Nebezpečné staré, klíčící či zelené brambory

Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může solanin vyvolat trávící a další zdravotní potíže, zvláště u dětí.

Možné negativní účinky přílišné konzumace solaninu:

 

  • trávicí potíže
  • oběhové potíže
  • tlak a bolesti u srdce
  • bolení hlavy
  • oslabení šlach a chrupavek
  • zhoršení zraku

     

  • Opatření, jak snížit množství solaninu v bramborách:
  • 1. Klíčící a zimní staré brambory je třeba silně oloupat a místa odkud klíčí, hluboko vyříznout.
    2. Starší nebo klíčící brambory vaříme jen oloupané, zbavené klíčků a skvrnek. Nikdy je nepečeme.
    3. Vařením solanin nezničíte, a proto, pokud pokrm z brambor chutná hořce i poté, co jste okrájeli všechny zelené plochy a klíčky, nejezte ho.
    4. Brambory vaříme s kmínem a s mrkví. Opékáme je na česneku.
    5. Brambory zásadně skladujeme v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká zejména působením světla.

    Autor: mk

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Tomaštíj Uh.Hradiště
    Tomaštíj Uh.Hradiště (anonym)

    To bychom nejedli žádné uskladněné brambory, nesmysl prostě klíčky oloupat a brambory normálně konzumovat - jsou daleko škodlivější potraviny které rádi baštíme ............

    Dub 11, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama