
Ve studii uveřejněné v odborném časopise Neurology se uvádí, že u lidí s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi hrozilo o 55 procent menší riziko mozkové příhody než u těch, kdo měli nejmenší obsah tohoto antioxidantu.
Během dvanácti let studie postihla ze sledovaných 1031 mužů mozková příhoda 67 z nich. Jedenáct případů bylo ve skupině 259 mužů s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi, zatímco ve stejné početné skupině mužů s nejnižším obsahem tohoto antioxidantu bylo 25 případů mozkové příhody.
Výsledky jsou podle vědců o to průkaznější, že se braly v potaz jen mozkové příhody vyvolané krevní sraženinou, a nikoli krvácením.
“Studie potvrzuje oprávněnost jídelníčku bohatého na ovoce a zeleninu pro snížení rizika vaskulárních příhod,“ řekl hlavní autor studie Jouni Karppi z finské univerzity.
Autoři studie zkoumali také obsah dalších antioxidantů - alfa-karotenu, beta karotenu, alfa-tokoferolu (forma vitaminu E) a vitaminu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohledu na jejich obsah v těle žádnou spojitost se snížením rizika mozkové příhody.
Zdroj: ČTK
Komentáře (3)
- odpovědět
Led 10, 2013- odpovědět
Led 10, 2013- odpovědět
Led 10, 2013Přidat komentář