Může vaše pánev zvýšit riziko rakoviny?

Moderní pánve jsou navrhovány tak, aby vyhovovaly našemu rychlému životnímu stylu: "žádný nepořádek, rychlý úklid". Nicméně za "nepřilnavost a rychlé umytí" platíme vysokou cenu.

Nepřilnavé pánve obsahují chemickou látku zvanou PFOA nebo C8.

EPA (Americký úřad pro ochranu životního prostředí)nyní PFOA zkoumá, protože:

1)      Velmi dlouho přetrvává v prostředí

2)      Je obsažen v krvi 98% obyvatel USA

3)      Způsobuje vývojové a další nepříznivé reakce u laboratorních zvířat

Studie uskutečněná úřadem EPA v Severní Karolíně v roce 2007 zjistila, že PFOA ovlivňuje imunitní systém, způsobuje rakovinu jater, mění hormony štítné žlázy a vyvolává rakovinu varlat a slinivky.

PFOA je současně známy endokrinní disruptor, jelikož má potencionální „estrogenní“ efekt.

Již od roku 1950 firmy, které vyrobily PFOA tvrdily, že nepřilnavé pánve jsou inertní a že by byl nutný extrémní žár, aby došlo k poškození svrchní chemické vrstvy. Smutnou pravdou je, že u dělníků z továren se objevily vážná onemocnění. Rychlé zahřátí při smažení může uvolnit až 6 toxických rakovinotvorných plynů.

Poznámka: PFOA byly též nalezeny též v kobercích, oblečení, dešti, vodě a v balení popkornu.

Další pánve, kterým byste se měli vyhýbat, jsou pánve obsahující hliník. Hliník je velmi reaktivní prvek, který se může dostat do vaší stravy. Hliník reaguje většinou s kyselými potravinami, jako jsou rajčatová omáčka či vinný ocet.

Hliník je spojován s výskytem neurodegenerativních onemocnění jako Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Hliník též patří do nedávno rozeznané skupiny metaloestrogenů, které jsou schopné stimulovat proliferaci a teoreticky i vývoj rakoviny v na estrogeny citlivých tkáních - např. prsa, děloha.

Dobrou zprávou je, že existují přírodní látky, které chrání organismus před toxickým působením hliníku:

Silný kurkumin získávaný z kurkumy

Propolis

NAC, doplněk stravy, který stimuluje produkci glutathionu, primárního antioxidantu tvořeného v lidkých buňkách.

Zázvor

Vitamín E

Vitamín C

Pokud si chcete dopřávat vaření a pečení bez starostí, používejte raději alternativy k nepřilnavým a hliníkovým pánvím, jako jsou skleněné, keramické či litinové pánve.

Zdroj: Greenmedinfo.com

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Chemik
    Chemik (anonym)

    Spojitost hliníku s Azheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou nebylo nikdy dokázáno. Zatím jsou to jen neověřené hypotézy.

    Bře 05, 2013
  • Obrázek uživatele zde19
    zde19 (anonym)

    značkové pánve PFOA neobsahují

    Kvě 27, 2013
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Je pravda, že litinové nádobí je nejzdravější? Narazila jsem na recenzi na http://www.litinove-nadobi.cz/ a docela mě to zaujalo.

    Čer 28, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama