Kolathova snídaně

Profesor Werner Kollath, známý německý dietolog (1892 - 1970), byl prvním, kdo v Německu vyslovil požadavek, že naše strava by měla být konzumována v co nejpůvodnějším stavu. Našel též postup, jak učinit obilí stravitelné bez tepelné přípravy v podobě Kollathovy snídaně. Tato snídaně nasytí a má pozitivní zdravotní účinky.

KOLLATHOVA SNÍDANĚ

Základní recept pro jednu osobu:

Co k tomu potřebujete:
Elektrický nebo ruční mlýnek na kávu, pšenici, vodu, citrónovou šťávu, sušené ovoce (rozinky, datle atp.), jablko či jiné čerstvé ovoce a ořechy nebo mandle.

Příprava:
VEČER - semeleme pšenici 30 - 40 g, nasypeme do misky a zalijeme vodou 3 - 5 lžic. NIKDY MLÉKO! Do malé sklenky dáme hrstičku rozinek 15 g (nebo jiné sušené ovoce) a též zalijeme vodou tak, aby bylo vše potopeno.
Necháme do druhého dne. Během noci obiloviny nabudou, stanou se kompaktní hmotou a dojde k chemickým přeměnám fermentativního rázu, jež zajišťují stravitelnost.
RÁNO - smícháme obsah obou nádob včetně vody, ve které je namočené sušené ovoce. Přidáme lžíci šťávy z čerstvého citronu (není nezbytná). Navrch přidáme 100 g strouhaných jablek či hrušek, nebo jiné čerstvé drcené ovoce (jahody, třešně, švestky, kiwi atp.) To vše posypeme nastrouhanými mandlemi nebo oříšky.
Tato ranní úprava se dělá těsně před konzumací, aby nedocházelo k okysličení potravin!

ÚČINKY KOLLATHOVY SNÍDANĚ

Pravidelné požívání zaručuje:

a) pocit nasycenosti min. čtyři hodiny. Žádné přetěžování žaludku, žádný „falešný hlad“ po ránu.
b) úprava váhy. Osoby, které chtějí zhubnout, nepociťují hlad před polednem a uspokojí je lehký oběd. Naproti tomu, osoby chtějící přibrat, zlepší své trávící funkce a přibudou na váze. Zní to paradoxně, ale je to logické.
c) je odstraněna zácpa, faktor auto-intoxikace.
d) díky detoxikaci jídla mizí pocity únavy a vyčerpání.
e) zvýší se tělesná a intelektuální výkonnost.
f) díky biologické rovnováze budete mít pocit zdraví.
g) dojde k vnitřní radosti a uspokojení, což do jisté míry potlačuje chuť na kávu, cigarety a alkohol.
h) těžká jídla si činí nárok až na 70% nervové energie, zde tomu tak není a je lepší schopnost soustředění.
i) získáte lepší odolnost proti stresu.
j) dochází k lepšímu prokrvení podkožních tkání a tím i ke zdravému vzhledu pokožky bez patologických změn.
k) vlasy získají pružnost a potlačuje se šedivění.
l) zpevní se nehty, získají lesk a nelámou se.
m) zlepší se stav chrupu včetně paradentózy.
n) posílí se kosti a získáme odolnost proto zlomeninám.

Zdroj: André Van Lysebeth: Joga

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele ellie
    ellie (anonym)

    no nevím, jak ostatní, ale já jsem klikla na tento článek jen proto, ze jsem napoprve precetla clanek jako "kalhotkova snidane", a byla jsem zvedava, co to je...

    Dub 25, 2011
  • Obrázek uživatele Pája
    Pája (anonym)

    no nevím, jak ostatní, ale...Neměla bys radši dřív přejít na diskuzi Krátkozrakost- vyyléčení?

    Dub 25, 2011
  • Obrázek uživatele Mirka
    Mirka (anonym)

    Tak toto jsme jedla před dvaceti lety. Asi se k tomu zase vrátím. Myslím, že mi to dělalo dobře. Jen nebýt líná si namlít pšenici:)

    Dub 25, 2011
  • Obrázek uživatele Jarry
    Jarry (anonym)

    Varianta s ovesnými vločkami, namočené do perlivé vody, je jednodušší a chutnější.

    Pro 09, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama