Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Kyselina šťavelová a vstřebávání vápníku

Dr. Norman W. Walker ve své knize Fresh Vegetahle and Fruit Juices (Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy), vyjadřuje několik excelentních myšlenek o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku:

Když je potravina čerstvá, ať už vcelku nebo ve formě šťávy, každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy. Tedy kyselina šťavelová v naší čerstvé zelenině a šťávách je organická a jako taková je důležitá pro fyziologické fungování těla. Kyselina šťavelová ve vařeném a připravovaném jídle je ovšem definitivně mrtvá čili ANORGANICKÁ a jako taková je zhoubná a destruktivní.


Kyselina šťavelová se vhodně kombinuje s vápníkem. Pokud jsou obě tyto látky organické, výsledkem je prospěšná konstruktivní kombinace, při níž kyselina pomáhá rozpouštění vápníku a zároveň stimuluje peristaltické funkce v těle.


Všimněte si, prosím, že tato rada je přímo protikladná tomu, co všude můžete číst, ale skutečně má smysl - a její autor je dost zkušený na to, aby se mu dalo věřit. Dr. Walker žil sto devět let a praktikoval to, co hlásal; jeho žena zemřela v devadesáti. On je jediným člověkem, kterého znám, jenž vysvětlil rozdíl mezi kyselinou šťavelovou obsaženou v syrových a vařených potravinách:


Když se kyselina šťavelová stane vařením či jinou přípravou potraviny, v níž je obsažena ANORGANICKOU, pak se s vápníkem, přijímaným i během stejného jídla v jiných potravinách, stane blokující složkou, která zničí výživnou hodnotu obou. Důsledkem toho je vážný nedostatek vápníku, což, jak známo, vede k odvápnění kostí. To je důvod, proč nikdy nejím špenát vařený či z konzervy.


Dr. Walker nám vypráví, že nejprospěšnější složky organické kyseliny šťavelové najdeme v čerstvém syrovém špenátu, kapustě, hlávkovém salátu, zelené hořčici, tuřínu, řepě buráku a zelené řepě. Dalším zdrojem jsou mandle, chřest a petržel.
Mnoho z těchto potravin má rovněž vysoký obsah vápníku a vskutku prvním zdrojem, po němž bychom se měli poohlédnout, je naše denní jídlo.


Zdroj: R. Martin, J. Gerstung - Alternativa estrogenu, nakladatelství Pragma

Komentáře (14)

  • Obrázek uživatele Robert
    Robert (anonym)

    Jeden priklad za vsetky: "každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy" Ako moze byt atom plny enzymov !? To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)

    Kvě 12, 2004
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Bohužel opět chybí zdůraznění, že se jedná pouze o historicky krátké období, kdy praktiky Dr. Walkera na poli zeleninových a ovocných šťáv mohly přinášet z déledobého hlediska pro část populace užitek. S ohledem na převažující konstituční a kondiční stav lidí ve Walkerově době to mohlo být opravdu přínosné. V dnešní době, kdy se v televizi natrvalo zabydlela reklama na prostředky proti nechtěnému úniku moči, je dobré se seznámit se skutečností, že v pozadí nutnosti jejich používání stojí i konzumace syrových šťáv ze zeleniny a ovoce, ačkoliv jsou tak zdraví prospěšné... Syrové šťávy ze zeleniny a ovoce mají silnou přírodní uvolňující energii, která tvoří přirozenou kompenzaci životosprávy a životního stylu, ve kterém převládá energie stahující, což je právě celkový bouřlivý rozvoj kapitalismu v době, kdy Walker žil. Ve stejné době např. Pauling řešil stejný problém velkými dávkami vitamínu C, který má rovněž značnou uvolňující energii. Když v dnešní době, která je charakterizována vysedáváním v kanceláři u počítače, doma pak u počítače a televize, vozením si zadku v autě, konzumací rafinované stravy a nápojů, jež jsou plné chemických přídavků s extrémní uvolňující energií, zařadíme ještě další uvolňující extrém v podobě pravidelné konzumace zeleninových šťáv a ovoce, může to mít po delší době velmi nemilé následky, kdy inkontinence je ještě to lepší, co nás může potkat.

    Čer 19, 2004
  • Obrázek uživatele Aleš Kroutil
    Aleš Kroutil (anonym)

    Všimněte si, jak se i takové nesmysly dají naformulovat tak, že pro laika můžou vypadat věrohodně a logicky.

    Feb 24, 2004
  • Obrázek uživatele Robert
    Robert (anonym)

    Jeden priklad za vsetky: "každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy" Ako moze byt atom plny enzymov !? To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)

    Kvě 12, 2004
  • Obrázek uživatele Šerlok Homeless
    Šerlok Homeless (anonym)

    Bože, to jsou blbosti, teda v tomhle článku! Laždý atom je naplněn enzymy! Organická a anorganická kyselina šťavelová! Podle toho by teda přirozeně jedovaté rostliny měly být zdraví prospěšné, jsou-li užívány za syrova! Autore, poučte o tom své děti! Ach jo!

    Zář 03, 2007
  • Obrázek uživatele Šerlok Homeless
    Šerlok Homeless (anonym)

    To Robert: Jak može byť atom plný enzymov? To jste nečetl ve Švejkovi, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna zeměkoule, která je mnohem větší, než ta vnější?

    Zář 04, 2007
  • Obrázek uživatele Monika
    Monika (anonym)

    Takže tím, že špatné působení kys. šťavelové se vyruší dobrým působením vápníku dojde k tomu, že se mi odvápní kosti? To je teda kravina.

    Dub 18, 2011
  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    Proboha, který d.e.b.i.l tady matlá organiku a anorganiku...To jsou žvásty...

    Lis 13, 2011
  • Obrázek uživatele Chemik
    Chemik (anonym)

    Kyselina šťavelová reaguje s vápníkem za vzniku nerozpustného šťavelanu vápenatého. To může porušit iontovou rovnováhu v těle, proto je kyselina šťavelová vedena jako látka zdraví škodlivá (Xn, CAS:6153-56-6). Kromě toho se nerozpustné krystaly šťavelanu vápenatého mohou usazovat v ledvinách a časem vytvořit konkrementy (ledvinové "kameny").

    Lis 14, 2011
  • Obrázek uživatele jajaj
    jajaj (anonym)

    Kyselina šťavelová reaguje...nanana

    Zář 27, 2013
  • Obrázek uživatele Kastanek
    Kastanek (anonym)

    Kyselina šťavelová reaguje...Kyselina šťavelová se používá k vážkovému stanovení vápníku - vytváří nerozpustný šťavelan vápenatý. Měl jsem ledvinové šťavelanové kameny z obou ledvin. Tomu, kdo napsal tyhle nesmysly o organické/anorganické kyselině štavelové, bych přál prožít ledvinovou koliku a měl by o kyselině štavelové jasno. Kyselina šťavelová je obsažena v nezralém ovoci, třeba rybízu, angreštu, hlavně prý vadí ledvinám ta jadérka. Kyseliny podle klesající disociace šťavelová ( pKa =1,27), fosforečná (pKa =2,16), citronová ( pKa =3,06), octová (pKa= 4,76). Stupnice je logaritmická. Kyselina šťavelová je tedy skoro 10 slabší, než fosforečná. Od kyseliny šťavelové co nejdál. Četl jsem i šílenosti o osvěžujícm salátu ze šťovíku. Jablka obsahují asi 0,2% až 1,1% kyseliny citronové a jsou tedy podstatným zdrojem překyselení organismu. Kdyby byla jablka tak zdravá, jak píší sadaři a zdravovědné blogerky, tak všichni umíráme v 90+ letech. Kilogram jablek může tedy obsahovat až 11 g kyseliny citronové. Čím asi může organizmus takovou dardu kyselosti vykompenzovat? http://stary.lf2.cuni.cz/info2lf/ustavy/usl/toxikologie1.pdf smrtelná dávka kyseliny citronové je 30 g, nastává acidóza a methemoglobinémie.

    Led 31, 2015
  • Obrázek uživatele Kasatanek
    Kasatanek (anonym)

    Kyselina šťavelová se...Oprava: Kyselina šťavelová je asi 10 silnější, než fosforečná. Šťavelová kyselina je asi 100 x silnější, než citronová. Nejslabší je z nich octová.

    Led 31, 2015
  • Obrázek uživatele to
    to (anonym)

    je totální nesmysl. nic jako organická a anorganická kyselina šťavelová prostě neexistuje. Kyselina štavelová je prostě jen jedna

    Feb 26, 2017
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    "každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ" A každý proton v atomu má k sobě elektrony, takže je SYNTETICKÝ a proto zdraví škodlivý.

    Feb 26, 2017

Přidat komentář

Reklama

Reklama