Když se přetahují kyseliny se zásadami

Lidské tělo, ta fantastická kombinace nejrůznějších chemických prvků a sloučenin, které tvoří jednotlivé buňky, je vzácným příkladem rovnováhy těchto chemikálií.

Existuje celá řada látek, které jsou velmi prospěšné, ale stačí jen trochu přehnat jejich přísun a už mohou působit negativně. A právě lidské tělo dokáže fascinujícím způsobem vyvažovat takto nadbytečný stav. Tento princip pochopitelně platí i u kyselin a zásad.


Co to je acidóza a alkalóza

Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).

Čím acidóza škodí

Na neustálé vyrovnávání acidobazické rovnováhy spotřebovává organizmus mnoho sil (především ledviny a plíce) a ty pak mohou jinde chybět.

Acidóza způsobuje nespa vost, únavu, revmatické záněty kloubů, migrény, obtížně polykáme, pociťujeme pálivý pocit v ústech, dále dochází k osteo poróze a vážným poruchám centrální nervové soustavy. Někdy je acidóza doprovázena extrém ně nízkým krevním tlakem. A to jsme zdaleka všechny potíže nejmenovali.


Co acidózu způsobuje

Příčinou vzniku acidózy jsou vlivy respirační nebo metabolické, tj. zvýšená tvorba kyselin v důsledku hladovění, otrav, cukrovky, zadržení kyselin díky selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Rovnováhu může také narušit psychická zátěž. Významnou příčinou acidózy je pak nesprávná skladba stravy.

Acidózu ovlivňuje strava

Skladbu stravy naštěstí můžeme sami upravovat a pomoci tak našemu tělu. Stravu si rozdělíme na kyselinotvornou a zásadotvornou, jak ukazuje naše tabulka a budeme se snažit vhodně kombinovat jednotlivé potraviny tak, abychom dosáhli rovnováhy.
V praxi to znamená, že většina z nás musí zvýšit podíl zásadotvorné potravy.


Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet


Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin


Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)


Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.


Supermix, který pomáhá snížit kyselost organismu můžete nalézt zde



zdroj: jj - Klas Zpravodaj

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (119)

  • Obrázek uživatele Leštinová
    Leštinová (anonym)

    Co je to Supermix a kde se dá sehnat?

    Bře 10, 2005
  • Obrázek uživatele andrea
    andrea (anonym)

    Kyselina citronová působi v organismu zásadotvorně? To se mi nezdá. Stejně tak mám pocit, že zavisí i na úpravě potravin. Zajímalo by mě, zda pečené nebo dokonce smažené brambory stále působí zásadotvorně, protože po pečených bramborách mě pálí žáha....

    Lis 30, 2004
  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    v článku se mluví o Supermixu. Co to vlastně je a kde se dá obstarat??????????

    Bře 10, 2005
  • Obrázek uživatele antonin
    antonin (anonym)

    jste dementy

    Srp 22, 2005
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Opravdu to tak vse je a mam to i vyzkousene, doporucuji si precist knizku Pryc s kyselosti autor Tepperwein Kurt a v lekarne si nechat namichat mineraly podle recepru v knize a tento prasek rozpusteny ve vode pit trikrat denne a uvidite, jak se vam vase zdravotni ale i psychicke problemy zlepsi a dokonce i zhubnete, ale vse nebude hned, chce to minimalne pulroku, ale prvni ucinky pocitite hned po prvni davce, pijeme to cela rodina:) Pokud byste mel nekdo nejakou otazku piste na housenka"centrum.cz

    Čer 22, 2006
  • Obrázek uživatele františek
    františek (anonym)

    Prosím o informaci,ve které lékarně jste si nechala ten recept od Tepperweina namíchat. Zatím jsem v 8 lékarnách neuspěl. Předem děkuji za odpověď.

    Zář 21, 2006
  • Obrázek uživatele Maty
    Maty (anonym)

    Neuspěla jsem v 15 pražských lékárnách,už to dál nezkouším.Nevím,jak na to ta Denisa přišla,že v lékárně vám namíchají práškové minerály.Nikde o tom nemají ani tušení.

    Zář 21, 2006
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Hm, tak nevim, jak to je v Praze a jiny mestech, ale ja jsem z Brna a v lekarne v nemocnici u sv. Anny v arealu z ulice Hybesova mi to vzdycky namichaji tak do tri dnu, podle toho, jestli maji vsechny suroviny, tak mozna zkusit nejakou lekarnu, ktera patri pod nemocnici a micha ruzne leky pro nemocnici, pul kila zde stoji kolem 190-250 korun podle asi vyrobcu surovin. Nebo si zajedte sem do Brna a urcite Vam to namichaji.

    Zář 24, 2006
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Plno lidi mi poslalo mail, abych jim napsala ten recept z knihy, tak ho napisi rovnou sem, ale doporucuji tu knihu precist, aby jste to vsechno spravne a celkove pochopili. Tady je ten recept: Natrium phosphoricum 10,0 Kalium bicarbonicum 10,0 Calcium carbonicum 100,0 Natrium bicarbonicum 80,0 Magnesium carbonicum 50,0 nechejte si namichat 0,5kg

    Zář 25, 2006
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Muzete byt vdecni jednomu ochotnemu muzi (Milosovi a timto bych mu chtela za Vas vsechny i sebe podekovat), ktery se mi ozval a chtel vyse uvedeny recept a po probral ho s jeho znamou pani magistrou, ktera nazvy z nemecke knihy prelozila do cestiny a mozna budete jiz v lekarnach uspesnejsi, tak tady to mate: >> Natrium phosphoricum 10,0 = Natrii hydrogenophospas 10g >> Kalium bicarbonicum 10,0 = Kalii carbonas 10g >> Calcium carbonicum 100,0 = Calcii carbonas 100g >> Natrium bicarbonicum 80,0 = Natrii hydrogen carbonas 80g >> Magnesium carbonicum 50,0 = Magnesii subcarbona 50g

    Říj 13, 2006
  • Obrázek uživatele Jiří
    Jiří (anonym)

    A může prosím někdo napsat, jak se ten Supermix užívá? Děkuji.

    Lis 07, 2006
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Co vim, tak uz se Supermix nedovazi. Ja nyni na prekyseleni pouzivam alfalfa a rekla bych, ze to pomaha - zkus se podivat na http://www.001shop.cz/Alfalfa-1

    Lis 07, 2006
  • Obrázek uživatele Jiří
    Jiří (anonym)

    Pls o radu, jak je užívá tento Supermix: >> Natrium phosphoricum 10,0 = Natrii hydrogenophospas 10g >> Kalium bicarbonicum 10,0 = Kalii carbonas 10g >> Calcium carbonicum 100,0 = Calcii carbonas 100g >> Natrium bicarbonicum 80,0 = Natrii hydrogen carbonas 80g >> Magnesium carbonicum 50,0 = Magnesii subcarbona 50g a ve které lékárně v Praze ho namixují. Děkuji

    Lis 09, 2006
  • Obrázek uživatele Anna
    Anna (anonym)

    Taky by mě zajímalo,jestli někde v Praze v lékárně jsou ochotní tuhle směs namíchat.Zkusila jsem 2 lékárny v centru,ale ani náhodou!

    Lis 10, 2006
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    O odkyselení organismu pro zdraví si hodně přečtete v knize od K.Teppweinera.O téhle směsi tam píše i o dávkování.

    Lis 11, 2006
  • Obrázek uživatele Denisa
    Denisa (anonym)

    Ja to nechavam michat v Brne v lekarne, ktera patri pod nemocnici u sv. Anny, tak v Praze zkuste taky nejakou nemocnicni lekarnu, treba uspejete.

    Led 18, 2007
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Z mých zkušeností - v Praze mi jej žádná lékárna nenamíchala. Nakonec mi jej nechal namíchat známý v Německu, tam to prý udělá každá lékárna.

    Dub 23, 2007
  • Obrázek uživatele DB
    DB (anonym)

    Zdravím, Supermix mi před dvěma dny vyhotovila lékárna u nemocnice na Karlově náměstí, ta u parku, kde sídlí imunologie atd.

    Feb 06, 2008
  • Obrázek uživatele nenca
    nenca (anonym)

    kde seženu knihu od pana Teppweinera, internetový prohlížeč mi nechce vůbec nic nalézt. Poraďte, díky moc ZJ

    Feb 20, 2008
  • Obrázek uživatele Veronika
    Veronika (anonym)

    Dobrý den, já jí koupila před pár dny v knihkupectví v nákupním centru Anděl - jestli jste z Prahy. Jestli ne, zkusila bych každé větši knihkupectví- přesný název je PRYČ S KYSELOSTÍ - Kurt Tepperwein. Hodně štěstí

    Feb 27, 2008
  • Obrázek uživatele Ou
    Ou (anonym)

    POdle jakých pravidel je tohle rozdělení? Proč jogurt je zásadotvorný a sýr (což je jen pokračování jogrutu je najednou silně kyselinotvorný, když procesy v mléce probíhající jsou stejne? Jen se hmota zbavuje vody a nechává uzrát- tedy pořád ty samé kvasinky mléčně kvasí!

    Bře 03, 2008
  • Obrázek uživatele cestmir"centrum.cz
    cestmir"centrum.cz (anonym)

    Čerstvá syrovátka, která vznika při výrobě sýru z čerstvého mléka je lidstvem od nepaměti využívána k léčení.Syrovátkové kury patří k nejstarším tekutinovým kůrám,předepisovali je lékaři již v době Hippokratově k detoxikaci a k pročištění a to speciálně při otravách potravinami(a to tenkrát neměli v potravinach všudepřítomná chemická éčka) a při chronických onemocněních jater.Byla považována za klasický omlazovací prostředek.Důraz byl ale kladen také na krmivo kráv, koz, kobyl, nebo oslic, jejichž mléko se zpracovávalo.V 18. století byly syrovátkové kůry ve velké oblibě v detoxikačních procesech, zejména v Rakousku a Švýcarsku vzniklo mnoho syrovátkových lázní, které byly proslaveny stejne jako naše Karlovy.(stejné účinky). Sýraři kolem půlnoci začali vyrábět sýr, syrovátku slévali do puten, udržovali ji teplou a v dobe od tří do šesti hodin ji snášelí do lázní. Jakmile dorazili, začal lázeňský zvon vyzvánět a pacienti spěchali k pitné kůře. Obvykle byly praktikovány vzestupné a setupné syrovátkové kůry.Stejné kury můžeme držet i dnes, nevyžaduje se při ní půst, ale jen strava podporující pročišťování(tzn. vláknina-ovoce, zelenina, ořechy, semena,zastudena lisované oleje s velkým obsahem nenasycených mastných kyselin atd.)Čerstvá syrovátka je velmi choulostivá, brzy dochází ke změně její chuti rozkladem a mizí ta nejdůležitější věc pravotočivá mléčna kyselina L(plus).Během několika hodin se v odstáté syrovátce tvoří levotočivá mléčna kyselina D(mínus)která organismu ve větším množství nesvědčí. Především je ztížena přeměna tuku, a také je v těle ve větší míře zadržovaná kyselina močová a její vylučování.(co to znamená asi víte, např. dnu,artrozy, potíže s klouby, ledvinami, překyselení atd).A proto, když už člověk chce konzumovat mléko a mléčné výrobky, měl by dávat před kravským mlékem přednost mléku kozímu, nebo ovčímu a kobylímu, pak především mléku čerstvě nadojenému a nepřevařenému(samozřejmě ze zdravých zvířat na dobré pastvě) a výrobkům z něj, zejména kysaným s větším podílem pravotočivé mléčné kyseliny L(plus) a to zejména syrovátka, kyška, kefír, acidofilní mléko, před výrobky s větším podílem levotočivé mléčné kyseliny D(mínus) jako jsou jogurty, sýry a pod. (nejhorší jsou sýry tavené).Jogurt přírodní z čerstvého mléka bez konzervantů je dobrý na zažívání,ale přehánět jeho spotřebu znamená i problémy s klouby ve stáří.Výborná je např. bryndza z ovčího mléka, samozřejmě z nepaterilizovaného. Takže všeho s mírou.Pokud si vážíte svého zdraví, hlavně nepijte tu "bílou vodu",nazývanou mlékem, která v papírové krabici vydrží i půl roku. Použita literatura:zejména kniha "Přírodní léčitelství v domácí praxi" Dr.Med.Ulf Böhmig,vydal knižní klub spol.s.r.o. v r. 1993, z německého originálu "Naturheilpraxis für zu Hause".

    Bře 31, 2008
  • Obrázek uživatele cestmir"centrum.cz
    cestmir"centrum.cz (anonym)

    Čerstvá syrovátka, která vznika při výrobě sýru z čerstvého mléka je lidstvem od nepaměti využívána k léčení.Syrovátkové kury patří k nejstarším tekutinovým kůrám,předepisovali je lékaři již v době Hippokratově k detoxikaci a k pročištění a to speciálně při otravách potravinami(a to tenkrát neměli v potravinach všudepřítomná chemická éčka) a při chronických onemocněních jater.Byla považována za klasický omlazovací prostředek.Důraz byl ale kladen také na krmivo kráv, koz, kobyl, nebo oslic, jejichž mléko se zpracovávalo.V 18. století byly syrovátkové kůry ve velké oblibě v detoxikačních procesech, zejména v Rakousku a Švýcarsku vzniklo mnoho syrovátkových lázní, které byly proslaveny stejne jako naše Karlovy.(stejné účinky). Sýraři kolem půlnoci začali vyrábět sýr, syrovátku slévali do puten, udržovali ji teplou a v dobe od tří do šesti hodin ji snášelí do lázní. Jakmile dorazili, začal lázeňský zvon vyzvánět a pacienti spěchali k pitné kůře. Obvykle byly praktikovány vzestupné a setupné syrovátkové kůry.Stejné kury můžeme držet i dnes, nevyžaduje se při ní půst, ale jen strava podporující pročišťování(tzn. vláknina-ovoce, zelenina, ořechy, semena,zastudena lisované oleje s velkým obsahem nenasycených mastných kyselin atd.)Čerstvá syrovátka je velmi choulostivá, brzy dochází ke změně její chuti rozkladem a mizí ta nejdůležitější věc pravotočivá mléčna kyselina L(plus).Během několika hodin se v odstáté syrovátce tvoří levotočivá mléčna kyselina D(mínus)která organismu ve větším množství nesvědčí. Především je ztížena přeměna tuku, a také je v těle ve větší míře zadržovaná kyselina močová a její vylučování.(co to znamená asi víte, např. dnu,artrozy, potíže s klouby, ledvinami, překyselení atd).A proto, když už člověk chce konzumovat mléko a mléčné výrobky, měl by dávat před kravským mlékem přednost mléku kozímu, nebo ovčímu a kobylímu, pak především mléku čerstvě nadojenému a nepřevařenému(samozřejmě ze zdravých zvířat na dobré pastvě) a výrobkům z něj, zejména kysaným s větším podílem pravotočivé mléčné kyseliny L(plus) a to zejména syrovátka, kyška, kefír, acidofilní mléko, před výrobky s větším podílem levotočivé mléčné kyseliny D(mínus) jako jsou jogurty, sýry a pod. (nejhorší jsou sýry tavené).Jogurt přírodní z čerstvého mléka bez konzervantů je dobrý na zažívání,ale přehánět jeho spotřebu znamená i problémy s klouby ve stáří.Výborná je např. bryndza z ovčího mléka, samozřejmě z nepaterilizovaného. Takže všeho s mírou.Pokud si vážíte svého zdraví, hlavně nepijte tu "bílou vodu",nazývanou mlékem, která v papírové krabici vydrží i půl roku. Použita literatura:zejména kniha "Přírodní léčitelství v domácí praxi" Dr.Med.Ulf Böhmig,vydal knižní klub spol.s.r.o. v r. 1993, z německého originálu "Naturheilpraxis für zu Hause".

    Bře 31, 2008
  • Obrázek uživatele cestmir"centrum.cz
    cestmir"centrum.cz (anonym)

    Čerstvá syrovátka, která vznika při výrobě sýru z čerstvého mléka je lidstvem od nepaměti využívána k léčení.Syrovátkové kury patří k nejstarším tekutinovým kůrám,předepisovali je lékaři již v době Hippokratově k detoxikaci a k pročištění a to speciálně při otravách potravinami(a to tenkrát neměli v potravinach všudepřítomná chemická éčka) a při chronických onemocněních jater.Byla považována za klasický omlazovací prostředek.Důraz byl ale kladen také na krmivo kráv, koz, kobyl, nebo oslic, jejichž mléko se zpracovávalo.V 18. století byly syrovátkové kůry ve velké oblibě v detoxikačních procesech, zejména v Rakousku a Švýcarsku vzniklo mnoho syrovátkových lázní, které byly proslaveny stejne jako naše Karlovy.(stejné účinky). Sýraři kolem půlnoci začali vyrábět sýr, syrovátku slévali do puten, udržovali ji teplou a v dobe od tří do šesti hodin ji snášelí do lázní. Jakmile dorazili, začal lázeňský zvon vyzvánět a pacienti spěchali k pitné kůře. Obvykle byly praktikovány vzestupné a setupné syrovátkové kůry.Stejné kury můžeme držet i dnes, nevyžaduje se při ní půst, ale jen strava podporující pročišťování(tzn. vláknina-ovoce, zelenina, ořechy, semena,zastudena lisované oleje s velkým obsahem nenasycených mastných kyselin atd.)Čerstvá syrovátka je velmi choulostivá, brzy dochází ke změně její chuti rozkladem a mizí ta nejdůležitější věc pravotočivá mléčna kyselina L(plus).Během několika hodin se v odstáté syrovátce tvoří levotočivá mléčna kyselina D(mínus)která organismu ve větším množství nesvědčí. Především je ztížena přeměna tuku, a také je v těle ve větší míře zadržovaná kyselina močová a její vylučování.(co to znamená asi víte, např. dnu,artrozy, potíže s klouby, ledvinami, překyselení atd).A proto, když už člověk chce konzumovat mléko a mléčné výrobky, měl by dávat před kravským mlékem přednost mléku kozímu, nebo ovčímu a kobylímu, pak především mléku čerstvě nadojenému a nepřevařenému(samozřejmě ze zdravých zvířat na dobré pastvě) a výrobkům z něj, zejména kysaným s větším podílem pravotočivé mléčné kyseliny L(plus) a to zejména syrovátka, kyška, kefír, acidofilní mléko, před výrobky s větším podílem levotočivé mléčné kyseliny D(mínus) jako jsou jogurty, sýry a pod. (nejhorší jsou sýry tavené).Jogurt přírodní z čerstvého mléka bez konzervantů je dobrý na zažívání,ale přehánět jeho spotřebu znamená i problémy s klouby ve stáří.Výborná je např. bryndza z ovčího mléka, samozřejmě z nepaterilizovaného. Takže všeho s mírou.Pokud si vážíte svého zdraví, hlavně nepijte tu "bílou vodu",nazývanou mlékem, která v papírové krabici vydrží i půl roku. Použita literatura:zejména kniha "Přírodní léčitelství v domácí praxi" Dr.Med.Ulf Böhmig,vydal knižní klub spol.s.r.o. v r. 1993, z německého originálu "Naturheilpraxis für zu Hause".

    Bře 31, 2008
  • Obrázek uživatele jjjjjjjjjjjjjd
    jjjjjjjjjjjjjd (anonym)

    Příprava Fe(OH)3 z kovového Fe a filtrace sraženiny hydroxidu železitého (protokol) Kategorie: Chemie (celkem: 182 referátů a seminárek) Informace o referátu: Přidal/a: anonymous Datum přidání: 16. ledna 2007 Zobrazeno: 352× Příbuzná témata Příprava Fe(OH)3 z kovového Fe a filtrace sraženiny hydroxidu železitého (protokol) Filtrace- druhy filtrů Příprava plynu Příprava reklamní kampaně Příprava a hydrolýza esteru -------------------------------------------------------------------------------- Vytisknout referátPřidat referát do záložek -------------------------------------------------------------------------------- Příprava Fe(OH)3 z kovového Fe a filtrace sraženiny hydroxidu železitého (protokol) Název:Příprava Fe(OH)3 z kovového Fe a filtrace sraženiny hydroxidu železitého Teorie: Separační metoda (oddělovací) -filtrace,destilace,krystalizace,dedantace,odstřeďování,sublimace, sedimentace -filtrace:oddělujeme pevnou fázi od kapalné (x plynné)z heterogenní směsy Princip:Rozpouštění práškového Fe ve zředěné HCl,následná oxidace Fe2+ na Fe3 pomocí H2O2,srážení kationů Fe3+ vodným vztahem zásady NH3(aq) nebo NaOH nabo KOH,separace Fe(OH)3 filtrací za normálního tlaku. Reakce: Fe+2HCl

    Čer 05, 2008
  • Obrázek uživatele njn
    njn (anonym)

    polib mi prde lmléce probíhající samé kvasinky mléčně kvasí! polib mi prdel

    Čer 05, 2008
  • Obrázek uživatele Pejra
    Pejra (anonym)

    polib my prdel MPojer"seznam.cz

    Čer 05, 2008
  • Obrázek uživatele ykaty
    ykaty (anonym)

    Ke mě se taky dostala kniha Pryč s kyselostí! Ale v textu jsem objevila docela zarážející návody. Nejsem žádný chemik, ale v době internetu jsem se dost podivila nad některými radami. Na str. 20 citované knihy se píše, že tělo si jako odezvu na některé kyseliny vytvářející se v těle vytváří natriumbikarbonát neboli natron, jedlou sodu. Později v textu se objevuje doporučení, aby se v akutních případech překyselení organizmu, a např. i do omlazovací koupele, přidalo několik polévkových lžic natronu. Díky internetu jsem se dozvěděla, že natriumbikarbonát je opravdu jedlá soda, ovšem natron je hydroxid sodný, jenž je "Nebezpečná látka pro člověka. Roztoky vyvolávají těžké poleptání kůže, očí a sliznice. Při požití dochází k poleptání zažívacího traktu. Malá množství vyvolávají palčivou bolest, sevření hrdla a zvracení. Větší dávky způsobují rozsáhlou destrukci - perforaci žaludeční stěny. Způsobuje těžké a bolestivé poleptání kůže. Expozice způsobuje zánět spojivek." To je pouze výňatek z bezpečnostního listu této chemikálie podle zákona o chemických látkách a chemických přípravcích. Nevím, jestli je to chyba překladu nebo nějaká chemický zlepšovák, ale ráda si to nechám vysvětlit od nějakého znalce z oboru.

    Čer 25, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    To je tak,když si někdo myslí,jak je chytrej /autor,či překladatel/.

    Čer 25, 2008
  • Obrázek uživatele All
    All (anonym)

    Zkuste nějakou lékárnu fakultní nemocnice . Tam je předpoklad , že budou mít potřebné suroviny . Tak je tomu alespoň v Brně U sv.Anny

    Črv 09, 2008
  • Obrázek uživatele Adam
    Adam (anonym)

    Ano, žádná lékárna to nechtěla namíchat s odkazem na nedostatek ingrediencí. Nakonec jsem uspěl v lékárně Nemocnice na Karlově náměstí. Směs stála 145 Kč.

    Srp 07, 2008
  • Obrázek uživatele jaja
    jaja (anonym)

    jedna sa o: jedlu sodu, sodu bikarbonu, hydrouhlicitan sodny,

    Zář 05, 2008
  • Obrázek uživatele DB
    DB (anonym)

    Dobrý den všem, před půl rokem jsem byl také blázen do odkyselování těla a od té doby jsem prošel několika dalšími zdravotními přístupy a rád bych zde přítomné varoval. Předem upozorňuji, že nejsem chemik, lékař ani nic podobného. Jsem jen člověk, kterému doktor nedokáže pomoct, a tak hledá sám. Takže: 1/ ohledně toho, jak se stanovuje, zda je potravina zásadotvorná nebo kyselinotvorná, toto se děje pomocí stanovení množství zásadotvorných prvků (Ca, Mg, Na, K) a kyselinotvorných (P, S, Cl). Zásadotvorné potraviny mají více těch prvních a naopak. Proč je mléko takové a jogurt už je makový, tak to nemám ponětí, ale zdá se mi to velmi podezřelé, kvasné mikroorganismy určitě nemají schopnost přeměnit např. fosfor na vápník ap. a organické kyseliny tělo bezpečně oxidací přemění na oxid uhličitý a vodu, takže kvasný proces změnit povahu potraviny nemůže. 2/ rád bych na vlastní oči viděl člověka, kterému supermix v knize pana Tepperweina pomohl. Můj důvod ke skepsi není pouze ten, že mě osobně spíše dočasně přitěžoval, ale spíše ten, že jeho většina je lidským tělem naprosto nezpracovatelná. Rostliny mají schopnost přijímat anorganické soli jako svou potravu, nikoliv lidé. Míra využití například vápníku z uhličitanu vápenatého je několik málo jednotek procent, naprostá většina supermixu tedy končí jako zbytečná přítěž trávicí nebo vylučovací soustavě. Pokud by tomu tak nebylo, pak bysme jedli kosti jako psi a olizovali denně školní křídu na doplnění minerálů. 3/ Autor ve své knize vidí doplnění makrominerálů jako triviální záležitost a představuje si biochemii těla jako hurvínek válku. Minerály, kovy a stopové prvky tvoří v těle neskutečně složitou síť vzájemných vztahů a kdo si myslí, že zvýšením příjmu soli zvýší obsah sodíku ve svém těle, je na omylu - k tomuto tématu se vrátím dále. 4/ Teorie kyselosti a zásaditosti dělá dojem, jako že jde o něco nového, na co se přišlo právě teď, díky krizi v moderním zdravotnictví. Ale tak to není. Poznámky o této dietě a o její nepodloženosti jsou zmíněny například již v knize ze 30. let 20. století (Weston A. Price - Nutrition and Physical Degeneration - k dostání na amazon.com). Rozhodně netvrdím, že tato dieta nemůže někomu pomáhat, ale nebude pomáhat všem. Pokud se někdo chce do této diety více zakopat, doporučuji knihu The pH Miralce od Roberta Younga, je informačně tak 10x přínosnější než pan Tepperwein. Nicméně žádný přístup "Jedno řešení pro všechny" není funkční, protože lidé jsou jednoduše všichni jiní, včetně jejich biochemie a potřeb těla. 5/ Jen pro ilustraci toho, jak jsou propagátoři této diety vedle, si dovolím uvést příklady z výše uvedené knihy Dr. Price. Všichni považují živočisné bílkoviny za jedno z nejhorších zel. Jak tedy potom mohou kultury závislé téměř výhradně na živočišné produkci, konkrétně například Masajové v Africe, kteří jedí pouze mléko, krev a maso, mít perfektní zdraví? 6/ Řešení: mnohem lepší přístup ke zdraví nabízí vyšetření minerálů z vlasů. Díky němu je možné určit biochemickou identitu člověka a podle ní ušít danému jedinci dietu i potravinové doplňky namíru. Pro více informací o tomto doporučuji www.drlwilson.com a www.arltma.com. Mnoho zdravu, DB

    Zář 30, 2008
  • Obrázek uživatele 66
    66 (anonym)

    S temi Masaji je to jednoduche, syrova krev patri mezi zasadotvotne potraviny. Jinak ja na zasadite smesi neverim, nejlepsi je syrova strava, vitarianstvi.

    Říj 01, 2008
  • Obrázek uživatele ja
    ja (anonym)

    příliš moc syrového také škodí(okurky, zelí, cibule, česnek, paprika -žlučníkáři vědí) syrová potrava je pro organismus spíše těžce ztravitelná (hlavně na noc) a třeba lykopen a jiné protirakovinné látky z rajčat jsou využívány organismem líp z vařených rajčat, to platí i pro některé další zeleniny jako zmíněné zelí nebo cibule

    Říj 28, 2008
  • Obrázek uživatele Angie
    Angie (anonym)

    Tahle teorie je naprostá pitomost. Jeden člověk ji akorát opisuje od druhého, ale nebyla nikdy prokázána. Když se řekně zásadotvorná potravina, každý doktor, chemik, či biolog, vám odpoví "Co to je?". Vše, co konzumujeme je kyselé. Něco víc, něco míň. Jen s vyjímkou soli, ale té bychom neměli konzumovat mnoho. Před rokem jsem měla problémy se žaludkem a toto přesně se mi ověřilo. Z tzv. zásadotvorných potravin mi bylo špatně a měla jsem víc překyselený žaludek než z masa a housek. Nevím jak může takový nesmysl opakovat tolik lidí až do blba. Zní to jako modla, jakási naděje, skoro jak sekta. Ale zklamu Vás. Je to žvást.

    Říj 28, 2008
  • Obrázek uživatele Biosense
    Biosense (anonym)

    Různí lidé reagují na stejnou stravu různě, dle svého těla kodovaného různým DNA. Je jasné že největší potíže se získáním rovnováhy (homeostázy) mají oslabení jedinci- ať už genetickými předpoklady nebo jen nepřizpůsobením životního stylu) Doporučuji přečíst si knihu Žijte správně 4 krevní skupiny 4 programy od Dr Peter J.D Adamo.

    Pro 14, 2008
  • Obrázek uživatele Jiřina
    Jiřina (anonym)

    Chtěla bych vědět jaké zásadotvorné potraviny "měla Angie na mysli". Jestli jí bylo špatně ze zeleniny a ovoce, tak toto koupila asi ze supermarketu, kde je všechno stříkáné aby to bylo pěkně lesklé a dlouho to vydrželo. Já poznám kvalitu potravin okamžitě. Když je zelenina nebo ovoce "vyhoněné" a stříkané tak dostanu okamžitě průjem a hned to ze mě vystřelí. Proto jsem si našla poblíž svého bydliště biofarmu a tyto problémy již nemám.Jestli jí nedělalo problémy maso, které je plné stresových hormonů a housky plné Éček, tak nemůže mít nic se žaludkem a nepříkládám to tomu, že bychom byli každý jiný. Je to pouze v kvalitě jídla. Jak paní Angie "zlostně reaguje" ukazuje na to že JE pravděpodobně překyselená. Nemám ráda tzv. vědce, kteří o všem jednoduchém říkají, že je to blbost. Všechno rádi komplikují. V jednoduchosti je genialita. Myslím, že ve výše kritizované knize autor nenabádá abychom se cpali solemi, ale doporučuje to jen v akutních případech.My budeme vše zavrhovat, ale když dostaneme rakovinu (každý 3. člověk v ČR), tak naklušeme na "vědecky zdůvodnitelnou chemoterapii", necháme si zničit imunitní systém a pak se hroutíme z toho, že naši blízcí umírají. Když nám někdo naznačí jinou cestu, tak to z důvodu jednoduchosti zavrhneme, vždyť co bychom se namáhali ?! Ze své vlastní zkušenosti můžu ubezpečit, že mi diskutovaná publikace v mém zběsilém životě (podnikatel)otevřela oči. Takových lidí už začíná být víc a to je dobře. Je sprosté nazývat je sektou. Já jsem si všechno na sobě ověřila a nepovažuji se za tu, kterou by něco jen papouškovala. Můžu jen konstatovat, že na chemoterapii bych určitě nešla. Kdo z toho má prospěch, nemocní určitě ne, ale je to přece vědecké!? Kolik to stojí stát to už nikdo neříká. Nemocných stále přibývá, kde jsou výsledky.

    Led 14, 2009
  • Obrázek uživatele Pavel
    Pavel (anonym)

    Jiřino, co takhke místo nákupu potravin v obchodech chodit na pastvu?

    Led 15, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Pavle. Dnes každý třetí člověk v naší republice onemocní rakovinou. Čerpám z údajů VZP, která toto uvádí ve svých časopisech. Je mnoho lidí, kterým to "dochází" a snaží se nějak proti této degeneraci bojovat. Je jasné, že podstatné je jídlo. Může být buď lékem nebo jedem, protože ho konzumujeme každý den svého života. Mnoha lidem to dochází a snaží se nakupovat biopotraviny (tento trh je zatím na ubohé úrovni, protože biopotraviny jsou drahé - zkuste si vypěstovat přirozeným způsobem bio mrkev ,petržel nebo brambory a prodat je, zjistíte, že je to dřina za málo peněz.Představte si, že by nemocným s rakovinou dávali v nemocnici biopotraviny, ovocné a zeleninové biošťávy atd.Víme,že to tak není. Raději do nich cpou různé chemikálie.... Myslím, že již hodně lidí chodí do přírody "na pastvu" tzn. sbírají byliny, na svých zahrádkách pěstují s láskou zeleninu a ovoce. Jen takové potraviny nás mohou ochránit před degenerací.Věř mi Pavle, že vydělávám dost, ale můj košík v obchodě zeje čím dál větší prázdnotou. Všechno je krásně zabalené, ale ve všem jsou konzervanty a chemie... Děkuji nechci. To se raději budu chodit "pást".

    Led 19, 2009
  • Obrázek uživatele Simča
    Simča (anonym)

    Jsem mladá a začínám si uvědomovat způsob svého života a není zrovna zdravý.Četla jsem si mnoho článků na těchto stránkách a zaskočilo mě,jak moc je to všechno pravda.Každý z nás si musí uvědomit a přiznat,jak špatným a hlavně nezdravým způsobem žije a taky každý může udělat maximum pro to,aby se změnil.Já jsem se asi před měsícem rozhodla změnit život a začla jsem každodením cvičením.Zatím se držím.Bohužel se nedokáži vzdát oblíbených víkendových akcích s alkoholem a cigaretama,tak chci udělat pro své tělo mnohem víc než jen cvičit.Jsem přesvědčena o tom,že hodně pozitivně může působit i strava a různé detox kůry.Když se nedokážu vzdát negativních věcí,tak svůj život doplním o pozitivní.Tak,jak jsem nevěřila,že cvičení dokáže upravit trávení a tak někteří nevěří na bio.Čím to teda je,že lépe spím,dobře trávím a vyprazdňuji se,mám dobrou náladu,jsem plná energie.Jsem za to ráda,že jsem si to uvedomila.Moc bych přála těm co se necítily,ať fyzicky,tak psychicky dobře,tak jako já,aby taky našly tu správnou cestu a byli šťastní......

    Feb 16, 2009
  • Obrázek uživatele Andulka
    Andulka (anonym)

    Ahoj Pavlíku,vůbec tě neznám určitě jsi šikovný kluk ale chci ti jenom povědět,že Jiřina má pravdu-hlubokou pravdu,je to vše tak jak píše a ne jinak.Zdraví tebe a Jiřinu Andulka

    Bře 20, 2009
  • Obrázek uživatele Pavel
    Pavel (anonym)

    Andulko, dík za pozdrav, už mě dlouho nikdo tak pěkně nepozdravil a hezká holka teprve ne. Tak se omlouvám, ale vyjádřil jsem jenom svůj názor. Ahoj, Pavel.

    Bře 20, 2009
  • Obrázek uživatele Zdenka
    Zdenka (anonym)

    Asi před dvěma lety mi někdo poslal dlouhý článek o "odkyselení organizmu" po přečtení jsem si říkala, něco na tom pravdy asi bude, protože mi to tak nějak dávalo logiku....v tom člávku doporučovali jak ty míchané směsi (které mi taky v žádné lékárně nanamíchali) tak jeden přípravek ALKALA-N, dá se koupit v lékárně na objednávku, stojí asi 220 Kč ale vydrželo mi to asi 2 měsíce. Moje poznatky: 1. Jsem člověk který se stravuje myslím zdravě, sportuji, občas o víkendu zhřeším to přiznávám bez mučení a i tak jsem cítila, že něco není v pořádku...časté nachlazení, následně dlouhé léčení, bolení hlavy, ženské problémy, záněty močových čest, polypy v nose, pálení žáhy(přestala jsem úplně pít kávu,víno i pivo dělalo mi to problémy). Začala užívat ALKALA-N

    Zář 29, 2009
  • Obrázek uživatele Zdenka
    Zdenka (anonym)

    Pardon překlepla jsem se a dala ENTER...takže pokračuji.. Začala jsem užívat ALKAL-N každé ráno na lačno, rozmíchala v teplé vodě hrněk 2,5-3,0 dcl. Dle mého co mám vypozorováno na lačno je to nejlepší né po jídle, protože se tím zneutralizují žaludeční šťávy a špatně se potom tráví jídlo. Tohle jsem aplikovala asi půl roku + samozřejmě začala zkoušet kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny. Po půl roce vyřadila ALKALA-N a zaměřila se pouze na potraviny, které už mám vypozorovány jak reagují v mém těle. Závěr: Vřele všem doporučuji aspoň vyzkoušet, nemusí to působit samozřejmě na všechny stejně, pouze píšu o vlastní zkušenosti. Už dva roky jsem nebyla nemocná dvakrát se o mě něco pokoušelo a to jsem úspěšně zahnala česnekem. Imunita se mi spravila minimálně o 50%, nejsem unavená, plno energie, myslím si že jsem konečně našla tu správnou rovnováhu, která mi sedí. ALKALA-N jsem užívala pouze po dobu než se mi tělo jaksi ustabilizovalo a pak už jenom potraviny a to proto, že si myslím že dlouhodobé užívaní, jako u všech chemických přípravků, není dobré. Dávám k dispozici svoje zkušenosti...naložte s nimi jak chcete. Přeju hodně štěstí. -Zd-

    Zář 29, 2009
  • Obrázek uživatele David
    David (anonym)

    Čau všichni, tak jsem zde nabral inspiraci a vypravil se v brně do lékárny v areálu nemocnice u sv. Anny, která tady byla zmiňována. Zájem zřejmě narůstá, protože zatímco tady někteří zmiňovali, že směs byla na individuální objednávku za tři dny, tak teď je to jinak. Magistře jsem předložil s komentářem papírek se složením směsi, hned věděla a za dvě minuty jsem odcházel s půlkilovkou v tašce (nálepka vč. složení a ceny zde: http://sklad.obrazku.cz/obr222490_smes.jpg Tak jdu laborovat. Také bych se nepřikláněl jednoznačně k chemické léčbě, bral bych to spíš jako první pomoc a dlouhodobě půjde spíš o změnu životního stylu - což sice není tak pohodlné, ale nejspíš nutné. pro přežití.

    Lis 02, 2009
  • Obrázek uživatele Tom
    Tom (anonym)

    Dobrý den všem, před...Dobrý den přeji všem. Nedá mi to a musím reagivat na zde uvedený názor pana DB. Do jidté míry totiž má pravdu, ale tím, že té pravdy uvádí jen půlku, tak s ním nemohu souhlasit. Předně, má pravdu, že uhličitany v Supermixu jsou nerozpustné ve vodě a tedy pro tělo velmi obtížně vstřebatelné. JENŽE. Už v žaludku máme kyselinu chlovodíkovou. A vzniklé chloridy už rozpustné ve vodě jsou a jsou tedy tělem využitelné. Vůbech nechápu tu mánii, kterou v sobě máme díky toxický medicíně, totiž že VŠECHNO, co sníme, se musí vstřebat přímo do krve, jinak to nemá žádný význam. To je přece to nejnebezpečnější, co tělu můžeme udělat. Kdo z vás dokáže poznat, že tělu právě v tuto chvíli chybí řekněme 859 mg vápníku a tak ho tělu dodám ve formě, která jde přímo do krve. Tohle ví jen tělo samo a pokud má zdroj, tak si přesně těch 859 mg vezme a zbytek nechá projít střevem do pryč aniž by ho to nějak zatěžovalo. Jinak řečeno, farmaceutický přípravky, kde máte třeba 80 % vstřebatelnost, jsou vlastně pro tělo extrémně toxické a přetěžují celý, už tak přetížený, systém odpadového hospodářství. Další věc - Supermix je podle mě určený především pro odkyselení - odstranění kyselin z těla. A to je podle mě docela geniální - kaše z různých uhličitanů postupně a dlouho prochází střevem ... a tělo samozřejmě ví, že teď má ve střevě něco alkalického .... a tak má šanci do toho střeva odvádět odpadní kyseliny, ty se navážou na kovy alkalických zemin v Supermixu, vytvoří většinou ve vodě nerozpustné komplexy ... a ty se stolicí spokojeně odejdou. Dále vůbec nemohu souhlasit s jeho názorem, že lidi si minerály nedoplňují pojídáním anorganických solí. Například děti když potřebují vápník, docela automaticky olizují zdi. To, že my to neděláme, spíš svědčí o tom, jak máme tělo zblblé a zparchantělé naší chemickou toxickou výživou. (neříkám, že lízat zdi je normální, říkám jen, že už nedokážeme poznat, že nám některá látka nebo minerál chybí a nedokážeme se tělu postarart o jeho přísun).

    Lis 06, 2009
  • Obrázek uživatele Tom
    Tom (anonym)

    Dobrý den přeji všem. Nedá... A ještě dvě poznámky. Pokud chcete u Supermixu více zvýraznit ten REMINERALIZAČNÍ efekt, tak spolu s ním je nutné brát vitamíny. Například. Aby tělo dokázalo zužitkovat vápník, potřebuje k tomu dostatek vitamínu D, aby dokázalo vstřebat a zužitkovat hořčík, je potřeba přidávat vitamíny C, E a B-komplex (konkrétně B2 a B6) - více viz knížky ing Janči. A ještě poznámku ke zde proběhnuvší debatě o sýrech. Nejsem v této oblasti odborník, ale pokud vím, tak sýry se vyrábějí minimálně třemi způsoby. Ty nejkvalitnější pomocí syřidla - což je enzym získávaný ze žaludků telátek. Dále pak srážením kyselinou nebo jak bylo uváděné výše pomocí kvasných bakterií produkujících nějaké kyseliny. Je jasné, že každá uvedená technologie bude produkovat úplně jinou kvalitu sýru a tvarohů a předpokládám, že i kyselá stopa v těle pak bude u různých typů odlišná. Ale opakuji, nejsem na to odborník a ani moc být nechci.

    Lis 06, 2009
  • Obrázek uživatele pietro
    pietro (anonym)

    Tahle teorie je naprostá...Absolutna nepravda, vsetko co jeme nie je kysele , neurcuje sa to ano podla toho ci nam to chtna kyselo(vid citron) problem je absolutne v inom . V dnesnej dobe ked su take kysle dazde moze aj ovocie a zelenina skor uskodit ako pomoct. S Kurtom suhlasim , ze mame velmi prekyselene organizmy a kazdy logicky uvazujuci clovek vie ze davky su pre kazdeho individualne (ono to zalezi od zaneplesenia tela, od kvality stravy. o tych masajoch je dobry clanok na http://pravekadieta.cz/2009/03/31/masajove-a-ateroskleroza/

    Pro 11, 2009

Stránky

Přidat komentář

Reklama

Reklama