Obsah purinů v potravinách

Pro různé potraviny jsou stanoveny také rozdílné obsahové hodnoty purinů. Tato skutečnost je založena na rozdílných metodách měření během prováděných výzkumů. Například obsah purinů v zelenině má přirozeně kolísavý charakter, podle stádia růstu a doby sklizně.

Rovněž i hodnota kyseliny močové, vytvořené z purinové složky, může být rozdílná, protože během skladování se purinová složka může měnit. Na tomto základě je sestavena tabulka informující o obsahu kyseliny močové v potravinách. Následující přehled vám pomůže, vybrat si takové potraviny, které by odpovídaly vašemu stavu.

Extrémně vysoký obsah purinů (nad 300 mg/100 g*)

Masové extrakty, droždí (kvasinky), vnitřnosti, telecí brzlík, uzené šproty.

Velmi vysoký obsah purinů (nad 150 mg/dl*)

Pohanka, pstruh, husa, herinek, luštěniny, humr, krabi, makrely, slávka jedlá, vepřové maso, slunečnicová semínka.

Střední (průměrný) obsah purinů (hodnota mezi 75 a 150 mg/100 g*)

Burské oříšky, ječmen, ovesné vločky, proso (jáhly), hovězí maso, treska, platejs, candát.

Nízký obsah purinů (pod 75 mg/100 g*)

Máslo, vejce, zelenina, lískové ořechy, med, brambory, mandle, marmeláda, mléko a mléčné výrobky, ovoce, rýže, žito, tofu, vlašské ořechy, cukr.

* Hodnota se vztahuje k vytvořenému množství kyseliny močové.

Zdroj: Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 
Související nemoci: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Olina
    Olina (anonym)

    Nějak jste zapomněli na kakao, které má skutečně jeden z nejvyšších obsahů purinů. Tyto informace jsou velmi nedostatečné.

    Zář 27, 2010

Přidat komentář

Reklama

Reklama