Jsou úpravy jídla zdravé ?

V syrových potravinách se nachází velké množství vitamínu, minerálů, enzymů a dalších pro lidské zdraví prospěšných látek. Přesto základní suroviny zpracováváme, vaříme, pečeme, smažíme... Některá úprava zvýší množství důležitých látek v pokrmu či zneutralizuje některé škodliviny, jiná zničí všechny termolabilní živiny a vytvoří dokonce látky pro tělo velmi nebezpečné.

MECHANICKÉ ÚPRAVY POTRAVIN ( KRÁJENÍ, MLETÍ, STROUHÁNÍ ) - Narušují celistvost, zvětšují obnažený povrch buněk, což vede ke zvýšenému okysličování, nahořknutí?Vhodné je takto narušené potraviny co nejdříve zkonzumovat.

SUŠENÍ- Vhodná úprava zejména pro ovoce a zeleninu. Množství vitamínů se někdy i zvyšuje.

MRAŽENÍ- Zmrazování i rozmrazování by mělo probíhat pomalu, aby nedošlo k popraskání buněčné stěny.

KLÍČENÍM obilovin, luštěnin a semen vznikají zdravé enzymy

KVAŠENÍ - Při kvašení zeleniny vzniká pro organismus plno prospěšných látek a enzymů.

DUŠENÍ - Je nejšetrnější způsob denaturace potravin.

ZKYSÁNÍM mléka se zlepšuje stravitelnost mléčné bílkoviny

VAŘENÍ - Při úpravě masa vařením vzniká nejméně škodlivých látek. Většina škodlivin se dostává do vývaru, proto není vhodné jeho další použití.

Vařením zeleniny se ztrácí všechny termolabilní vitamíny a enzymy. Zelenina se stává kyselinotvornou.

Vaření je nutná úprava pro luštěniny, kdy dochází k tepelnému rozkladu jedovatého glykosidu a zelených brambor, kdy se částečně rozkládá jedovatý solanin.

PEČENÍ - Při pečení vysokobílkovinných potravin vznikají rakovinotvorné pyrolyzáty aminokyselin

Pečením masa na otevřeném ohni vzniká rakovinotvorný 3,4 benzpyrén. Z tuků vznikají lipoperoxidy.

UZENÍ - 100g uzeniny obsahuje tolik benzpyrenu jako 30- 60 cigaret. Kvůli zachování růžové barvy se navíc přidávají látky, které se v těle přeměňují na rakovinotvorné nitrosamíny.

CHEMICKÉ ÚPRAVY- Některé konzervační, emulgační, aromatické látky a barviva jsou podezřelé z vyvolávání bolestí hlavy, alergií a rakoviny.


Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (10)

  • Obrázek uživatele danda
    danda (anonym)

    ta adresa je www.mwm.cz,vlevo v rubrice nejctenejsi clanky,pardon

    Říj 25, 2002
  • Obrázek uživatele danda
    danda (anonym)

    je to vsechno pravda, cetl jsem to v nekolika studiich a jeste bych rad prihodil par clanku na www.wme.cz, kde se muzete dozvedet proc jidlo neupravovat v mikrovlnkach.

    Říj 25, 2002
  • Obrázek uživatele markéta
    markéta (anonym)

    Dobry den, moc prosim autora tohoto prispevku, aby mi na sebe poslal kontakt. Potrebovala bych vedet, z jakeho zdroje je informace o skodlivinach ve vyvaru a o skodlivem uzeni.

    Říj 26, 2001
  • Obrázek uživatele markéta
    markéta (anonym)

    Dobry den, moc prosim autora tohoto prispevku, aby mi na sebe poslal kontakt. Potrebovala bych vedet, z jakeho zdroje je informace o skodlivinach ve vyvaru a o skodlivem uzeni.

    Říj 26, 2001
  • Obrázek uživatele Šmejkal
    Šmejkal (anonym)

    Milý pane autore(-ko), vzhledem k závažnosti údajů,které jste uvedl v článku "Jsou úpravy jídel zdravé?",Vás žádám o uvedení zdroje Vašich informací,nebot· se domnívám,že jde o poplašnou zprávu,která může vážně poškodit výrobu a distribuci masných výrobků mé firmy. Žádám Vás o okamžitou odpověď,protože Váš článek byl vytištěn v Lidových novinách dne 23.1O.2OO1 v příloze "Zdraví". Šmejkal

    Říj 29, 2001
  • Obrázek uživatele MUDr. Klaudysová
    MUDr. Klaudysová (anonym)

    Článek byl napsán na základě údajů v knize Léčba výživou - encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Neografia (1994). Autoři této knihy používaly jako zdroj tabulky WHO/FAO (1985), WIssenschaftliche Tabellen Geigy ( Basel1977), Die grosse GU Nahrwert Tabelle 1990-91 od předních německých lékařů, tabulkové údaje z knihy Dr. Schneidera - Nutze die Heilkraft unser Nahrung (Hamburg 97).

    Říj 29, 2001
  • Obrázek uživatele Skica
    Skica (anonym)

    Vážení autoři vaše články jsou zdravé i já jsem mezi takovíma kteří trpí nadváhou můžete mi prosím poradit na e-mailu. skica.s"seznam.cz děkuji mockrát skica.

    Říj 30, 2006
  • Obrázek uživatele zajimalo by me Pani doktorko Klaudysova
    zajimalo by me ... (anonym)

    Znamena to tedy, ze napriklad Uzena Makrela(uzena-nejbeznejsi verze omega 3 - k dostani v supermarketech) a napr.Smoked Salmon=uzeny losos ma v sobe take skodliviny jen proto, ze je uzeny??? Nebo se jedna jen o uzeni cerveneho masa v kominech a ryby se udi jinak, vysusovanim??? Varenim zeleninovych polevek zbavujeme zeleninu vytaminu a pretvarime ji na kyseliny...Pani doktorko Klaudysova, je nejaky zdravy zpusob, jak varit polevky ci bychom meli upustit od vareni polevek uplne jelikoz vlastne ve vode jime pouze vyvarene skodliviny? Dale k dotazu firmy mastnych vyrobku- domnivam se, ze jestlize je neco zjisteno skodlive, bylo by nejjednodussi, kdyby se to samozrejme vyrabet prestalo celosvetove- napr.synteticka bila stolni sul, bily cukr a mouka zvlaste pokud se da nahradit zdravymi alternativami (nerafinovana morska sul bez prisad, med, ryzova mouka atd.). Pokud je vedecky dokazano, ze uzene vyrobky skodi zdravi tak, jako cigarety, mel by pri nejmensim byt opatreny etiketou jako cigarety! ne kazdy ma cas cist clanky o zdrave strave...dost na tom, ze nezdrave dychame, jime splodiny- napr. pole v Cecham byla prepraskovana po vzoru Ruska a stresu se jen tezko vyhneme. Za odpoved k uzeninam predem dekuji

    Srp 29, 2008
  • Obrázek uživatele zajimalo by me Pani doktorko Klaudysova
    zajimalo by me ... (anonym)

    Znamena to tedy, ze napriklad Uzena Makrela(uzena-nejbeznejsi verze omega 3 - k dostani v supermarketech) a napr.Smoked Salmon=uzeny losos ma v sobe take skodliviny jen proto, ze je uzeny??? Nebo se jedna jen o uzeni cerveneho masa v kominech a ryby se udi jinak, vysusovanim??? Varenim zeleninovych polevek zbavujeme zeleninu vitaminu a pretvarime ji na kyseliny...Pani doktorko Klaudysova, je nejaky zdravy zpusob, jak varit polevky ci bychom meli upustit od vareni polevek uplne jelikoz vlastne ve vode jime pouze vyvarene skodliviny? Dale k dotazu firmy mastnych vyrobku- domnivam se, ze jestlize je neco zjisteno skodlive, bylo by nejjednodussi, kdyby se to samozrejme vyrabet prestalo celosvetove- napr.synteticka bila stolni sul, bily cukr a mouka zvlaste pokud se da nahradit zdravymi alternativami (nerafinovana morska sul bez prisad, med, ryzova mouka atd.). Pokud je vedecky dokazano, ze uzene vyrobky skodi zdravi tak, jako cigarety, mel by pri nejmensim byt opatreny etiketou jako cigarety! ne kazdy ma cas cist clanky o zdrave strave...dost na tom, ze nezdrave dychame, jime splodiny- napr. pole v Cechach byla prepraskovana po vzoru Ruska a stresu se jen tezko vyhneme. Za odpoved k uzeninam predem dekuji

    Srp 29, 2008
  • Obrázek uživatele selena draw katuli
    selena draw katuli (anonym)

    co to je vi ste magořui nebo co budu tam ta mrtví jste jajjjj

    Dub 20, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama