
Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.
Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.
A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka.
Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku a jsou tudíž dost kalorická. V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné.
V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové, železa, antioxidantů a barviv.
Zdroj: Plus
Komentáře (27)
- odpovědět
Bře 16, 2005- odpovědět
Bře 18, 2005- odpovědět
Bře 19, 2005- odpovědět
Bře 18, 2005- odpovědět
Bře 23, 2005- odpovědět
Bře 30, 2005- odpovědět
Dub 01, 2005- odpovědět
Dub 30, 2005- odpovědět
Kvě 01, 2005- odpovědět
Kvě 10, 2005- odpovědět
Bře 30, 2005- odpovědět
Čer 03, 2005- odpovědět
Kvě 03, 2006- odpovědět
Lis 18, 2008- odpovědět
Pro 19, 2008- odpovědět
Pro 19, 2008- odpovědět
Pro 19, 2008- odpovědět
Dub 21, 2009- odpovědět
Kvě 01, 2010- odpovědět
Bře 19, 2011- odpovědět
Srp 23, 2011- odpovědět
Srp 23, 2011- odpovědět
Čer 05, 2012- odpovědět
Čer 10, 2012- odpovědět
Feb 23, 2014- odpovědět
Dub 21, 2020- odpovědět
Říj 28, 2021Přidat komentář