Káva a žaludeční vředy

Máte-li vřed nebo překyselený žaludek, omezte spotřebu kávy normální i bez kofeinu. Neexistuje žádný důkaz o tom, že káva způsobuje vředy, ale je jisté, že podněcuje vylučování kyseliny.

Studie ukazují, že kofein ze třech až šesti šálků kávy podporuje produkci žaludeční kyseliny a pepsinu. Ale stejně silně vylučování kyseliny kupodivu podporuje i káva bez kofeinu. Vředy proto může zhoršit jak káva s kofeinem, tak i bez kofeinu.

Když káva podněcuje sekreci kyseliny, teoreticky by měla zvyšovat i bolest vředů, ve skutečnosti tomu tak často není. Když se výzkumníci ptají pacientů, zda mají nějaké potíže poté, co vypijí kávu překvapivě vysoký počet odpoví, že ne.

Jedna studie provedená na Michiganské univerzitě zjistila, že pacienti s vředy, kteří pijí kávu, si na bolest vředů nestěžují více než ti, kteří nepijí.


Zdroj: Jean Carperová - Potraviny - zázračné léky

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele Michal
    Michal (anonym)

    Článek o ničem..

    Čer 20, 2003
  • Obrázek uživatele Josef Mareš
    Josef Mareš (anonym)

    Nejlepši je Bikava !!!

    Lis 21, 2006
  • Obrázek uživatele Káva ano,ale pouze s Ganodermou je bezpečná
    Káva ano,ale po... (anonym)

    www.biocoffe.dxneurope.eu

    Lis 11, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama