Kyseliny v perlivých nápojích kazí zuby

Zhruba dvě třetiny britských chlapců ve věku mezi čtyřmi a 18 lety trpí zdravotními problémy s chrupem a jednou z hlavních příčin tohoto stavu jsou kyseliny rozpuštěné v perlivých nápojích. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo nejnovější číslo britského odborného periodika British Dental Journal.

Vědci dospěli ke zjištění, že v posledních 15 letech lze
konstatovat všeobecné zhoršení zdravotního stavu chrupu mladších
generací britské populace. Jak potvrzují zubní lékaři, byl
zaznamenán "významný nárůst dentální eroze u dětí, ale i u
dospělých". Příčinou této nelichotivé situace jsou podle vědců
aditiva užívaná v osvěživých nápojích.


Dnešní londýnský Daily Mail k tomu připomíná, že nedávný
statistický průzkum prokázal, že v současnosti každý pátý chlapec
v Británii zkonzumuje průměrně deset plechovek perlivých nápojů
za týden. Zubaři potvrzují, že kyseliny, které jsou nedílnou
součástí osvěživých nápojů, útočí na povrch zubů, poškozují
sklovinu a hloubkově ji porušují.


Proto lékaři vyzývají společnosti, které tyto nápoje dodávají
na trh, aby do nápojů přidávaly i další složky, jež by účinně
této korozi bránily. Takovou složkou je například vápník.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele tom
    tom (anonym)

    Co dodat, www.ionizator-vody.cz

    Bře 04, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama