Přehled koření, vhodných potravin a konstitučních typů
Koření
|
Vhodné potraviny
|
Vhodná konstituce a účinky
|
Asafetida - hing
|
Fazole
|
V, K
|
Bazalka
|
Těstoviny a sýry
|
V, P, K; snižuje těžkost
|
Bobkový list
|
Sýry, mléčné výrobky, maso a další mastnější a těžší pokrmy
|
K,V;
zlepšuje stravitelnost
|
Kmín
|
Pečivo
|
V, K;
podporuje stravitelnost
|
Kardamom
|
Mléko a mléčné produkty, zmrzlina, káva
|
V, K
|
Kajenský pepř
|
Syrová nevařená strava (saláty apod.)
|
K,V
|
Skořice
|
Cukr, ovoce
|
K,V, P
|
Hřebíček
|
Sacharidy (pečivo, obilniny), sladká jídla
|
K, V
|
Koriandr
|
Horké a pálivé pokrmy
|
P,V, K
|
Římský kmín (kumín)
|
Fazole, sýry
|
V, P, K; vhodné u přejídání a těžce stravitelných pokrmů
|
Křen
|
Syrová zelenina, ryby
|
K,V
|
Šalvěj
|
Maso, mléčné výrobky
|
K,V
|
Kurkuma
|
Tuky, luštěniny
|
K, V, P
|
Pískavice-řecké seno
(fenugreek)
Zdroj: MUDr. David Frej - Ajurvédské recepty pro zdraví, nakladatelství Eminent
|
Podporuje trávení většiny potravin, kromě pálivých pokrmů
|
K, V
|
|
Komentáře (15)
- odpovědět
Dub 20, 2011- odpovědět
Dub 20, 2011- odpovědět
Dub 21, 2011- odpovědět
Dub 21, 2011- odpovědět
Dub 21, 2011- odpovědět
Dub 22, 2011- odpovědět
Dub 22, 2011- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 17, 2017- odpovědět
Led 18, 2017- odpovědět
Led 18, 2017Přidat komentář