Maso ovlivňuje riziko rakoviny tlustého střeva
V rámci studie, která byla zahájena už v roce 1992,
odpovídalo zhruba půl milionu účastníků na otázky o svých
stravovacích zvyklostech a životních poměrech. Podle odhadů
badatelů při každodenním konzumu 100 gramů "červeného" masa se
riziko rakoviny tlustého střeva zvyšuje o 49 procent. K
takzvanému červenému masu se počítá vepřové, hovězí, telecí a
jehněčí.
Při zvýšení konzumace salámu o 100 gramů denně se dokonce
předpokládá zvýšení rizika o 70 procent. Pokud denně sníme o 100
gramů ryby více, snižuje se nebezpečí vzniku této choroby na
polovinu. Konzumace drůbežího masa prý nemá na výskyt onemocnění
žádný vliv.
Odborníci vycházejí z toho, že železo přijímané s masem by
mohlo přispívat ke zvýšení rizika, protože v těle může podporovat
vznik škodlivých nitrózních látek (oxidů dusíku). "Červené maso"
a uzeniny mají v průměru vyšší obsah železa než drůbež, jejíž
konzumace nemůže riziko rakoviny tlustého střeva ovlivňovat.
Příčinou ochranného působení konzumace ryb by prý mohly být
nenasycené mastné kyseliny omega-3.
Zdroj. ČTK
O jejich rakovinotvornosti v souvislosti s tlustým střevem a rektem si maso může nechat jen zdát....
Kdyby vědci jen nebádali a občas si přečetli, co už vybádal někdo jiný, mohli si výzkum ušetřit, protože "Ameriku" objevili tak zhruba po 40.létech, co je tato informace známa.
- Odpovědět
Pošli odkaz