Léčivé účinky našich hub

Lesní houby jsou pro Čechy oblíbenou pochoutkou, ne nadarmo se nám přezdívá „národ houbařů“. Věděli jste však, že houby mají také léčivé účinky a hrály důležitou roli v lidovém léčitelství? Zdraví prospěšná je hlíva, žampion i hřib „hořčák“.

Konzumace hub pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu draslíku houby pomáhají snižovat krevní tlak. Obsahují vitamíny skupiny B a vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádné kalorie, jsou vhodné při dietě.

Jaké další léčivé účinky se připisují nejznámějším českým houbám?

Hřiby

Hřib smrkový se používá při bolestech kloubů a páteře a známé jsou jeho protizánětlivé účinky. Nečekaným pomocníkem pro zdraví je jedna z nejméně oblíbených hub – hřib žlučník přezdívaný hořčák. Pokud se nám přimíchá do smaženice, dokáže zkazit celé jídlo, ale nasušený v malých dávkách se používá na žaludeční problémy. Podle vědeckých průzkumů pomáhá zastavit množení rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů.

Žampion

Chutná houba, která roste na zahradách a polích, ale také se pěstuje na plantážích. Kromě přípravy jídel se dá využít pro posílení imunitního systému. „K mimořádným účinkům žampionu patří protialergické působení na organismus. Zároveň pomáhá ničit nežádoucí druhy bakterií, které vyvolávají řadu infekcí, a také je prostředkem proti tumorům,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Hlíva

Hlíva je další houbou, která je oblíbená při vaření a zároveň prospívá zdraví. V přírodě roste na pařezech nebo tlejících stromech, ale pěstuje se i uměle. Obsahuje glukany, které podporují tvorbu červených krvinek a posilují imunitní systém, protože zvyšují odolnost organismu proti plísním a virům. Užívá se jako prostředek proti chronické únavě a předčasnému stárnutí. Doporučuje se ji konzumovat v sušené formě, protože při vaření se řada prospěšných látek ničí. Nejvíce je využívána pro své protinádorové účinky a dále je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob (infarkt myokardu).

Penízovka

Jako přírodní antibiotikum se v lidovém léčitelství používá penízovka sametonohá. Obsahuje látky, které zpomalují množení rakovinotvorných buněk, zejména u nádorů prostaty a vaječníků. Stejně jako další houby pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi, a navíc podporuje správnou činnost slinivky. V čínské tradiční medicíně se penízovka používá proti žaludečním vředům. Je vynikajícím pomocným prostředkem při zlepšování stavu diabetiků či nemocných s ischemickou chorobou srdeční.

Václavka

Na pařezech a spadlých kmenech rostou v trsech medově zbarvené václavky. Po uvaření jsou jedlé, ale syrové jsou mírně jedovaté. Mají příznivé účinky na cévní soustavu, zlepšují prokrvení a činnost srdce. Prášek z nasušeného podhoubí prospívá dobrému trávení a posiluje zrak.

Zdroj: Mgr.Jarmila Podhorná - Naděje

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (30)

  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Libore, našla jsem tady vlákno, to je pro tebe jako dělané, a jasně, i pro další, které to zajímá. Hezký den ti přeji :) :) :)

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Moc děkuji. Bohužel nestíhám, a tak sem prozatím vložím některé aktuální věci, které jsem již napsal na vlákně Houby. Věřím, že se se svými poznatky přidají i další. Tady je můj první vložený komentář: "patrně za nejvíce léčivou houbou, kterou lze dostupně v našich podmínkách nalézt a užívat je březovník obecný(piptoporus betulinus), jehož plodnice nalezneme na poraněných nebo i živých kmenech bříz. Jeho léčivé účinky jsou opravdu širokospektrální, zejména při chronických a onkologických onemocněních. Velmi dobré klinické výsledky byly prokázány při léčbě sarkomu S37, karcinomu mléčné žlázy, Stickerova tumoru, adenokarcinomu tlustého střeva, gliomu, plicních karcinomů a podobně. Houba obsahuje mj. betulin a pentacyklický triterpen, který vykazuje inhibiční účinky přiti rakovinným buňkám. Osobně z něj připravuji 40% alkoholový výluh,který doporučuji užívat 3 krát denně po 15 kapkách, nebo lze připravit vodní výluh, do vody vložíme několik plátků březovníku, necháme v lednici 12 hodin a poté vypijeme ráno na lačno. Plodnici můžeme zalít vodu ještě na jedno použití a to vypít večer asi 1 hodinu před spaním. U vážných indikací se doporučuje konzumovat až 300 g mletého prášku nebo sušené plodnice denně na dobu 1 měsíce a dále podle klinického nálezu nemoci. Další velmi léčivou houbou,ale u nás vzácnější je rezavec šikmý (inonotus obliquus) neboli čaga,který roste na břízách, vyjímečně bucích nebo dubech a vytváří hnědočerné nádorovité plodnice rostoucí na kmeni i mnoho let a má podobné spektrum účinků jako březovník obecný, ale zejména také při léčbě Crohnovy nemoci, ulcelózní kolitidy, dvanácterníkových vředů a podobně."

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    Na vlákně "rostou ..." , si uváděl "zalít 60. - 80.% alkoholem . Na těch 40% , to teda pak ředíš ?

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Část ano, protože si někteří zvykli na tento extrakt

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Často se mě lidé ptají, jakou literaturu bych doporučil pro běžného houbaře, protože těch atlasů hub od různých autorů je spousty. Tak nejlepší literaturou je nějaký houbařský vzor a ten jsem měl já ve své babičce, která sbírala houby a bylinky a naučila mě tomu již od dětství. V knihkupectvích nalezneme řadu odborných knih různé kvality, ale pokud se chcete věnovat houbaření po celý rok, i v zimě, velmi dobře udělaná je kniha autorů Radomíra Sochy a Jiřího Baiera Celoroční průvodce houbaře z vydavatelství Aventinum. Radomír Socha vydal mj. i skvělou publikaci Dřevní (dřevokazné ) houby v přírodě a v kuchyni, pro milovníky hřibovitých hub vydal Josef Šutara a kolektiv velmi kvalitně zppracovanou kmihu Hřibovité houby, v nakladatelství Academia. Pro fajnšmekry, studenty přírodních věd- farmacie a velké nadšence bych pak doporučil zcela vyjímečnou a obsáhlou publikaci Encyklopedie léčivých hub autorů Radomíra Sochy a Alexandra Jegorova, nakl. Academia.

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    hlavně ne lysohlávky o halušky nestojím

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Myko1
    Myko1 (anonym)

    Ještě jsi doporučoval knihu Hřibovité houby Evropy,autor Mišík. Skvělý tip. Objednal jsem si ji a jsem z ní nadšen

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    Šumavská houbička z YouTube , minulý týden sbírala muchomůrky červené , k výrobě alkoholové tresti , na bolavé klouby ...

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    Tak určitě hlavně zevně . Požívat snad jen po kapkách a zředěné ...

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Mohlo by vás zajímat....Boltcovitka bezová neboli Ucho jidášovo skutečně roste místy i hojně v našich podmínkách a jak již název napovídá, nalezneme ji především na větvích a kmenech bezu černého, v místech jeho poškození, ale i na spadlých větvích, vzácněji se objevuje i na jiných listnáčích. Roste prakticky po celý rok, častěji od podzimu a i při mírné zimě a je to spolehlivá jedlá houba ke kuchyňskému využití. Jidášovo ucho se dá usušit jednoduše při normální domácí teplotě a chceme-li jej použít do pokrmu, můžeme jak sušené plodnice, tak postačí je ponořit do teplé vody a ony se "oživí" a nabydou původní rozměry. Tím napovídám, že plodnice netřeba na sušení krájet, ale sušit je vcelku . Tuto vlastnost si uchovají i po několik let. V Japonsku je tato houba velmi ceněna, protože má mj. i výrazné léčivé účinky při respiračních nemocech horních dýchacích cest, jako prostředek pro hojení ran, hemeroidů a jako součást kosmetických přípravků. Konzumovat se dají plodnice i syrové. K léčení vysokého tlaku vezmeme 3 gramy sušené houby, máčíme ji přes noc v půl litru vody, druhý den nabobtnalou houbu ve vodě podusíme 1 hodinu a odvar pijeme dvakrát denně. Při krvácejících hemeroidech dusíme 15 gramu sušených hub se lžičkou medu také 1 hodinu a následně užíváme 2 krát denně. Tak hodně štěstí!

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Ona asi většina hub bude nějakým způsobem léčivá. Jen to znát. Libore, zajímavé informace. To máš z literatury nebo vlastní zdroje?

    Zář 30, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Něco jsou vlastní zdroje, ale většinou převzaté z odborných knih. Používám nejčastěji Encyklopedii léčivých hub, Socha- Jegorov, Academia 2014. Teď jsem objevil publikaci "Tajný život hub",tak jsem na ni zvědavý

    Říj 01, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Pro osvěžení vkládám jednu z kapitol mé publikace "Podblanické houbovaní..."...... Ledové hřiby..... Ten listopadový pátek mne probudilo nezvyklé chladno od oken. Aby ne, venku bílá jinovatka a na teploměru -6 C a navíc, večer jsme zatopili na chaloupce jen mírně. No nic, řekl jsem si, obléknu se a přesto vyrazím v tomto mrazivém ránu na houby. "Ty jsi fakt blázen", ozvala se moje paní a ještě více se zavrtala do vyhřátého pelíšku. Přiložil jsem dřevo do krbových kamen a vyrazil s košíčkem vstříc syrovému mrazu. Spíše ze setrvačnosti jsem stoupal kolem Lažan bukovým lesem vzhůru nad hájenku, když tu náhle se přede mnou objevily tři velké plodnice opravdových pravých hřibů! A o kousek dál další.... a další ! Celkem devět plodnic zmrzlých na kámen ve spadaném listí zde statečně pózovalo navzdory nevlídnému chladu. Ano byly tvrdé jako kámen, ale jejich kloboučky a rourky včetně třeně nevykazovaly žádné poškození chladem, to znamená, že zmrzly poprvé a takové plodnice lze ještě kuchyňsky použít, ale jen tehdy, pokud je přímo ihned tepelně zpracujeme. viz. snímek (smaženička z nich ale byla vynikající). Pokud by prošly silnějším mrazem opakovaně, nejsou poživatelné - započnou v nich toxické rozkladné změny a samotná plodnice má pak šedavý nezdravý nádech a konzistenci. Pokračuji dál lesní pěšinou a na dubovém pařezu nacházím několik trsů mladých hlív ústřičných. Této houbě mráz a chlad nevadí a roste naopak zejména od října do března a to i v období vrcholící zimy, pokud nejsou velké mrazy. Je to léčivá konzumní houba, vhodná do polévek , smaženice nebo i k nakládání do octa. Kolem rybníku Marokánka se vracím zpět . Zde nacházím na louce několik plodnic jedlých žampiónů, nicméně tyto již jsou poškozené mrazem natolik, že jejich zpracování v kuchyni není možné. Za Marokánkou je množství neudržovaných míst, kde je mnoho poškozených dřevin a nikoho by nenapadlo sem jít sbírat houby. Mne ano a zde již se řídím radou známého již zesnulého mykologa Smotlachy - chceš-li v zimě hledat houby, tak se dívej taky nahoru a ne jen na zem... A nakonec jsem odměněn úlovkem nejcennějším (fandové hřibů prominou...), na mírně poškozeném kmeni topolu ve výšce zhruba 2 a půl metru nad zemí nacházím kaskádovitě vertikálně uspořádané trsy jedlé a chutné penízovky sametonohé - viz obrázek. Tato houba je právem považována za jednu z nejchutnějších zimních hub a roste prakticky po celou zimu a když jsou velké mrazy ,tak jí to vůbec neuškodí a při oblevě pokračuje dál v růstu. Hodí se jak do polévek ,tak i do smaženice, jen nedoporučuji zpracovávat nožky, jsou tuhé. Houba má mimořádně příznivé léčivé účinky na lidský organismus, někdo ji dokáže jen po omytí konzumovat i syrovou stejně jako například hlívu. Například v Japonsku, kde žije část mé rodiny, ji znají pod názvem enoki a je zde velmi žádaná právě pro blahodárný účinek na lidský organismus. Tak vidíte. Nenechte se odradit a i v zimním počasí zajděte do lesa, budete třebas odměněni podobně jako já. A jsem opravdu potěšen, že i v této době mi posíláte k identifikaci různé nálezy hub a že se z vás stávají ne sezónní, ale celoroční houbaři. Tak hodně štěstí do košíků!..

    Říj 01, 2022
  • Obrázek uživatele Rach
    Rach (anonym)

    Takže houby rostou celej rok. Já bych ty prašivky nesebral. Když to má čárky tak je to podezřelé

    Říj 01, 2022
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Slyšel jsem, že léčivé účinky reishi, nalezené u nás, jsou nízké ve srovnání s asijským typem

    Říj 02, 2022
  • Obrázek uživatele Štěpánka
    Štěpánka (anonym)

    A prevence před chorobami? Co jíst z hub pravidelně?

    Říj 03, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Osobně již roky užívám pravidelně spory lesklokorky lesklé 3 krát denně 2 kapsle před jídlem. Občas sníme kotrče, březovník, choroše oříše, žampióny, v zimě penízovky..... vše houby s vysoce léčivými látkami na organismus člověka

    Říj 03, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Jo jo, sarda má naprostou pravdu

    Říj 03, 2022
  • Obrázek uživatele Libor. T.
    Libor. T.

    Covid a léčivé houby........ Každý člověk by měl zejména v chladnějším období roku posilovat svou imunitu natolik, aby byl více odolný proti chřipkám, respiračním onemocněním a nebo aktuálně i proti coronaviru COVID 19. Kromě přísunu vitamínů a posilováním vitality těla otužováním, saunováním a pohybem na čerstvém vzduchu můžeme tělu významně prospět v posílení imunity a obranyschopnosti také konzumací léčivých hub nebo přípravků z nich vyrobených. Při důsledné péči o vitalitu svého těla se potom podobným nemocem můžeme vyhnout zcela nebo budou mít v drtivé většině jen formu mírného průběhu bez závažných komplikací. V naší Apatyce na pražském Andělu ,ale i v houbařské poradně se poslední dny množí časté dotazy na vhodnost užívání léčivých hub k posílení imunity a lidé houfně některé tyto druhy hub skupují. V nedávné poradně jsme se již věnovali tomuto tématu, ale vzhledem k situaci v naší republice ohledně COVID 19 se ještě jednou o některých houbách s mimořádně pozitivními účinky na obranyschopnost organismu proti chorobám opět zmíním. Vůbec nejúčinněji působí na posílení imunity Housenice čínská, která roste zejména v horkých oblastech Tibetu, Bhútánu a Vietnamu a má širokospektrální vliv na celkovou odolnost organismu a aplikuje se u onkologických onemocnění a to i po operacích, chemoterapiích nebo ozářkách. Velmi aktivně reaguje na komplikace při respiračních onemocněních, včetně komplikací spojených se zápalem plic ,selhávání jater a krvetvorby. Doporučují se užívat spory této houby a to 1 kapsli 3 krát denně, při akutních případech až 4 krát denně a to minimálně po dobu tří až čtyř týdnů. Další účinnou houbou na výrazné posílení imunity pevných i měkkých tkání organismu je lesklokorka lesklá (reishi) a zde se doporučuje také užívat spory této houby a to ve formě 2 kapslí třikrát denně a také minimálně po dobu jednoho měsíce. Reishi má podobné účinky jako housenice a její blahodárný vliv na lidský organismus je znám hluboko do historie po celém světě, zejména v Asii. Další významnou houbou pro posílení imunity je rezavec šikmý neboli čaga. Jeho použití v alternativním léčitelství se týká především nádorových onemocnění a snížené imunity a mimochodem čajový odvar z čagy je velmi účinný prostředek proti ranní kocovině po bujarém večeru. Užívá se také ve formě kapslí a to až 4 krát denně 1 kapsli nebo i ve formě kapek nebo právě čaje. .

    Říj 03, 2022
  • Obrázek uživatele sardanapal
    sardanapal

    Máš nějaké zkušenosti s kvašením hub ? Nejedná se mi ani tak o jednolitou směs hub , ale jestli třeba do kimči můžu nasekat hlívu , nebo šitaké a zfermentuje mě to stejně , bez nějaké neplechy ...

    Říj 03, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama