
Lidské tělo, ta fantastická kombinace nejrůznějších chemických prvků a sloučenin, které tvoří jednotlivé buňky, je vzácným příkladem rovnováhy těchto chemikálií.
Existuje celá řada látek, které jsou velmi prospěšné, ale stačí jen trochu přehnat jejich přísun a už mohou působit negativně. A právě lidské tělo dokáže fascinujícím způsobem vyvažovat takto nadbytečný stav. Tento princip pochopitelně platí i u kyselin a zásad.
Co to je acidóza a alkalóza
Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).
Čím acidóza škodí
Na neustálé vyrovnávání acidobazické rovnováhy spotřebovává organizmus mnoho sil (především ledviny a plíce) a ty pak mohou jinde chybět.
Acidóza způsobuje nespa vost, únavu, revmatické záněty kloubů, migrény, obtížně polykáme, pociťujeme pálivý pocit v ústech, dále dochází k osteo poróze a vážným poruchám centrální nervové soustavy. Někdy je acidóza doprovázena extrém ně nízkým krevním tlakem. A to jsme zdaleka všechny potíže nejmenovali.
Co acidózu způsobuje
Příčinou vzniku acidózy jsou vlivy respirační nebo metabolické, tj. zvýšená tvorba kyselin v důsledku hladovění, otrav, cukrovky, zadržení kyselin díky selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Rovnováhu může také narušit psychická zátěž. Významnou příčinou acidózy je pak nesprávná skladba stravy.
Acidózu ovlivňuje strava
Skladbu stravy naštěstí můžeme sami upravovat a pomoci tak našemu tělu. Stravu si rozdělíme na kyselinotvornou a zásadotvornou, jak ukazuje naše tabulka a budeme se snažit vhodně kombinovat jednotlivé potraviny tak, abychom dosáhli rovnováhy.
V praxi to znamená, že většina z nás musí zvýšit podíl zásadotvorné potravy.
Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet
Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin
Mírně kyselinotvorné potraviny: drůbež, maso z vnitřností, mléko, ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, chřest, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, pepř, nealkoholické nápoje, čaj, ocet, sušený kokos, semena, ořechy (většina)
Velmi kyselinotvorné potraviny: máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr a všechny jídla o cukr obohacená, výrobky z bílé mouky. Zavařované, konzervované, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, kečup, kakao, káva, většina syntetických léčiv.
zdroj: jj - Klas Zpravodaj
Komentáře (119)
- odpovědět
Bře 10, 2005- odpovědět
Lis 30, 2004- odpovědět
Bře 10, 2005- odpovědět
Srp 22, 2005- odpovědět
Čer 22, 2006- odpovědět
Zář 21, 2006- odpovědět
Zář 21, 2006- odpovědět
Zář 24, 2006- odpovědět
Zář 25, 2006- odpovědět
Říj 13, 2006- odpovědět
Lis 07, 2006- odpovědět
Lis 07, 2006- odpovědět
Lis 09, 2006- odpovědět
Lis 10, 2006- odpovědět
Lis 11, 2006- odpovědět
Led 18, 2007- odpovědět
Dub 23, 2007- odpovědět
Feb 06, 2008- odpovědět
Feb 20, 2008- odpovědět
Feb 27, 2008- odpovědět
Bře 03, 2008- odpovědět
Bře 31, 2008- odpovědět
Bře 31, 2008- odpovědět
Bře 31, 2008- odpovědět
Čer 05, 2008- odpovědět
Čer 05, 2008- odpovědět
Čer 05, 2008- odpovědět
Čer 05, 2008- odpovědět
Čer 25, 2008- odpovědět
Čer 25, 2008- odpovědět
Črv 09, 2008- odpovědět
Srp 07, 2008- odpovědět
Zář 05, 2008- odpovědět
Zář 30, 2008- odpovědět
Říj 01, 2008- odpovědět
Říj 28, 2008- odpovědět
Říj 28, 2008- odpovědět
Pro 14, 2008- odpovědět
Led 14, 2009- odpovědět
Led 15, 2009- odpovědět
Led 19, 2009- odpovědět
Feb 16, 2009- odpovědět
Bře 20, 2009- odpovědět
Bře 20, 2009- odpovědět
Zář 29, 2009- odpovědět
Zář 29, 2009- odpovědět
Lis 02, 2009- odpovědět
Lis 06, 2009- odpovědět
Lis 06, 2009- odpovědět
Pro 11, 2009Stránky
Přidat komentář