
Vůbec za nejhorší považuje odborník na výživu Pavel Fořt levné balené vody, které jsou na tržnicích dlouhodobě vystaveny slunečnímu žáru. Kvůli teplu se ve vodě množí zdraví nebezpečné organismy. Na vině podle něj není v tomto případě výrobce, který na etiketě uvádí, že voda se má skladovat v chladu a temnu, ale distributor.
Kvalita balené vody se určuje dvěma měřítky - rizikem
kontaminace mikroorganismy a obsahem minerálů. "Ne vždy mají
nejlepší výsledky ty nejznámější značky," upozorňuje odborník.
Pavel Šperl z marketingové společnosti SVEN, která se zabývá
problematikou vyváženého pitného režimu, radí kojeneckou vodu, a
to i pro dospělé. "Podle vyhlášky z letošního roku existují tři
typy balených vod - pramenitá, kojenecká a minerální. Kojenecká
je přitom nejpřísněji hlídaná," prohlásil. Vhodné je podle něj
kombinovat vodu s neslazeným zeleným čajem, ovocnými šťávami a
malým množstvím minerálek.
Pitný režim musí být podle Šperla nedílnou součástí
každodenního života. Se zvyšováním fyzické, ale i psychické
zátěže má stoupat příjem tekutin. Zatímco například pro učitele
je minimem 2,5 litru, řidiči tramvají a lidé s velkou zátěží by v
horkých dnech měli vypít čtyři litry, aktivní sportovci až osm.
Patrik Kubas - ČTK
Komentáře (4)
- odpovědět
Pro 21, 2004- odpovědět
Led 06, 2005- odpovědět
Led 27, 2005- odpovědět
Feb 12, 2005Přidat komentář