Nebezpečné staré, klíčící či zelené brambory

Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může solanin vyvolat trávící a další zdravotní potíže, zvláště u dětí.

Možné negativní účinky přílišné konzumace solaninu:

  • trávicí potíže
  • oběhové potíže
  • tlak a bolesti u srdce
  • bolení hlavy
  • oslabení šlach a chrupavek
  • zhoršení zraku


    Opatření, jak snížit množství solaninu v bramborách:

    1. Klíčící a zimní staré brambory je třeba silně oloupat a místa odkud klíčí, hluboko vyříznout.

    2. Starší nebo klíčící brambory vaříme jen oloupané, zbavené klíčků a skvrnek. Nikdy je nepečeme.

    3. Vařením solanin nezničíte, a proto, pokud pokrm z brambor chutná hořce i poté, co jste okrájeli všechny zelené plochy a klíčky, nejezte ho.

    4. Brambory vaříme s kmínem a s mrkví. Opékáme je na česneku.

    5. Brambory zásadně skladujeme v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká zejména působením světla.


    Autor: mk
  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
    Diskuze ke článku
    Přidat komentář

    Komentáře (3)

    • Obrázek uživatele Návštěvník
      Návštěvník (anonym)

      Co jste s Vašimi stránkami udělali ? Nedá se to číst !!!

      Dub 09, 2006
    • Obrázek uživatele Eva Č. + Pajk
      Eva Č. + Pajk (anonym)

      Seš Kráva

      Pro 17, 2012
    • Obrázek uživatele Tomaštíj Uh.Hradiště
      Tomaštíj Uh.Hradiště (anonym)

      To bychom nejedli žádné uskladněné brambory, nesmysl prostě klíčky oloupat a brambory normálně konzumovat - jsou daleko škodlivější potraviny které rádi baštíme ............

      Dub 11, 2014

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama