
Oves je nejen cennou potravinou, ale můžeme ho využít i jako lék. Oves je vhodným jídlem pro sportovce a těžce pracující. Příznivě působí na nervovou soustavu, má antidepresivní účinky. Uplatňuje se také v prevenci a léčbě srdečně-cévních chorob, především aterosklerózy. Vědci totiž zjistili, že velká miska ovesné kaše nebo otrub denně snižuje u většiny osob hladinu cholesterolu o 10-16 %.
Oves zvětšuje objem stolice a působí tak proti zácpě, má preventivní účinky proti rakovině tlustého střeva (zabraňuje zahnívání látek ve střevech), pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Látky obsažené v ovsu mohou pomoci potlačit touhu po nikotinu, oves je proto vhodné podávat těm, kteří se chtějí odnaučit kouřit. Je možné použít ho i v rámci odvykací kúry pro narkomany.
Lidové léčitelství odvar z ovsa doporučuje při nemocích dýchacích cest a kašli. Rosolovitý odvar z ovsa s medem se používá k léčení zažívacích obtíží.
Koupele z ovesné slámy a ovsa jsou vhodné při ekzémech, revmatismu, chorobách ledvin apod. Dříve se koupel v ovesném odvaru doporučovala při černém kašli, součástí této léčby bylo i vdechování výparů v koňské stáji.
Oves se pod názvem Avena sativa používá i v homeopatii. V nízkých ředěních (3 D) má stimulující účinek a povzbuzuje chuť k jídlu, doporučuje se podávat s trochou čisté vody u oslabení po nemoci s anorexií. Oves má příznivé účinky na pleť, a proto se využívá i v kosmetice.
Nabýti jadrného zdraví
Oves měla v oblibě i abatyše Hildegarda z Bingenu (12. stol): "Obilní druh oves ohřívá zvláště chuťové nervy a čichový smysl. Zdravému člověku bude ovesné jídlo k potěšení a ke zdraví. Oves dodává člověku radostnou náladu a čistou a světlou otevřenost. Jeho pokožka zkrásní a maso nabyde jadrného zdraví."Oves má podle ní chladnou povahu, a proto ho nedoporučovala chladným a slabým lidem, které prý zahleňuje.
V česky psaném herbáři "Knieha, kteráž slove herbář aneb zelinář" Jana Černého (1517) se zase můžeme dočíst, že oves průduchy v těle otvírá, zřeďuje, rozpouští hlízy a otoky, hojí fistuli. Podle tohoto autora zahřátý oves v pytlíku přiložený na levý bok pomáhá proti tvrdosti sleziny a na břišní koliku se v pytlíku přikládá oves a kmín skropený vínem. Oves se rmenem, pískavicí řecké seno a slepičím sádlem doporučuje Černý na otoky při dně.
Obdobné využití ovsa uvádí i Tadeáš Hájek z Hájku ve svém překladu Mathioliho herbáře, kde se také zdůrazňuje, že se z ovsa dělají kaše a polévky. Polévka s ovesnou moukou by se podle něj měla podávat proti kašli, dobře uvařená ovesná kaše působí proti průjmů, snídaně z ovsa je vhodná proti pálení žáhy. Na ledvinové kameny doporučuje Mathioli přikládat ohřátý oves v pytlíku. Tento italský lékař rovněž čtenáře informuje o výrobě ovesné vodky: "0 Moskovitech se píše, že pálí z ovsa vodu, již pijí místo vína; tato voda tak zahřívá a opojuje lidi jako třeba to nejlepší víno."
Zdroj: Jana Arcimovičová - Potraviny a byliny ke snížení cholesterolu, nakladatelství Start
Komentáře (10)
- odpovědět
Říj 30, 2008- odpovědět
Říj 30, 2008- odpovědět
Říj 30, 2008- odpovědět
Říj 30, 2008- odpovědět
Zář 19, 2009- odpovědět
Zář 20, 2009- odpovědět
Zář 22, 2009- odpovědět
Čer 18, 2010- odpovědět
Čer 18, 2010- odpovědět
Feb 25, 2019Přidat komentář