Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

Jíte raději syrovou či vařenou zeleninu? Víte, kdy dostanete z které zeleniny nejvíce výživných látek? Víte, že například kapusta a rajčata jsou nejzdravější jemně podušená či orestovaná?

Chřest je plný antioxidantů, které chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. V syrovém stavu obsahuje hodně folátu, esenciálního vitamínu B, který přispívá ke zdraví mozku. Po omytí okrajte tvrdý konec a zkonzumujte.

Brokolice obsahuje látky působící proti rakovině. Pokud je konzumována v syrovém stavu, jsou tyto látky mnohem snadněji vstřebávány do těla.

Česnek má nejvíce vitálních látek v syrovém stavu. Vyzkoušejte rozdrtit česnek do salátu, přidat ho do rajčatové omáčky až úplně na konec či rozestřít česnek na toust s olivovým olejem.

Červená paprika je bohatá na ve vodě rozpustný vitamín C. Při vaření červené papriky vitamín C uniká a rozpouští se ve vodě.

Karotka je sice velmi chutná syrová, ale je pro vás užitečnější, pokud je vařená. Při tepelné úpravě uvolňuje betakaroten. Nejlepší je vařená důkladně vydrhnutá a neoloupaná.

Cibule obsahuje flavonoid quercetin, který má protizánětlivé účinky. Tepelná úprava yvyšuje celkové množství flavonoidů. Červená a žlutá cibule má více flavonoidů než bílá. Pečte či smažte cibuli ne déle než pět minut.

Špenát je dobrý i syrový, avšak z vařeného špenátu získá vaše tělo snáze ve špenátu obsažený vápník. Připravujte raději špenát na páře. Uchová si tak více živin.

Zdroj:  Step in2 my green world

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele gjgk
    gjgk (anonym)

    ...vařený špenát obsahuje anorganickou kyselinu šťavelovou, na jejíž neutralizaci pak padne jistě více než jen ve zkonzumovaném špenátu obsažený vápník.

    Zář 17, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama