
Pití kávy chrání před dvěma druhy cukrovky a může také pomoci předejít rakovině tlustého střeva, konečníku a jater. Uvedli to odborníci, kteří se na vědeckém sympoziu ve Washingtonu zúčastnili diskusního panelu o pozitivech a rizicích konzumace tohoto oblíbeného nápoje.
"Neznamená to ale, že bychom propagovali kávu coby novou zdravou potravinu a chtěli po lidech, kteří kafe neradi, aby jej začali kvůli zdraví pít," řekl agentuře Reuters Rob van Dam z fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity, který vedl výzkum o vlivu kávy na prevenci cukrovky.
Podle Lenory Arabové z lékařské fakulty Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) je prokázáno, že pití kafe chrání před některými druhy rakoviny tlustého střeva a před zhoubnými nádory na konečníku a játrech. Arabová se odvolává na výsledky téměř čtyř stovek výzkumů zabývajících se konzumací kávy a rizikem vzniku rakoviny.
Preventivní účinky kávy jsou podle ní patrně dány tím, že káva snižuje v tlustém střevě množství cholesterolu, žlučových kyselin a vylučování přirozeně se vyskytujících sterolů. Urychluje se tak průchod zbytků potravy střevem a tím pádem se omezuje doba působení karcinogenů obsažených v jídle na vnitřní stranu tlustého střeva. Káva prý působí preventivně i díky dalším mechanismům.
Van Dam a jeho kolegové nyní provádějí klinický výzkum, jehož účelem je získat přesnější obraz o vztahu pití kávy a cukrovky. Pozitivní účinky kafe v tomto ohledu byly poprvé popsány v roce 2002. Od té doby bylo na toto téma provedeno více než 20 výzkumů.
Experti pod van Damovým vedením se snaží především zjistit, která složka kávy působí takto preventivně. Podle van Dama to ale pravděpodobně není kofein, neboť káva bez kofeinu má rovněž zmiňované účinky.
Zdroj: ČTK
Komentáře (7)
- odpovědět
Kvě 28, 2007- odpovědět
Led 11, 2009- odpovědět
Led 12, 2009- odpovědět
Lis 11, 2009- odpovědět
Lis 11, 2009- odpovědět
Feb 18, 2010- odpovědět
Zář 27, 2011Přidat komentář