
Kvůli nevyvážené stravě ročně na světě zemře 2,7 milionů lidí. Vyplývá to z údajů světové zdravotnické organizace (WTO), podle níž je na vině nedostatek ovoce a zeleniny. WHO spolu s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) proto podle informací rakouského deníku Der Standard v neděli v brazilském Riu de Janeiru vyhlásily mezinárodní iniciativu pro zdravější výživu.
Existují důkazy o tom, že ovoce a zelenina mohou pomoci předejít četným nemocem, zdůraznil ředitel oddělení WHO pro nepřenosné nemoci a zdravotní péči Pekka Puska. Obě organizace přitom doporučují denní spotřebu nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny na osobu a den. Expert FAO Mahmúd Sulh vyzval státy na celém světě, aby na trh dodávaly levnější zemědělské produkty a méně zatížené pesticidy.
Nezdravé stravování patří spolu s nedostatkem pohybu a kouřením k nejvýznamnějším rizikovým faktorům pro nepřenosné nemoci, které jsou na celém světě příčinou 60 procent všech úmrtí. Asi 11 procentům všech infarktů by se podle WHO dalo zabránit stravou bohatší na ovoce a zeleninu. Totéž podle odhadů platí i pro pět až 12 procent všech případů rakoviny. Ovoce a zelenina rovněž přispívají k potlačení nemocí krevního oběhu, cukrovky a nadváhy.
Podle Pusky přesto velká část světové populace spotřebuje příliš málo ovoce a zeleniny. Jejich nedostatek je zvláště patrný v Asii a Africe, ale také ve střední a východní Evropě. Přestože většina světové produkce ovoce a zeleniny pochází z rozvojových zemí, je právě v nich tato složka ve stravě zastoupena nejméně.
Zdroj: ČTK
Komentáře (9)
- odpovědět
Lis 22, 2003- odpovědět
Pro 16, 2003- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Led 08, 2011- odpovědět
Led 08, 2011- odpovědět
Led 08, 2011Přidat komentář