Kari pomáhá v boji s Alzheimerovou chorobou

Zázračnou sílu koření kari odhalila nová studie italských a amerických vědců. Zvláště pro osoby postižené Alzheimerovou chorobou může mít žlutě barvící směs koření zásadní význam.

Ostré pokrmy s kari totiž pomáhají uchovat postižený mozek funkční a držet tak Alzheimerovu chorobu na uzdě. Ve skutečnosti je však zázračným lékem látka kurkumin obsažená v kari.


Experti si všimli účinků koření kari na základě lékařských záznamů z Indie, největšího vývozce kari. Zdejší obyvatelstvo bývá totiž postiženo Alzheimerovou chorobou jen výjimečně.


Kurkumin je součástí mnoha koření. Italští a američtí odborníci tuto látku podrobili analýze a zjistili, že účinné jsou v kurkuminu oleje. Ty totiž v lidském mozku dokáží stimulovat správnou produkci a funkci příslušných enzymů. Mozkové buňky chrání před nástupem a později rozvojem neurodegenerativních chorob.
V kurkuminu je účinnou látkou enzym hemoxygenáza (HO-1), likvidující v mozku všechny volné radikály, které jsou molekulami napadajícími buňky a poškozujícími jejich strukturu a funkci. Střet s radikálem mnohdy buňky ani nepřežijí a odumírají. S věkem těchto poškození přibývá a pokud k nim dochází příliš často, rozvíjí se zle pověstná Alzheimerova choroba.


Vědci z univerzity v italské Katánii a Lékařského centra z New Yorku tvrdí, že větší koncentrace požitého kurkuminu pomáhá chránit mozkové buňky před volnými radikály a tím udržuje mozek ve zdraví a zpomaluje nebo zastavuje rozvoj Alzheimerovy choroby.

Zdroj: Plus

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Miluju kari,ale jen žlutou a nazelenalou odrůdu.

    Črv 16, 2008

Přidat komentář

Reklama

Reklama