Nevolnost po nadměrné konzumaci cukru

Nadměrné požití cukru, například po narozeninách, kdy s chutí zkon?zumujeme všechny sladké „dárečky“, vytváří v těle dostatek vlhkosti. Tehdy se dostaví bolesti hlavy, nechutenství a nevolnost společně s únavou a ochablostí a s trávicími poruchami.

Cukr způsobuje expanzi čchi a zahřívá (jang), proto použijeme energie, které jsou stahující a zadržující (jin).

Vhodná je zejména mořská zelenina, protože vyrovnává vzniklý deficit minerálních látek a vitamínů: řasy kombu, hijiki, wakame, čaj z hnědé moř­ské řasy.

Kořenová zelenina má jemnou chuť a podepírá organismus při náh­lém poklesu hladiny cukru: kořen lopuchu, karotka, tuřín.

Zelí navíc působí detoxikačně a měli bychom je konzumovat v mírně převařeném stavu.

Tekka neutralizuje jako prostředek první pomoci a spoutává žaludeční bolesti a ne­volnost, protože přebytečná energie je svedena do spodního ohřívače. Plnou čajovou lžíci tekky vsuneme do úst a pomalu rozžvýkáme nebo ji rozpustíme v čaji banča.

Doporučuje se čaj z praženého ječmene, kukiča nebo banča s trochou sójové omáčky nebo umeboši, vývar s miso a řasami.

Zdroj: Manuela Heider de Jahnsen - Čínská medicína prevence a léčení stravou

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele tomaslezal@yahoo.com
    tomaslezal@yahoo.com (anonym)

    to dava rozum, ja mam nevolnosti po konzumaci cukru, ktery prosel procesem kvaseni, prakticky kazdy den

    Čer 03, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama