
Podle zjištění finských vědců obsahuje kysané (fermentované) zelí izothiokyanáty, které jsou řazeny mezi látky se silně antikancerogenními účinky. Ve studiích na zvířatech bylo pozorováno významné preventivní působení izothiokyanátů zejména proti karcinomu plic, prsu, kolon a jater.
Zajímavé je, že čerstvé ani vařené (sterilované) zelí tyto látky neobsahuje, dostávají se do potraviny až v průběhu procesu kysání, kdy se původně přítomné glukosinoláty enzymaticky mění v jiné látky, z nichž převážná většina jsou právě izothiokyanáty.
Tento názor podporují i výsledky epidemiologické studie, sledující zdravotní stav polských žen, které emigrovaly do USA. Mezi emigrantkami byla výrazně vyšší incidence nádorových onemocnění, než ve srovnatelném vzorku žen, které zůstaly v Polsku. Může to být tím, že Poláci konzumují výrazně více kysaného zelí než Američané?
Další studie zjistily, že látky, obsažené v zelí, inhibují prokarcinogenní působení estrogenu, hormonu, jehož spouštěcí úloha u estrogen-dependentní varianty rakoviny prsu je známa.
Přidejme vysoký obsah vitamínu C, minerálů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných organických látek, a zjistíme, že zelí je možná jednou z vůbec nejzdravějších potravin. Naši předkové, kteří sice byli ochuzeni o zářivý lesk restaurací ?McDonalds?, ale prosté brambory s kysaným zelím měli téměř na denním jídelníčku, možná nebyli tak hloupí...
Bližší info a zdroj: www.eurekalert.org
Komentáře (15)
- odpovědět
Lis 25, 2005- odpovědět
Lis 23, 2005- odpovědět
Lis 24, 2005- odpovědět
Lis 18, 2005- odpovědět
Led 09, 2006- odpovědět
Lis 23, 2005- odpovědět
Lis 25, 2005- odpovědět
Bře 31, 2009- odpovědět
Bře 19, 2010- odpovědět
Bře 19, 2010- odpovědět
Bře 19, 2010- odpovědět
Bře 20, 2010- odpovědět
Led 18, 2011- odpovědět
Pro 05, 2011- odpovědět
Říj 30, 2012Přidat komentář