
V syrových potravinách se nachází velké množství vitamínu, minerálů, enzymů a dalších pro lidské zdraví prospěšných látek. Přesto základní suroviny zpracováváme, vaříme, pečeme, smažíme... Některá úprava zvýší množství důležitých látek v pokrmu či zneutralizuje některé škodliviny, jiná zničí všechny termolabilní živiny a vytvoří dokonce látky pro tělo velmi nebezpečné.
MECHANICKÉ ÚPRAVY POTRAVIN ( KRÁJENÍ, MLETÍ, STROUHÁNÍ ) - Narušují celistvost, zvětšují obnažený povrch buněk, což vede ke zvýšenému okysličování, nahořknutí?Vhodné je takto narušené potraviny co nejdříve zkonzumovat.
SUŠENÍ- Vhodná úprava zejména pro ovoce a zeleninu. Množství vitamínů se někdy i zvyšuje.
MRAŽENÍ- Zmrazování i rozmrazování by mělo probíhat pomalu, aby nedošlo k popraskání buněčné stěny.
KLÍČENÍM obilovin, luštěnin a semen vznikají zdravé enzymy
KVAŠENÍ - Při kvašení zeleniny vzniká pro organismus plno prospěšných látek a enzymů.
DUŠENÍ - Je nejšetrnější způsob denaturace potravin.
ZKYSÁNÍM mléka se zlepšuje stravitelnost mléčné bílkoviny
VAŘENÍ - Při úpravě masa vařením vzniká nejméně škodlivých látek. Většina škodlivin se dostává do vývaru, proto není vhodné jeho další použití.
Vařením zeleniny se ztrácí všechny termolabilní vitamíny a enzymy. Zelenina se stává kyselinotvornou.
Vaření je nutná úprava pro luštěniny, kdy dochází k tepelnému rozkladu jedovatého glykosidu a zelených brambor, kdy se částečně rozkládá jedovatý solanin.
PEČENÍ - Při pečení vysokobílkovinných potravin vznikají rakovinotvorné pyrolyzáty aminokyselin
Pečením masa na otevřeném ohni vzniká rakovinotvorný 3,4 benzpyrén. Z tuků vznikají lipoperoxidy.
UZENÍ - 100g uzeniny obsahuje tolik benzpyrenu jako 30- 60 cigaret. Kvůli zachování růžové barvy se navíc přidávají látky, které se v těle přeměňují na rakovinotvorné nitrosamíny.
CHEMICKÉ ÚPRAVY- Některé konzervační, emulgační, aromatické látky a barviva jsou podezřelé z vyvolávání bolestí hlavy, alergií a rakoviny.
Autor: mk
Komentáře (10)
- odpovědět
Říj 25, 2002- odpovědět
Říj 25, 2002- odpovědět
Říj 26, 2001- odpovědět
Říj 26, 2001- odpovědět
Říj 29, 2001- odpovědět
Říj 29, 2001- odpovědět
Říj 30, 2006- odpovědět
Srp 29, 2008- odpovědět
Srp 29, 2008- odpovědět
Dub 20, 2012Přidat komentář