Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

O pozitivním vlivu masa sladkovodních ryb na lidský organismus již toho bylo napsáno mnoho. Přesto však Češi jeho konzumaci neholdují a s výjimkou Vánoc se tyto ryby v jejich jídelníčcích objevují spíše sporadicky.

Každý Čech sní v průměru ročně pouhých 1,5 kg sladkovodních ryb, což je opravdu alarmující (v EU je tento průměr více než 5 kg). Přitom zdravotní benefity plynoucí z jejich konzumace jsou dle soudobých výzkumů zřejmé.

Často zmiňovaným tématem je zejména vliv konzumace sladkovodních ryb na hladinu cholesterolu v krvi. Jedním z odborníků, kteří se touto otázkou zabývají, je i Doc. MUDr Petr Petr, Ph.D. z Českých Budějovic. Ten se svým týmem provádí dlouhodobý výzkum zaměřený právě na souvislost mezi konzumací masa sladkovodních ryb a hladinou cholesterolu v krvi. "Zjistili jsme, že průměrná hodnota cholesterolu v plazmě u osob v Jižních Čechách je poměrně vysoko nad konvenčními normály, přičemž alarmující je zejména zjištění, že lze prokázat meziroční vzestup cholesterolu u mužů i žen". Společně se svým týmem se proto rozhodli podávat strávníkům v hromadných stravovacích zařízeních (vysokoškolské menzy, jídelny v domovech pro seniory aj.) několikrát týdně pokrmy ze sladkovodních ryb a následně měřit vývoj hladiny cholesterolu u těchto osob.


Výsledky výzkumu jsou přitom velmi slibné. "Zdá se, že se nám podařilo zastihnout velmi příznivé tendence, a sice snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé formy cholesterolu u cílových osob. Zejména máme velkou radost z toho, že nejen mladí lidé, vysokoškolští studenti, ale i senioři, žijící v domově pro seniory, mají o rybí maso ve svém jídelníčku až překvapivě velký zájem. Zdá se nám, na základě výsledků našich šetření prováděných v roce 2008, že pro velkou část naší populace by nebylo problémem mít " na talíři" rybu dvakrát až třikrát týdně! To by bylo samozřejmě nesmírně závažné a potenciálně velmi příznivé", hodnotí dosavadní zjištění Doc. Petr, zároveň ale smutně dodává:"Vždyť my Češi sníme za rok více zmrzliny, nežli ryb!"

Více informací na www.rybadomaci.cz

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama