
Máte-li vřed nebo překyselený žaludek, omezte spotřebu kávy normální i bez kofeinu. Neexistuje žádný důkaz o tom, že káva způsobuje vředy, ale je jisté, že podněcuje vylučování kyseliny.
Studie ukazují, že kofein ze třech až šesti šálků kávy podporuje produkci žaludeční kyseliny a pepsinu. Ale stejně silně vylučování kyseliny kupodivu podporuje i káva bez kofeinu. Vředy proto může zhoršit jak káva s kofeinem, tak i bez kofeinu.
Když káva podněcuje sekreci kyseliny, teoreticky by měla zvyšovat i bolest vředů, ve skutečnosti tomu tak často není. Když se výzkumníci ptají pacientů, zda mají nějaké potíže poté, co vypijí kávu překvapivě vysoký počet odpoví, že ne.
Jedna studie provedená na Michiganské univerzitě zjistila, že pacienti s vředy, kteří pijí kávu, si na bolest vředů nestěžují více než ti, kteří nepijí.
Zdroj: Jean Carperová - Potraviny - zázračné léky
Komentáře (4)
- odpovědět
Čer 20, 2003- odpovědět
Lis 21, 2006- odpovědět
Feb 19, 2009- odpovědět
Lis 11, 2009Přidat komentář