
Kromě běžného průjmu mohou lidem v létě způsobit potraviny výjimečně i hnisavý zánět mozkových blan. Ohroženi jsou pacienti s oslabeným imunitním systémem, starší lidé, těhotné ženy, novorozenci a narkomani. Příčinou je bakterie listerie. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Do stovky buněk v gramu výrobku podle něj u zdravého člověka
problémy nevyvolá. Při venkovní teplotě kolem 35 stupňů Celsia,
která není v létě nijak výjimečná, se však listerie za tři čtvrtě
hodiny pomnoží do množství, které je již nebezpečné.
"Zejména v horkých letních dnech je třeba dbát na to, aby
potraviny nebyly nevhodným zacházením druhotně kontaminovány,"
zdůraznil mluvčí. Nákaza hrozí nejčastěji z kontaminovaného mléka
a zeleniny, měkkých sýrů a paštik.
Bakterie Listeria monocytogenes se do potravin dostává v
nedostatečně hygienickém prostředí. Vyloučeno je to při výrobě,
kdy se musejí dodržovat přísné veterinární hygienické podmínky, a
nemělo by se to stát ani při přepravě.
Duben připomněl, že v Česku již pět let platí ustanovení, že
vozy pro přepravu potravin živočišného původu, které lze
skladovat jen při stanovené teplotě, musejí být vybaveny
chladicím agregátem a registračním teploměrem. Při přepravě nesmí
stoupnout teplota potravin o více než dva stupně Celsia.
Problémem podle Dubna zůstává zajištění potravin při prodeji,
transportu domů, skladování a domácí přípravě jídla.
V Česku byl v posledních 30 letech výskyt listeriózy velmi
nízký, hlášeno je jeden až 19 případů za rok, žádné velké
epidemie nebyly. Velká epidemie byla před pěti lety ve Francii,
kde zemřeli dva lidé po požití kontaminovaných uzenářských
výrobků.
Zdroj: ČTK
Komentáře (3)
- odpovědět
Led 06, 2007- odpovědět
Led 06, 2007- odpovědět
Led 06, 2007Přidat komentář