
V jaké míře je lidský organismus zatížen cholesterolem, závisí především na jeho chemické formě. Cholesterol se okysličuje tehdy, když dostane do kontaktu s kyslíkem a je označován názvem okysličený cholesterol. Američtí lékaři objevili, že okysličený cholesterol je dvojnásobně nebezpečný než "normální" a že zvláště tento způsobuje arteriosklerózu. Pokud se cholesterol zahřívá, zvláště při pečení, smažení nebo grilování, dochází k oxidaci. Tyto postupy tepelné úpravy pokrmů byste měli používat jen zřídka.
Okysličený cholesterol je obsažen v hamburgrech, polévkách v prášku, pudinkovém prášku, tedy v přípravcích, které jsou vyráběny sušením, nebo v majonéze.
Okysličený cholesterol vzniká tehdy, pokud jsou potraviny bohaté na cholesterol, jako například maso nebo vejce, sušeny a přicházejí do kontaktu s kyslíkem.
Potraviny v čerstvém stavu nevykazují takové procento okysličeného cholesterolu.
Také při průmyslové výrobě mléčného prášku sušením dochází ke vzniku okysličeného cholesterolu. To je také jeden z důvodu, proč jsou připravované pokrmy mnohem zdravější než hotové výrobky, které obsahují vaječný nebo mléčný prášek.
Nedoporučuje se také příprava jídel v mikrovlnných troubách, neboť i zde dochází k tvorbě okysličeného cholesterolu.
Zdroj: K. a R. Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatesltví Fontána
Přidat komentář