
Organicky pěstovaný celer, petržel, bílá ředkev, pastiňák - to je ta nejlepší zelenina pro zimní měsíce. Dobře se skladuje a obsahuje cenné živiny. Důležitá je však správná úprava.
Pro zachování vitamínů jsou vhodná následná doporučení:
Kupujte pouze zeleninu, která není otlučená či nahnilá.
Zeleninu připravujte raději v páře (vyjímkou je vařená zeleninová polévka). Dušená zelenina si uchová více vitamínů i výraznější chuť..
Pořiďte si kvalitní nůž - ocelový či keramický. Rez na noži ničí vitamíny. Výhodou keramických nožů je, že na sebe neváže pachy.
Kořenová zelenina, ale např. i brokolice uvolní více zdraví prospěšných živin, pokud je tepelně zpracovaná než syrová.
Kvalitní tuk přidaný do jídla, pomůže při vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů (např. betakarotenu z mrkve).
mk
Komentáře (3)
- odpovědět
Feb 16, 2013- odpovědět
Feb 22, 2013- odpovědět
Bře 13, 2013Přidat komentář