Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

Je to ideální jarní polévka: kopřivy (Urtico dioica) přímo přetékají vitaminy, minerály a chlorofylem a nejen přispívají k posílení imunity, ale též chrání před infekcemi po nekonečné zimě.

Suroviny:
25 g másla
1 středně velká cibule, jemně nasekaná
2  stroužky česneku, rozdrcené
400 g brambor, oloupaných a rozkrájených
450 g čerstvě natrhaných kopřiv (pouze vršky, sbírejte v rukavicích)
1 litr zeleninového bujónu
150 ml smetany na šlehání
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

sůl a čerstvě mletý pepř
Postup: 

1 Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a česnek a duste asi 10 minut. Přidejte brambory a kopřivy, prudce opražte, po 2  minutách přilijte bujón a zakryté přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
2 Ručním šlehačem vymíchejte na pyré, vmíchejte smetanu a dochuťte špetkou muškátu, solí a pepřem. Ohřejte a ihned podávejte.
Bohatě stačí pro 6 osob.
Zdroj: Jomes Wong - Vypěstujte si vlastní léky, nakladatelství Grada

Přidat komentář

Reklama

Reklama