Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

Čeští spotřebitelé stále více kladou důraz na kvalitní a čerstvé potraviny. Ze supermarketů se proto přesouvají na farmářské trhy, vyhledávají své vlastní farmáře a jejich prodejny. Zvláště před Vánocemi chtějí mít lidé na stole kvalitní české potraviny a produkty.

„Cibule, česnek a brambory jsou suroviny, bez kterých se v kuchyni neobejdete. Před Vánocemi jezdí lidé k nám na statek a chtějí právě tyto suroviny. Například štědrovečerní bramborový salát připravený z brambor a zeleniny vypěstované našimi zemědělci má daleko lepší chuť a vůni než ten, který je vyrobený z dovezených surovin, které dozrávají po cestě v kamionech a ztrácejí vitamíny a chuť,“ říká soukromý zemědělec David Smetana z Královéhradecka. Ten také zásobuje svoji zeleninou nově otevřený farmářský obchod v Praze ve Vodičkově ulici, který vlastní zemědělec z Vysočiny František Němec.

            Zemědělci tímto způsobem chtějí konkurovat supermarketům, vstupují na potravinový trh s domácími produkty, které jsou vyrobeny či vypěstovány u nich na farmě. Nabídka farmářských obchodů je široká - od ovoce a zeleniny přes vlastní mléčné výrobky z farmářských minimlékáren až po nabídku hovězího nebo jehněčího masa.

            Potravinový patriotismus je v zahraničí běžný, u nás stále pokulhává. Zákazníci vlivem ekonomické krize nakupovali podle cedulí sleva a akce, ale opomíjeli kvalitu potravin. „Situace se obrací a zemědělci musejí reagovat na potřeby zákazníků a na vývoj trhu. Proto jsem otevřel farmářskou prodejnu v Praze. V menších městech je snazší si zajet k farmářovi pro čerstvou zeleninu a maso, ale v Praze tolik možností není. Teď mohou i lidé z Prahy připravit vánoční pokrmy z kvalitních domácích surovin,“ vysvětluje zemědělec František Němec.           

Eva Fruhwirtová

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Tamara V.
    Tamara V. (anonym)

    Škoda, že už těch typicky český potravin není mnoho, nějaké přeci jen zůstaly jako např. Sedlčanský heremlín, sem tam nějaký typický český oblíbený řezník apod. Kéž by přibyly další české výrobky...... http://www.retailinfo.cz/magazin/%C4%8Dl%C3%A1nky/nejlep%C5%A1%C3%AD-z-na%C5%A1eho-kraje

    Led 11, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama