
Někteří lidé nikdy nepijí kávu: "Cítím se po ní hyperaktivní a nervózní." Jiným naopak prospívá: "Bez ranního kafe jsem naprosto nepoužitelný."
Káva stejně jako čaj nebo Coca-Cola obsahuje povzbuzující kofein. Mnoho výzkumných studií se pokoušelo najít souvislost mezi pitím kávy a zvýšeným rizikem nádorových onemocnění, hypertenzí a srdečními komplikacemi. Jediný potvrzený vztah je mezi konzumací kofeinu a srdečními nemocemi.
Osoby, které by kávu pít neměly
Kromě kuřáků by se kávě měli vyhýbat:
1. Osoby s žaludečními vředy a dalšími sklony k žaludečním onemocněním. Kofein podporuje žaludeční vyměšování a může způsobit zažívací problémy.
2. Těhotné a kojící ženy. Kofein snadno přechází přes placentu a může být spojen s předčasným porodem. Kofein se také dostává do mateřského mléka a může u kojence způsobit poruchy spánku.
3. Chudokrevní sportovci. Látky v kávě a čaji mohou zasahovat do vstřebávání železa. Sportovci jsou vystaveni vyššímu riziku nedostatku železa než ostatní lidé, protože silné pocení způsobuje větší ztráty železa. Šálek kávy vypité k hamburgeru může snížit vstřebání železa obsaženého v hamburgeru až o 40 %. Trpíte-li chudokrevností, pitím kávy nebo čaje k jídlu nebo do jedné hodiny po jídle se nutričně ochuzujete. Naopak, pití nápojů s obsahem kofeinu hodinu a méně před jídlem zřejmě nemá vliv na vstřebávání železa žádný negativní.
Zdroj: Nancy Clarková - Sportovní výživa, nakladatelství Grada
Komentáře (12)
- odpovědět
Lis 11, 2009- odpovědět
Lis 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2011- odpovědět
Říj 04, 2011- odpovědět
Led 02, 2012- odpovědět
Led 03, 2012- odpovědět
Kvě 05, 2015- odpovědět
Kvě 06, 2015- odpovědět
Zář 21, 2016- odpovědět
Zář 21, 2016- odpovědět
Zář 21, 2016- odpovědět
Zář 21, 2016Přidat komentář