu,ale jen v ranném stádiu to zabírá.A je to už vyzkoušené!Snad si někdo nemyslí ,že si vymýšlím.Každý může kontaktovat nějakého reiki mistra!

    Črv 30, 2007
  • Obrázek uživatele Kira
    Kira (anonym)

    Musim mesúhlasit s pani jirkou, pretoze si myslim, ze ak niekomu diagnostikuju rakovinu, tak urcite chce licbu podporit a podla mna zmena jedalnicku nie je az taka obet..chemoterapia je ovela horsia.Niekto rad vynecha pre svoje zdravie salam a pod..

    Srp 10, 2007
  • Obrázek uživatele Olina
    Olina (anonym)

    Napsala jsem tu příspěvek jak na počáteční rakovinu,že pomocí reiky Mistra a Biolampy se dá vyléčit,ale byl smazán jen 3 týdny stará rada,ale kraviny z minulých let jsou tu stále.Velmi zajímavé.

    Srp 21, 2007
  • Obrázek uživatele Sandra
    Sandra (anonym)

    prosím vás poradte mi kde se dozvím víc o problematice s rakovinou a s léčbou makrobiotikou!!Spěchá jde o život,děkuji 607585018

    Lis 05, 2007
  • Obrázek uživatele Igor
    Igor (anonym)

    Zkuste cesnek - nejlepe v cesnekovych kapkach. Kvalitni kapky stoji silene penize, ale cesnek na rakovinu funguje. zejmena tu ve strevech. Syrovy je drazdi, proto ty kapky. Zkuste allivictus.cz

    Pro 08, 2007
  • Obrázek uživatele vik
    vik (anonym)

    pro paní jirku: Když má někdo rakovinu, tak vyzkouší všechno pro to, aby se jí zbavil, vy jste snad opačného názoru?

    Led 06, 2008
  • Obrázek uživatele Mirek
    Mirek (anonym)

    Nejedl jsem tlusté maso,uzeniny,tmavé maso,nekouřil, nemám rád pivo a ani tvrdý elkohol.Dost těžce manuálně pracoval.Stejně jsem onemocněl rakovinou tlustého střeva.

    Feb 29, 2008
  • Obrázek uživatele Dělník
    Dělník (anonym)

    slyšel jsem,že při horečce nádor hyne a kdo rakovinu má ten ji nikdy nedostane,je to pravda?Takže ona asi i ta chřipka,nebo angína bude mít něco do sebe,jak se říká vše špatné je i k něčemu dobré.

    Bře 18, 2008

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama