
Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Nízká hladina tohoto vitaminu zvyšuje naši vnímavost vůči infekcím.
Pozitiva mandarinek:
- dobrý zdroj vitaminu C
- obsabují pektin, formu rozpustné vlákniny, která múže pomáhat ke snižování hodnot krevního cholesterolu
Vitamin C je také antioxidant, který pomáhá předcházet škodám působeným volnými radikály a tak poskytuje určitou ochranu proti různým formám rakoviny.
Rozhodně jezte i blanku mezí jednotlivými dílky i dužinu, která na ní ulpívá. Obsahuje pektin - vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu. Dužina i membrány obsahuji také biollavonoidy, které účinkují stejným způsobem jako antioxidanty.
Zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék - Readers Digest Výběr
Knihu můžete zakoupit na www.001shop.cz.
Komentáře (6)
- odpovědět
Pro 20, 2001- odpovědět
Pro 12, 2001- odpovědět
Bře 29, 2006- odpovědět
Říj 17, 2007- odpovědět
Pro 09, 2008- odpovědět
Pro 09, 2008Přidat komentář