
O tom, zda jsou potraviny více kyselé nebo zásadité, nerozhoduje chuť na jazyku. Kyselost nebo zásaditost má spojitost s tím, jaký účinek potravin zůstává v těle po jejich strávení. Potraviny mohou přitom být jak kyselinotvorné tak zásadotvorné.
K potravinám, tvořícím v těle kyseliny, patří bílý cukr, nápoje cola, maso, vejce, ryby, káva, černý čaj, rafinované oleje, ořechy, sýry, obili výrobky a některé druhy zeleniny (kapusta, hrách, artyčoky a cibule Uvedené potraviny působí zvláště překyselujícím účinkem.
Průmyslové zpracování tuků, olejů a margarínů má za následek velmi silnou tvorbu kyselin, a to je důvod k tomu, abyste se snažili upřednostnit rostlinné tuky a oleje. Všechny druhy obilovin tvoří velmi snadno kyseliny, přičemž tato tendence je zesílená u výrobků z bílé mouky. Proto doporučujeme, abyste ve větší míře konzumovali výrobky celozrnné. Pohanka je obilovina s nejslabšími účinky při tvorbě kyselin, rýže pak vykazuje účinky nejsilnější.
K potravinám, tvořícím v těle zásady, patří sušené ovoce, brambory, ovoce a zelenina, mléko, smetana a jogurt. Účinek těchto potravin se však může změnit další přípravou těchto potravin. Například brambory vařené ve slané vodě podporují tvorbu kyselin. Proto doporučujeme, abyste brambory připravovali na loupačku. Slupka brambor je jejich přirozenou ochranou. Některé druhy zeleniny byste měli konzumovat v syrovém stavu. Dále sušené fíky a meruňky, pampeliškové listy, kopr a olivy jsou zásadité potraviny.
V souvislosti s výše uvedeným není nutné, abyste se zcela zřekli stravy podporující tvorbu kyselin v těle. Důležité je, abyste měnili jednotlivé komponenty vaší denní stravy. Pokud například zkonzumujete velkou porci masa, dva malé brambory a malé množství zeleniny, rozdělíte si svou stravu tak, že docílíte překyselení organismu. Stravu si raději připravte obráceně, tj. velkou porci zeleniny a jen malý kousek masa.
Velmi účelné a vhodné je zařazení například ovocného nebo zeleninového dne. Můžete tak v syrovém nebo dušeném stavu konzumovat prakticky všechny druhy zeleniny a ovoce i podle ročního období.
Potraviny s intenzivní tvorbou kyselin
Masové extrakty, kachní, telecí a hovězí maso, candát, treska, tvaroh, některé druhy sýrů, burské oříšky, paraořechy, čočka
Potraviny tvořící kyseliny
Vepřové maso, husa, štika, pstruh, losos, rýže, výrobky z bílé mouky, vlašské ořechy
Potraviny se slabou tvorbou kyselin
Celozrnné produkty, sýry, mandle, lískové ořechy
Potraviny s intenzivní tvorbou zásad
Sušené ovoce, olivy, kopr, pampeliška
Potraviny tvořící zásady
Pórek, mrkev, červená řepa, celer, topinambury, brambory, květák, listová zelenina
Potraviny se slabou tvorbou zásad
Mléko, smetana, jogurty, podmáslí, košťálová zelenina, dýně, bobulové ovoce, jablka, hrušky, vodní meloun, broskve, švestky.
Zásadotvorná strava
Čím intenzivnější je překyselení organismu a čím větší potíže se projevují, tím více byste měli konzumovat zásaditou potravu. Místo běžné snídani s vyšším obsahem kyselin (bílé pečivo, uzeniny, marmeláda, káva) si raději nabídněte čerstvé ovoce nebo musli s čerstvým nebo sušeným ovocem. Místo kávy si připravte lapacho čaj nebo čaj rooibos. Oběd by měl sestávat ze salátu ze syrové zeleniny, k tomu například nákyp z brambor a zeleniny nebo zapékané obiloviny se zeleninou. K večeři je vhodná syrová polévka nebo dušená zelenina s plátkem celozrnného chleba a sýr. Pokud máte málo času k přípravě pokrmů, nabídněte si na vašem pracovišti salátovou mísu a k večeři chléb se zeleninou podle ročního období mrkev, květák nebo okurky. Ke svačině je vhodný jogurt s čerstvým ovocem, zeleninové šťávy (bez cukru) nebo kousek celozrnného koláče.
Zdroj: karin a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
Komentáře (21)
- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 23, 2010- odpovědět
Zář 27, 2010- odpovědět
Zář 27, 2010- odpovědět
Zář 30, 2010- odpovědět
Led 06, 2011- odpovědět
Feb 16, 2011Přidat komentář