Nutriční terapeutka: Vyvážená strava a vitamíny v boji proti virům

Podle Kateřiny Pelíškové, DiS., nutriční terapeutky Nemocnice AGEL Podhorská je žádoucí preventivně posilovat imunitní systém pomocí vyváženého jídelníčku a při již vzniklém onemocnění se stravovat stejně jako při chřipce. Základem je kvalitní pitný režim tvořený obyčejnou vodou nebo přírodními minerálkami a při propuknutí nemoci pak nastává také ideální čas pro bylinkové čaje (šalvěj, máta, meduňka, zázvor).

Během období koronaviru ale také s nástupem zimy značně ubyla doba, kterou lidé tráví venku a získávají tak potřebný vitamín D, který přirozeně nabízí sluneční záření a jehož stálým nedostatkem trpí velká část populace. Na základě doporučení praktického či odborného lékaře nebo i na vlastní žádost samoplátce provádí vyšetření hladiny vitamínu D laboratoř Nemocnice AGEL Podhorská. Kateřina Pelíšková uvedla, že nesmíme zapomínat ani na ostatní vitamíny. Vitamín C je mnohem lepší do těla dodat prostřednictvím čerstvého ovoce než džusů, které jsou mnohdy plné cukru.

Ve vyváženém jídelníčku obecně nesmí chybět ovoce a zelenina. Nejvhodnější je jejich konzumace v podobě mixovaného nápoje smoothie například se špetkou kurkumy. Přirozeně protivirový účinek mají i kapky z grapefrutiových jader, eukalyptu, hřebíčku či skořice. Stačí nakapat pár kapek do vody a vypít. Kapky rovněž poslouží jako éterický olej s dezinfekčním účinkem do aromalampy a nakapané na hadřík či papírový kapesníček nebo houbičku se dají použít k dezinfekci míst, kterých se dotýkáte. Pár jich nakapejte také na svůj kartáček na zuby, radí dále specialistka z Nemocnice AGEL Podhorská a doplňuje tím, že vyvážená strava je jen jednou částí správné životosprávy a pro posílení a udržení zdraví je neméně důležitý odpočinek, spánek, tělesná i duševní aktivita a v současné epidemiologické situaci také dodržování hygienických opatření. 

Co když ale naše cesty přece jenom zkříží nemoc či úraz a my musíme nějaký čas strávit na nemocničním lůžku?

V takové situaci si musíme kondiční procházku na čerstvém vzduchu nebo odběhnutí půlmaratonu na nějakou chvíli odpustit, ale o naši nutričně vyváženou stravu se nadále postará právě nutriční terapeut

Stravovací provoz Nemocnice AGEL Podhorská zajišťuje celodenní stravování v průměru pro 150 hospitalizovaných pacientů interního, chirurgického i rehabilitačního oddělení a oddělení následné péče a klientů sociální služby. Na to, aby každá porce odpovídala potřebám daného pacienta či klienta, dohlíží právě nutriční terapeutka. V nemocnici je strava poskytována v souladu s dietním  systémem, který v současné době zahrnuje 22 typů diet a každá ještě může být dále modifikována dle individuálních potřeb pacienta. , popisuje svoji práci v praxi Kateřina Pelíšková. Práce nutričního terapeuta ovšem nespočívá pouze v sestavování vyváženého jídelníčku pacientů. „Jsem v kontaktu s ošetřujícími lékaři a aktivně vyhledávám a navštěvuji i samotné pacienty, kteří mají specifické nároky na nutriční hodnoty či složení stravy. Na základě konzilií následně sestavuji individuální jídelníček, dodává.  „Zajímají nás také názory samotných pacientů a klientů. Proto jsme na základě jejich námětů zařadili do jídelníčku jedenkrát týdně teplé večeře, což si velice pochvalují,“ uzavírá nutriční terapeutka.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele PavelKa
    PavelKa (anonym)

    Četl jsem o možnosti získat vitamin D třením pokožky kartáčkem (ale ne s žíněmi z umělé hmoty). Píše o tom pan Ing. Jiří Janča, CSc., cituji: Ing. J. Janča: "Co nám chybí" (kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle) vydané v r. 1992, druhé vydání. V knížce zavěceně a podle mne vysoko odborně vysvětluje, jaké účinky na lidské zdraví mají různé kovy, vitamíny, v kterých potravinách a v jakém obsahu se nachází. K vitamínu D v závěru kapitoly uvádí, cituji: "Nejjednodušším, i když ne ideálním, zdrojem vitaminu D je také tření pokožky, nejlépe kartáčováním. Ovšem kartáč, nebo jiný třecí prostředk (např. žínka) by neměl být z umělé hmoty." Bohužel autor (Ing.Jiří Janča, CSc.) v r.2005 zemřel. Zkoušel jsem se s otázkou získání vitaminu D tímto způsobem obrátit na různé pracoviště (laboratoře, VÚ a pod.), ale bohužel bez odezvy, nikdo se ani nepokusil vyzkoušet toto metodu v praxi a tím tvrzení pana Ing. Janči potvrdit, nebo vyvrátit. Já panu Ing. Jančovi věřím, ale bohužel nemám k možnost, ani znalosti toto tvrzení vyzkoušet. Jestli je to pravda, tak je škoda, že se tato metoda nevyužívá, je levná a hodila by se v zimních měsících, kdy je slunce poskrovnu, nebo i v krajinách, kde je slunce nedostatek.

    Pro 08, 2021
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Kdo chce ten se o své tělo stará i v období kdy jsou kolem nás virózy. Dopuje se různými přírodními produkty, vitamíny.

    Pro 29, 2021
  • Obrázek uživatele Pozor!
    Pozor! (anonym)

    Teď přijde reklama na ty nejlepší přírodní produkty.

    Pro 29, 2021
  • Obrázek uživatele Vilma
    Vilma (anonym)

    dečko beru i jako samotny vitamin, protože jsem překonala nemoc covid a dělo ho pak má nedostatek

    Led 24, 2022
  • Obrázek uživatele Dělostřelec
    Dělostřelec (anonym)

    Dělo ho má nedostatek ?

    Led 24, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama