Kyselina salicylová v ovoci a zelenině chrání srdce

Na nižší výskyt srdečních chorob mezi vegetariány by mohla mít vliv kyselina salicylová přítomná v ovoci a zelenině. Stejnou látku obsahuje aspirin, který slouží jako lék na snižování rizika srdečních záchvatů. Podle vědců by kyselina salicylová mohla pomáhat také při prevenci rakoviny tlustého střeva, prsu a plic a snad i Alzheimerovy nemoci.

Všeobecně se ví, že vegetariáni jsou chorobami srdce a
rakovinou zažívacího traktu ohroženi méně než jedlíci masa. Vědci
se nyní snažili zjistit, zda by původcem tohoto jevu mohla být
kyselina salicylová.

Badatelé studovali vzorky krve 37 vegetariánů a 39 konzumentů
masa a ryb, kteří nebrali aspirin. Prozkoumali také krevní vzorky
14 diabetiků, kteří přijímali 75 miligramů aspirinu denně.
Pozorovaným osobám bylo kolem 40-50 let.

Množství kyseliny salicylové v krvi vegetariánů bylo až
12krát vyšší než u jedinců, kteří jedli maso. Průměrná hladina
kyseliny salicylové u vegetariánů ale byla podstatně nižší než u
pacientů s cukrovkou, kteří tuto látku přijímali v aspirinu.

Vědci však zaznamenali velké rozdíly mezi jednotlivými lidmi
v obou skupinách. Například osm vegetariánů mělo vyšší
koncentraci kyseliny salicylové, než byla nejnižší hodnota
naměřená ve skupině diabetiků. Šest cukrovkářů mělo zase nižší
obsah kyseliny salicylové v krvi, než bylo nejvyšší množství mezi
vegetariány.

Výzkum ukázal, že strava s obsahem ovoce a zeleniny nedodá
tělu takové množství kyseliny salicylové jako aspirin. Pro
prevenci srdečních nemocí a dalších potíží však podle vědců
postačí i malé množství kyseliny salicylové.

Zdroj:ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama