Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

Význam kvašených zelenin, včetně rychlokvašených (tzv. pickles), je mnohostranný. Jsou snadno stravitelné, protože jsou již částečně chemicky rozložené. Obsahují mnoho enzymů, a tak šetří enzymy našeho těla k jiným účelům; jsou též bohaté na minerální látky a vitaminy. Dodávají také esenciální aminokyseliny, aniž obohacují potravu o cholesterol a nasycené tuky, jako je tomu u masa.

K rychlému kvašení jsou vhodné zvláště kořenové zeleniny: mrkev, celer, pastinák, červená řepa, ředkev, ale také květák, zelí apod. Kvasí se menší množství dobře očištěné a nakrájené zeleniny, která se natlačí do menší láhve, mírně prosolí mořskou solí, zalije vodou a zatíží čistým kamenem. Nechá se stát v místnosti a za 2 - 3 dny je připravena příjemně nakyslá zelenina jako doplněk našeho talíře.

Kvasit se mohou i luštěniny, zvláště sója. Po domácku je to ovšem velmi obtížná procedura, proto dáváme přednost zakoupené hnědé pastě, která se jmenuje MISO. Tato pasta je výsledkem 2 - 7 let trvající fermentace směsi sóji, některého druhu obilí a mořské soli. Kvasným procesem se získávají velmi hodnotné látky, včetně vitaminu B 12, který si tělo nedovede samo vyrobit a proto vznikl zjednodušený názor, že ho lze získat pouze z živočišných výrobků.

O popularitě této pasty svědčí informace, že po události v Černobylu v německých obchodech se zdravou výživou zcela vyprodána. MISO pasta obsahuje totiž kyselinu ethyl-esterovou, u níž japonský výzkumný tým zjistil, že je preventivním prostředkem proti rakovině.

MISO pasta byla znát před 2500 léty v Číně a odtud ji buddhističtí mniši přinesli do Japonska, kde se dále zpracovávala v různých formách. Dodnes Japonsko zásobuje vlastní svět touto významnou poživatinou. Zařadit MISO pastu do našeho reformovaného jídelníčku je nejen vhodné z hlediska vyváženosti zdravé výživy, ale i praktické. Lze ji využít pro rychlou přípravu polévek, omáček i pomazánek. Rozmícháme lžičku pasty ve vlažné převařené vodě a vmícháme do zeleninového vývaru. Nevaříme, abychom nezničili vzácné enzymy, vitaminy a minerální látky.

Zdroj: Miluše Kubíčková - Vůle ke zdravému životu

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (11)

  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    O MISO pastě jsem ještě neslyšela, ale zato jsem už něco slyšela o kimchi, což by měl být nějaký salátek z fermentované zeleniny. Znáte to někdo? Zkoušeli jste ho?

    Dub 19, 2021
  • Obrázek uživatele Daniel
    Daniel (anonym)

    Kimchi znám moc dobře a jím ho několikrát týdně. Je to takový pikantní salátek, který se podle originální receptury dělá s rybí omáčkou. Já mám ale taky rád veganskou verzi bez rybí omáčky. Kimchi je navíc velmi zdravé a patří mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.

    Dub 20, 2021
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    A kde se dá kimchi koupit? A jaké zdravotní benefity má?

    Dub 21, 2021
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Nyní bude následovat reklama.

    Dub 21, 2021
  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Nevím proč, ale zkoušela jsem již několik kvašených potravin a zatím jsem nenarazila ještě na nic, co by mi nějak moc chutnalo. Vím, že je to zdravé, ale ta chuť….

    Kvě 17, 2022
  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Zkoušela jste i miso? My to totiž doma pojídáme ve velkém a všem nám to hodně chutná. Manžel dokonce miso používá i místo soli a já ho dávám do jídla místo bujonu jako dochucovadlo.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Pepa
    Pepa (anonym)

    Můj bratr jednoho večera přinesl do hospody Kimči. Když jsem se vrátil do hospody z cigarety, byl tam z toho takový smrad, že jsem se ptal přítomných hostů, který z nich se posral. Ale nikdo se nepřihlásil.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele jakub
    jakub (anonym)

    není kimchi jako kimchi - většinou smrdí ty tradičně dělané s rybami - existují ale i bez ryb, které tolik nesmrdí. No kvašená zelenina obecně vydává zápach - i kvašené zelí.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Emil
    Emil (anonym)

    Já po požití kvašených potravin dostanu křeče a začnu strašně prdět. A když se jdu vysrat, je to úplný porod. Ti, kteří cítili smrad mých hoven po požití kvašených potravin říkali, že se jim z toho chtělo zvracet.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Miso jsem ještě nezkoušela, zatím co jsem kdy měla fermentované, tak to byla zelenina, tedy velké kousky. Dívala jsem se co to miso je a to je asi nějaká pasta?

    Kvě 20, 2022
  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Ano je to miso pasta. Kdyby jste se chtěla podívat a případně vyzkoušet, tak doporučuji mrknout na kojibakers, mají je v několika příchutích. Beru to dokonce i na cesty, protože ss sebou stačí mít jen termosku s teplou vodou a můžete tak připravit jednoduše rychlou svačinu. Míso se totiž dá rozmíchat ve vodě a je hotovo.

    Kvě 21, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama